3 lélektani közhely, amelynek az igazában már nem vagyok biztos

lelkem,psziché,mítosz,pszichológia
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz – biztos? Kedvenc tézismondataim, amelyekkel így 40 évesen vitába merek szállni.

1. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz

Nem szeretnék Nietzschével ujjat húzni, de… biztos ez? Bevallom, ez a gondolat nem az én fejemből pattant ki először: attól a pszichológustól hallottam, akihez 10 évvel ezelőtt jártam. Ő úgy gondolta, hogy igenis minden trauma, minden csalódás, minden krízis egy-egy újabb koporsószög. Szerintem mindkét állításban van valami.

Mondjuk most visszagondolok életem egyik legfájdalmasabb eseményére, amikor huszonegy éves koromban szakítottam a nagy szerelmemmel. Megerősített? Hááát. Később, amikor megtapasztaltam, hogy valóban van élet utána is, akkorra talán igen. De azért belehaltam egy kicsit? Igen.

Ha az életet videojátéknak képzelem el, akkor a negatív tapasztalások pontvesztéssel járnak, sőt, van, amitől visszazuhansz egy szintet, sőt, van, amitől lenullázódsz. Ha ez így van, akkor Nietzschének nem volt igaza. Akkor talán így kellene mondanunk:

Ami nem öl meg rögtön – az majd megöl apránként.


Olvasd el ezt is:

2. Mindennek így kellett történnie, különben ma nem lennék az, aki

Hadd magyarázzam meg. Ahhoz, aki ma vagyok, valóban pontosan ezeknek a dolgoknak és így kellett történniük. És néha tényleg varázslatos belegondolni abba, hogy a véletlenek micsoda összjátéka következett be, aminek az lett az eredménye, ami. Amin mosolyogni szoktam magamban, az az elégedettség, amivel ezt a félmondatot kimondjuk: „különben ma nem az lennék, aki”. Úgy adjuk elő, mintha az, aki végül lettünk, a lehetséges verziók legjobbika lenne. Biztos? Pedig talán lehetnénk boldogabbak, szebbek, gazdagabbak, jobbak. Csak ahhoz másként kellett volna csinálni dolgokat.

Úgyhogy talán inkább ezt kellene mondanunk:

Abból, ahogyan eddig éltem az életet, ezt tudtam kihozni, aki most vagyok.

De ezt persze soha nem fogjuk mondani.


Olvasd el ezt is:

3. Minden fejben dől el.

Nos, nálam túl sokáig fejben dőltek el a dolgok. Sokszor éppenséggel mások fejében. Ráment vagy harminc évem meg egy házasságom arra a tanulásra, ami az őszintébb élet felé vezetett. Nekem munka volt megtanulni, hogy ne csak az eszemre hallgassak, és ez a munka még most is tart. Az én belső hangomat olyan sokáig elnyomták más, külső hangok, hogy még ma is nagyon hegyeznem kell a fülemet, hogy meghalljam. És számomra ezért nagyon nehéz a döntéshozatal.

Rájöttem, hogy a belső hang sokszor a test nyelvén szól. Azt hiszem, érdemes odafigyelnem arra, hogy mit érzek a gyomromban egy-egy gondolatra, hogy milyen mentális forgatókönyvektől érzem energikusnak magam, vagy hogy kinek a jelenlétében fog el a fáradtság.

Úgyhogy inkább ezt mondanám:

Minden fejben dől el. Meg szívben. Meg testben.


Kedvenc pszichés téziseink a mesékből:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el
Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem