Fűszeres ázsiai rizstál

Borítókép: Fűszeres ázsiai rizstál
Tartalmas egytálétel a családnak, nagyobb vendégjáráshoz is kiváló.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 6 személyre:

2 közepes fej hagyma
•2evőkanál olaj + egy kicsi a tojássütéshez
• 40 deka basmati rizs
• 12 koktélvirsli
• 6 szelet bacon
• 15 deka csiperkegomba
• 2 cső piros vagy zöld csilipaprika
•3gerezd fokhagyma
• 6 tojás
• pár szál friss korianderlevél
• só • bors
•szója- vagy csiliszósz

1. Melegítsd föl a sütőt 180 fokra. A hagyma felét szeleteld föl és egy kis olajjal kikent tepsiben süsd meg 15 perc alatt. (Egyszer fordítsd át aszeleteket a másik oldalukra.)

2. Főzd meg arizst.

3.Olajozz ki egy serpenyőt, és süsd meg benne a koktélvirsliket. Egy-két perc múlva tedd hozzá a fölvagdosott bacont is, és adj neki 5–7percet, hogy mindkettő átsüljön. Szedd ki őket egy nagy tálba, és a helyükön pirítsd meg aföldarabolt, enyhén megsózott, borsozott gombát, aztán azt is tedd hozzá a húsfélékhez. A serpenyőt törölgesd ki papírtörlővel.

4. A kimagozott csilit, a szétnyomott fokhagymát, a maradék fölkarikázott hagymát egy kis olajjal együtt mixeld simára. Kanalazd aserpenyőbe és kevergetve süsd 3 percig. Add hozzá a főtt rizst, forgasd össze, borítsd bele ahúsféléket és a gombát, megint csak forgasd össze, önts rá 2-3 evőkanál vizet, kavard meg, szedd át az egészet a tálalóedénybe, fedd le, tedd félre, és a langyos sütőben tartsd melegen, amíg a tojások megsülnek.

5. Ismét töröld ki aserpenyőt, kend ki olajjal, hevítsd föl és üss bele annyi tojást, amennyi elfér egymás mellett. Lassan süsd, néha kanalazz a tetejére a forró olajból.

6.Vedd ki arizses tálat a langyos sütőből és hintsd meg afölaprított korianderrel, locsold meg egy kanál szójaszósszal, villával lazítsd föl és szedj belőle atányérokra. Minden kupac rizs tetejére tálalj egy tükörtojást, és szórd meg a sült hagymakarikákkal. Kínálj hozzá szója- vagy csiliszószt.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Good Food Magazine/syndication@bbc.com