Csilis lazac narancs- és cukorborsó-salátával

Borítókép: Csilis lazac narancs- és cukorborsó-salátával
Ízlésesen csípős saláta, amely bármilyen évszakban siker.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (6 személyre):
•6x15 deka lazacfilé
•2 evőkanál olívaolaj
•1 fej hagyma
•2gerezd fokhagyma
•kábé 1 deci édes csiliszósz
•2evőkanál halszósz
•1 evőkanál reszelt gyömbér
•1evőkanál fehérborecet
•15deka cukorborsó
•3marék zöldsalátalevél
•2 narancs
•néhány szál friss menta
•atálaláshoz lime-gerezdek

1. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben és kezdd el párolni benne az egészen finomra vágott (vagy reszelt) hagymát. Amikor már megpuhult (kábé 5 perc), add hozzá a szétnyomott és összevagdosott fokhagymát egy percre. Öntsd le a hagymákat csili- és halszósszal, tedd bele a reszelt gyömbért és az ecetet, és folyamatosan kevergetve főzd néhány percig, hogy a mártás elkezdjen besűrűsödni.

2. Fektesd rá a csilis keverékre a lazacfiléket abőrös oldalukkal felfelé. Fedő alatt 2-2 percig párold előbb az egyik, majd a másik oldalukat. Vedd le aserpenyőt a tűzről, hagyd hűlni legalább 5 percig.

3. Amegpárolódott lazac bőrét távolítsd el, ahúsát pedig óvatosan morzsold szét – nagy forgácsok lesznek belőle.

4. A cukorborsót szűrőbe téve mártsd bele sós, lobogva forró vízbe és tartsd benne 1-2 percig. Alaposan rázd le róla avizet és tartsd jól kifolyatott hideg víz alá. Újra csöpögtesd le.

5. Aszéttépkedett salátaleveleket, acukorborsót és anarancsgerezdeket rendezd el egy salátástálon, szórd szét rajta alazacdarabkákat és locsold meg aszósszal.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Louise Lister / acpsyndication.com