Ezért gondold át kétszer, hogy kidobod-e a maradékot

Ezért gondold át kétszer, hogy kidobod-e a maradékot

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből.

A gazdag országokban - így Magyarországon is - fejenként és összesen is sokkal több élelmiszer-hulladék keletkezik, mint a fejlődő országokban. A gazdag országokban az élelmiszer-hulladék 40%-a a háztartásokban keletkezik, azaz mi dobjuk ki.


Fotó: Photl.com

Az összes megtermelt élelmiszer harmadát takaríthatnánk meg az élelmiszer-hulladék csökkentésével. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni, és még mindig maradna annyi felesleg, hogy a táplálkozási igények 130%-át biztosítsuk mindenkinek. Az európai és észak-amerikai országoknak majdnem kétszer annyi ennivalója van, mint amire a lakosságuknak szüksége van – tudtuk meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közleményéből.

Avas? Fonnyadt? Beszáradt? Ne dobd ki!

És hogy miért keletkezik élelmiszer-hulladék a háztartásokban?

  • túl sokat vásároltunk, és megromlik, mielőtt megennénk,
  • túl sokat főztünk és nem fogy el,
  • elfelejtkezünk róla, hogy van (hűtő vagy polc mélyén nem látszik), és lejár,
  • meggondoljuk magunkat, és mégsem akarjuk már megenni (pl. közben elkezdtünk fogyókúrázni).


Fotó: Photl.com

Becslések szerint Magyarországon összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként évente 40 kg élelmiszert jelent. Ez, bár alacsonyabb, mint az EU-s átlag, még mindig rettentő nagy szám.

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált.Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből. Az élelmiszer kidobásának komoly környezeti hatásai is vannak. Összes kiadásunknak az élelmiszerek kb. 20%-át teszik ki. Ez nem kevés pénz. És a kidobott ennivaló kidobott pénz is.

Te mihez kezdesz a maradékkal? Ide kattintva adunk néhány szuper tippet.

Tovább olvasok
Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kép
Van-e lejárati ideje a fehérneműnek?

Amikor gyors Google-keresést végeztem arról, hogy mennyi használat után érdemes kidobni egy fehérneműt és újat venni helyette, igen vegyes információkhoz jutottam. Volt, ahol fél évet, míg máshol egyet, vagy annál is többet írtak. Hogy mi az igazság?

Kép
Nézz az égre: itt a nyári hullócsillagzápor csúcsidőszaka

A hullócsillagzápor idén sem marad el: a következő három éjjel óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz, ha kifekszel a nyári égbolt alá.

Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Köztünk élő óriások – 10 állat, amiről nem tudtad, hogy mennyire hatalmas

Hogyha azt hitted, hogy mindent tudsz az állatokról, mutatunk 10 képet, amin garantáltan meg fogsz lepődni! Nem is vesszük észre, de igazi óriások élnek közöttünk…

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem