Narancsos-zöldfűszeres pulyka

Borítókép: Narancsos-zöldfűszeres pulyka
Klasszikus angolszász ünnepi pulykasült.

Előkészítési idő: 40 perc
Sütés: 2 és fél óra

Hozzávalók (6–8személyre):
1 darab 4-5 kilós konyhakész bébipulyka
♦10 deka puha vaj
♦ 10 deka olvasztott vaj
♦ 2 gerezd zúzott fokhagyma
♦ 3evőkanál kakukkfű
♦ 1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve
♦ 1narancs félbevágva, 1 citrom félbevágva
♦ só
♦ bors
♦ 2 fej hagyma

Amártáshoz:
♦ 2 deci száraz fehérbor
♦ 5 deci csirkehúsleves
♦ 2evőkanál liszt

1. A pulykát jó alaposan mosd meg, papírtörlővel töröld szárazra, majd kend át a belsejét sóval és borssal. Melegítsd a sütőt 180 fokra. Lazítsd fel a pulyka bőrét.

2. Egy kis tálban keverd össze a vajat, afokhagymát, a narancs levét és héját, és dörzsöld be vele alaposan a pulyka húsát a bőre alatt. A félbevágott citromot és narancsot tedd a pulyka hasüregébe. Hőálló zsinórral kösd össze a pulyka lábait.

3.Ahagymát karikázd fel, öntsd a tepsibe az olvasztott vaj felét és dobd rá a hagymakarikákat. Erre ültesd a pulykát, locsold meg a maradék olvasztott vajjal, és alufóliával lefedve told be a sütőbe. Számold ki a sütési időt: kilónként 25 perccel kalkulálj.

4. Amikor ez letelt, vedd le az alufóliát, és tekerd fel a sütőt 200 fokra. Locsold meg a pulyka bőrét a szaftjával, tegyél rá néhány karika narancsot, és told vissza a sütőbe további 20-25 percre.

5. Ha elkészült, óvatosan vedd ki a tepsiből, és pihentesd legalább 30 percet.

6. A mártáshoz öntsd át egy serpenyőbe a hagymás szaftot, öntsd hozzá a bort, és kis lángon forrald fel. Add hozzá a lisztet, hagyd picit besűrűsödni, majd öntsd hozzá a húslevest is. Főzd 15 percet, és tálaláskor kínáld a pulyka mellé.

Szöveg: Vigh Alexandra, fotó: Éva magazin / Europress/Stockfood