Így vasaltak régen

Így vasaltak régen

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mennyivel könnyebb vasalni ma, mint egy-két ezer évvel ezelőtt!

Nálatok is fontos szempont egy ruha megvásárlásánál, hogy mosás után egyáltalán ne, vagy csak picit kelljen vasalni? Egyáltalán szeret bárki is vasalni? Pedig ez ma sokkal könnyebb, mintmondjuk nagyszüleink idejében vagy egy-két ezer évvel korábban.


Fotó: Photl.com

Az ókori Görögországban, ahol a redőzött ruha státusszimbólumnak számított (és még nem léteztek tartósan vasalt anyagok), felhevített, sodrófaszerű fémrudakkal vasaltak a gyolcsba, vászonba éleket. A rómaiak épp oly elszántan viaskodtak a ráncokkal és gyűrődésekkel, mint az ellenséges hadakkal, lapos végű, nehéz kalapácsokkal verték simára a szövetet - pontosabban verették a rabszolgákkal.

A 10. században a vikingek gomba formájú üvegtömb görgetésével, nyomkodásával simították ki a megnedvesített textíliát. A 15-16. századi Európában, már a maiakhoz hasonló formájú tűzhelyen melegített vasalókat használtak, a tehetősebbek pedig izzó szenet vagy forró téglát tartalmazó fémdobozokat. A 19. században megjelentek a gázzal melegített vasalók, ám a vezetékeik gyakran szivárogtak, és számos robbanást és lakástüzet okoztak.

Így lesz újra tiszta a vasalód talpa - kattints!

A első elektromos vasalóra 1882-ben adtak ki szabadalmat, s ezt hamarosan követték a hőmérséklet-szabályozóval is felszerelt típusok. A ráncok, gyűrődések elleni harcban az 1922-ben piacra dobott gőzölős modellek hozták az első látványos diadalt, s a z 1960-as években megjelentek az új fajta, vasalást nem igénylő ruhadarabok.

Napjainkban már a biztonságos vezeték nélküli vasaló hódít, s a modern gőzölőprésekkel még könnyebb és gyorsabb a zakók, nadrágok vasalása.

Néhány jó tanács a vasaláshoz:

1. Mindig a legalacsonyabb hőmérsékleten vasalandó ruhákkal kezdd.

2. A vasalót a szövés fő irányába mozgasd, így nem nyúlik, húzódik az anyag.

3. A kifényesedés elkerülhető, ha a műszálas ruhákat, sötét anyagokat visszáról vasaljuk.

4. Ha utazásnál nincs kéznél vasaló, akasszuk a ruhákat vállfán a fürdőszobába, nyissuk meg a meleg vizes csapot. A gőzben kisimulnak a ruhák. Gyapjúnál a legeredményesebb.

5. A vasalódeszka könnyen helyettesíthető: az asztalt borítsuk be újságpapírral, majd egy lepedővel.

6. A bársony sem fényesedik ki, ha visszáról vasaljuk. Ne törjük meg a felületét, tegyük két réteg szövet közé. Ha hímzett anyagot terítünk a hátoldalára, így vasaljuk, kirajzolódik a minta.

7. Az összepöndörödött szalagok könnyen kisimíthatók vasalóval.

Tovább olvasok
A tökéletes és egyszerű otthoni pedikűr tíz lépésben

Csak mert nincs pénzed pedikűrösre, ne foszd meg a lábfejedet a kényeztetéstől!

Kamaszfiút nevelni sose lesz könnyű, hát még elvált anyaként

Ő a kamaszkor küszöbén, én a változókor elején. Félszavakból is félreértjük egymást. Érzelmi világunk ellentétesen hullámzik, mint apály és dagály. Ha nem ő hördül fel valamin, akkor én. Ha ő fázik, nekem melegem van. Ha én mennék, ő el sem indulna. Mégis, még így is kibírjuk és szeretjük egymást.

Random fotók a régi szép időkből, de egytől egyig olyan, hogy besza, behu

Ezek a képek a történelmünk olyan bugyraiba nyernek betekintést, amikről eddig fogalmunk sem volt!

A társasjáték jótékony hatása a gyerekek fejlődésére

A társasjáték többféle szempontból is pozitív hatást gyakorol a gyermekek fejlődésére. Egyrészt maga a játék típusa is serkentőleg képes hatni az agyműködésre, másrészt a szülőkkel és családtagokkal töltött közös idő egyfajta plusz örömforrást is jelent.

Straight edge: híres emberek, akiknek nem kellenek a drogok

Egy világsztár fényűző partyjára bárki szívesen benézne. Az ilyen bulikon mindenki jól érzi magát és az emberek gyakran nem csak alkoholt fogyasztanak. De vannak olyan híres emberek, akik nem isznak alkoholt, nem használnak drogokat és nem dohányoznak. Egyszóval a straight edge életmódot választották.

5 „érzékenyítő” film, amit a gyerekeim is imádtak

Bár ezek a filmek nem gyerekeknek készültek – épp ezért mindet mi is velük néztük –, semmi olyan nincs benne, amiért megbántam volna, hogy a 6 és 13 éves gyerekeim láthatták. Sőt!

Grill receptek, amik nélkül nem érhet véget a nyár

Lassan vége az augusztusnak és ilyenkor szoktunk feleszmélni, hogy ennél jobban is kihasználhattuk volna ezt az időszakot. Oké a Balatonra már valóban nem biztos, hogy eljutsz ezen a héten, de a grillszezont még kimaxolhatod a szeretteiddel.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem