3 lélektani közhely, amelynek az igazában már nem vagyok biztos

lelkem,psziché,mítosz,pszichológia
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz – biztos? Kedvenc tézismondataim, amelyekkel így 40 évesen vitába merek szállni.

1. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz

Nem szeretnék Nietzschével ujjat húzni, de… biztos ez? Bevallom, ez a gondolat nem az én fejemből pattant ki először: attól a pszichológustól hallottam, akihez 10 évvel ezelőtt jártam. Ő úgy gondolta, hogy igenis minden trauma, minden csalódás, minden krízis egy-egy újabb koporsószög. Szerintem mindkét állításban van valami.

Mondjuk most visszagondolok életem egyik legfájdalmasabb eseményére, amikor huszonegy éves koromban szakítottam a nagy szerelmemmel. Megerősített? Hááát. Később, amikor megtapasztaltam, hogy valóban van élet utána is, akkorra talán igen. De azért belehaltam egy kicsit? Igen.

Ha az életet videojátéknak képzelem el, akkor a negatív tapasztalások pontvesztéssel járnak, sőt, van, amitől visszazuhansz egy szintet, sőt, van, amitől lenullázódsz. Ha ez így van, akkor Nietzschének nem volt igaza. Akkor talán így kellene mondanunk:

Ami nem öl meg rögtön – az majd megöl apránként.


Olvasd el ezt is:

2. Mindennek így kellett történnie, különben ma nem lennék az, aki

Hadd magyarázzam meg. Ahhoz, aki ma vagyok, valóban pontosan ezeknek a dolgoknak és így kellett történniük. És néha tényleg varázslatos belegondolni abba, hogy a véletlenek micsoda összjátéka következett be, aminek az lett az eredménye, ami. Amin mosolyogni szoktam magamban, az az elégedettség, amivel ezt a félmondatot kimondjuk: „különben ma nem az lennék, aki”. Úgy adjuk elő, mintha az, aki végül lettünk, a lehetséges verziók legjobbika lenne. Biztos? Pedig talán lehetnénk boldogabbak, szebbek, gazdagabbak, jobbak. Csak ahhoz másként kellett volna csinálni dolgokat.

Úgyhogy talán inkább ezt kellene mondanunk:

Abból, ahogyan eddig éltem az életet, ezt tudtam kihozni, aki most vagyok.

De ezt persze soha nem fogjuk mondani.


Olvasd el ezt is:

3. Minden fejben dől el.

Nos, nálam túl sokáig fejben dőltek el a dolgok. Sokszor éppenséggel mások fejében. Ráment vagy harminc évem meg egy házasságom arra a tanulásra, ami az őszintébb élet felé vezetett. Nekem munka volt megtanulni, hogy ne csak az eszemre hallgassak, és ez a munka még most is tart. Az én belső hangomat olyan sokáig elnyomták más, külső hangok, hogy még ma is nagyon hegyeznem kell a fülemet, hogy meghalljam. És számomra ezért nagyon nehéz a döntéshozatal.

Rájöttem, hogy a belső hang sokszor a test nyelvén szól. Azt hiszem, érdemes odafigyelnem arra, hogy mit érzek a gyomromban egy-egy gondolatra, hogy milyen mentális forgatókönyvektől érzem energikusnak magam, vagy hogy kinek a jelenlétében fog el a fáradtság.

Úgyhogy inkább ezt mondanám:

Minden fejben dől el. Meg szívben. Meg testben.


Kedvenc pszichés téziseink a mesékből:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem