Nyáry Krisztián egy 19. századi menedzsernőről

Nyáry Krisztián egy 19. századi menedzsernőről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Festői szerelmek sorozatban most Munkácsy Mihály festőművészről és szerelméről esik szó.

A 26 éves Munkácsy Mihály 1870-ben Siralomház című képével elnyerte kora legrangosabb tárlata, a párizsi Szalon aranyérmét. Egy csapásra ismert festő lett, ennek ellenére kételkedett a tehetségében, és azt tervezte, hogy otthagyja düsseldorfi műtermét, hazatér Magyarországra és újra asztalosként fog dolgozni. Egy véletlen találkozásnak is köszönhető, hogy élete más irányt vett.

Munkácsy Mihály: Siralomház
forrás: Wikimedia Commons
Munkácsy Mihály: Siralomház

A porosz-francia háború francia hadifoglyai, legalábbis a tiszti rangúak, meglehetősen szabadon mozoghattak Düsseldorfban, és unalmukban estélyeket adtak. Egy ilyen rendezvényen találkozott Munkácsy egy rokonlátogatásra érkező luxemburgi arisztokratával, a művészetkedvelő Edouard de Marche báróval és temperamentumos feleségével, a polgári származású Cécile Papier-vel. A báróné valószínűleg titokban már ekkor beleszeretett a 189 centi magas, széles vállú, temperamentumos festőbe, akit imádtak a nők. Cécile nem volt szép asszony, de okos volt, kitartó és türelmes. Meghívta Munkácsyt Luxemburg melletti birtokukra, Colpach-ba, ahol tanácsokkal látta el, hogyan építse karrierjét, és rábeszélte, hogy költözzön Párizsba, mert ott továbbfejlesztheti tehetségét.

Munkácsy 1871-ben érkezett Párizsba, s Cécile és férje nagypolgári szalonokhoz hasonló, fényűző műtermet béreltek számára. A számítás bevált: a híres és sikeres művész egyre több portrémegrendelést kapott. Munkácsy azonban nem tudott mit kezdeni a rászakadt népszerűséggel, depresszió gyötörte – vagy ahogy fogalmazott: „hipochondriális állapotban nem talált megnyugvást.” Minden bírálat feldúlta, egy teljesen elkészült képét egy apró kritika hatására megsemmisítette, utána reményvesztetten kóborolt az utcákon. Állapota olyan kétségbeejtőnek tűnt, hogy de Marche báró – Cécile nagy örömére és minden bizonnyal közbenjárására – meghívta pihenni a colpach-i kastélyba.

Ethel lett a Zálogház kokott alakja és a Virágszedő lány modellje, és közben Cécile jóváhagyásával együtt élt a festővel.

A depresszió nem múlt el. Munkácsy 1872 januárjában öngyilkosságot kísérelt meg, kiugrott a kastély ablakán. Lábadozás közben a ház asszonya ápolta, s szerelme talán már ekkor viszonzásra talált. Munkácsy életkedvvel telve tért vissza Párizsba. A következő évben a báró megbetegedett, szanatóriumba került. Egy életrajz szerint Cécile ekkor hozta meg élete egyik legmerészebb döntését: Munkácsy után küldte Párizsba húgát, Ethelt, akinek szintén tetszett a festő, Cécile pedig tudta, hogy Munkácsy nem fog ellenállni a gyönyörű lánynak. Ethel lett a Zálogház kokott alakja és a Virágszedő lány modellje, és közben Cécile jóváhagyásával együtt élt a festővel. Ahogy a képek elkészültek, a szerelem is elmúlt. Közben a báró meghalt, a fiatal özvegy pedig levelezni kezdett Munkácsyval, aki egy idő után úgy érezte, egyedül Cécile érti meg őt. Hamarosan eljegyezték egymást. s 1874-ben – mindketten 30 évesek voltak – tartották meg az esküvőt a kastélyban.

Munkácsyék nászúton
forrás: Éva magazin
Munkácsyék nászúton
Olvasd el ezt is!

Cécile nemcsak élete végéig társa maradt, hanem profi menedzsere is lett Munkácsynak, és tudatos munkával Liszt Ferenchez hasonló magyar zseniként emelte be a nemzetközi köztudatba. A művészettörténészek máig megosztottak a hatását illetően: Munkácsy a felesége hatására eltávolodott a régi realista zsánerképektől, ugyanakkor világhírt és nagy vagyont szerzett ebben a korszakában néhány megrendelésre készített képével, mint a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota. Nagy számban festett szalonzsánereket, amelyek sokak szerint elfordulást jelentenek igazi lehetőségeitől. Egy rosszmájú kortárs szerint Cécile „inkább tűnt katonák szakácsnőjének, semmint egy mágnás özvegyének, illetve egy világhírű, festőfejedelem számba menő művész élettársának”. Kétségtelen, hogy Cécile praktikus gondolkodásmódját, céltudatosságát Munkácsy egyszerre érezte béklyónak és a biztonság kötelékének. Talán emiatt is történt, hogy házasságuk későbbi szakaszában a festő nem bizonyult hűségesnek, és hosszú szerelmi kapcsolatot tartott fönn Charles-Joshua Chaplin festő feleségével. Ennek ellenére intenzív érzelmi viszonya és mély bizalmon alapuló barátsága mindvégig megmaradt Cécile-lel.

Tovább olvasok
Ebergényi Réka már nem görcsöl a csípőmérete miatt

Ebergényi Réka elképesztően sikeres modellkarriert tudhat maga mögött. Ma már inkább a hat és fél éves Mara körül forog az élete és egyáltalán nem görcsöl a csípőmérete miatt. Talán ennyi a titka annak, hogy 38 évesen jobban néz ki, mint valaha!

Ha eddig nem sikerült pont jó buggyantott tojást főznöd, most fog!

Kevesen vállalkoznak rá, hogy buggyantott tojást készítsenek, pedig nem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek tűnik. Mutatunk három módszert, amivel otthon is abszolválhatod, maximum majd nem árulod el a vendégeidnek hogyan is készítetted.

Meghan Markle szigorú feltételekkel fogadott dadát Archie mellé

Királyi dada nem lehet akárkiból, ezt eddig is sejtettük, ám aki a sussexi hercegné feltételeinek akar megfelelni, annak rendesen össze kell kapnia magát. Megnéztük, mit lehet tudni arról, aki elnyerte ezt a bizalmi pozíciót a hercegi párnál.

Napi horoszkóp június 27.: az Ikrek romantikával tölthetik a napot, a Skorpiók elégedettek lehetnek a mostani helyzetükkel

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

"Nem szabad leülni és sírni" egy magyar háziorvosnő afrikai missziója

Dr. Jakkel Anna - Harminc éve háziorvos ugyanabban a kecskeméti rendelőben. Amikor egyre többen kérdezték, hogy „mikor mész már nyugdíjba?”, fogta magát, és elment. Nem nyugdíjba, Afrikába. Azt mondja, ez a vállalás szellemileg és lelkileg is fiatalon tartja, és jó leckéket ad munkabírásból, emberségből.

8 lófarok verzió a nyár legmelegebb napjaira

Mikor úgy érzed, az utca szaunává változott, jól jön egy kényelmes hajviselet.

Hírességek, akik csaknem nagymama korban szültek

Negyvenöt évesen egy nő tulajdonképpen már a klimatérium csendes felvezető szakaszába lép, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy aki későn állapodott meg, nehezen találta meg az Igazit, csak ekkortájt vág bele a családalapításba. Itt van mindjárt 13 híres nő, akik bevállalták a késői anyaságot.

Unod a meleget? Nézegess hűs, zimankós, havas fotókat

Tudományos megfigyelések szerint a hideget ábrázoló fotók pszichésen csökkentik a hőérzetet. Kipróbáltuk és nálunk működött!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem