Ha Woody Allen netán bűnöző lenne, a filmjei akkor is jók. Ööö... vagy nem?

Ha Woody Allen netán bűnöző lenne, a filmjei akkor is jók. Ööö... vagy nem?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kidobnád a dvd-idet, ha bebizonyosodnának a pedofilvádak?

A világsajtó a Woody Allent ért pedofilvádaktól hangos. Mindenekelőtt szeretnénk határozottan leszögezni, hogy: cikkünk írásakor a leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy a vádak igazak-e vagy nem. Nem tudjuk bizonyítani, és ennek hiányában spekulálni sem vagyunk hajlandók. Mentségünkre szolgáljon, hogy a fent említett világsajtó szintén nem rendelkezik terhelő vagy felmentő bizonyítékokkal.


Fotó: Pinterest

Ami miatt mégis leültünk megírni ezt a cikket, az egy, a napokban megjelent írás végkicsengése volt. Rövidre fogjuk (ha bizonyítani akarnánk a vádakat vagy az ellenkezőjüket, akkor természetesen belemennénk a részletekbe, de így nem): Dylan Farrow nyílt leveléről van szó, amelyben részletesen leírja, hogy apja, Woody Allen molesztálta őt hétéves korában.

Dylan (aki jelenleg más néven él Floridában) a The New York Times online kiadásában nyílt levelet tett közzéfebruár 1-jén – az elsőt, amit teljes terjedelmében ő maga írt a tárgyban –, amely így kezdődik: „Önnek melyik a kedvenc Woody Allen-filmje? Mielőtt válaszolna, tudnia kell, hogy amikor hétéves voltam, Woody Allen... erőszakoskodott velem". Ezután részletesen leírja, ha nem is magát az eseményt, de azt mindenképp, hogy milyen hatással volt a későbbi életére, hogy apja nem megfelelően bánt vele akkor és máskor sem. Dylan így zárja a nyílt levelet: „Mi lenne, ha a te gyerekedről lenne szó, Cate Blanchett?... És ha rólad, Scarlett Johansson?" – És itt Dylan felsorol egy csomó filmsztárt, akik Woody Allen filmjeiben szerepeltek.

Még egyszer: nem tudjuk, hogy a levélben foglaltak igazak-e vagy nem. Az viszont szöget ütött a fejünkbe, hogy ha neadjisten igazak lennének, ez valóban kompromittálná-e a filmjeit. Máglyára vetnénk-e akkor a 20 darabos Woody Allen dvd-gyűjteményünket? Meg tudnánk-e nézni az Éjfélkor Párizsban-t anélkül, hogy bármilyen rossz érzésünk lenne? Bólogatnánk-e elismerően, ha a Blue Jasmine Oscar-díjat kapna, hogy bizony, bizony, megérdemelte?


Mia Farrow a Kairó bíbor rózsájában. Fotó:Pinterest

Dylan nyílt levele erre utal: aki pedofil, annak nem nézhetjük meg jó szívvel a filmjeit és persze díjat sem kaphat, pláne nem Oscart. Oké. Őszintén reméljük, hogy az egész történet nem igaz; hogy Woody Allen nem molesztált senkit. Már csak az a kérdés, hogy aki bizonyíthatóan elkövetett hasonló bűncselekményt, annak hogy állunk mi, kultúrafogyasztó emberek a munkásságához. Nézzük-e Polanski filmjeit, aki harmincvalahány éve megerőszakolt egy tizenhárom éves lányt? Hallgatjuk-e Chris Brown lemezeit, aki öt évvel ezelőtt brutálisan bántalmazta Rihannát? Számítanak-e ezek a bűncselekmények (pláne, ha az érintettek már letöltötték a büntetésüket) az életművük megítélése szempontjából? Szerintetek? Várjuk a véleményeteket emailben vagy kommentben.

Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem