3 lélektani közhely, amelynek az igazában már nem vagyok biztos

lelkem,psziché,mítosz,pszichológia
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz – biztos? Kedvenc tézismondataim, amelyekkel így 40 évesen vitába merek szállni.

1. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz

Nem szeretnék Nietzschével ujjat húzni, de… biztos ez? Bevallom, ez a gondolat nem az én fejemből pattant ki először: attól a pszichológustól hallottam, akihez 10 évvel ezelőtt jártam. Ő úgy gondolta, hogy igenis minden trauma, minden csalódás, minden krízis egy-egy újabb koporsószög. Szerintem mindkét állításban van valami.

Mondjuk most visszagondolok életem egyik legfájdalmasabb eseményére, amikor huszonegy éves koromban szakítottam a nagy szerelmemmel. Megerősített? Hááát. Később, amikor megtapasztaltam, hogy valóban van élet utána is, akkorra talán igen. De azért belehaltam egy kicsit? Igen.

Ha az életet videojátéknak képzelem el, akkor a negatív tapasztalások pontvesztéssel járnak, sőt, van, amitől visszazuhansz egy szintet, sőt, van, amitől lenullázódsz. Ha ez így van, akkor Nietzschének nem volt igaza. Akkor talán így kellene mondanunk:

Ami nem öl meg rögtön – az majd megöl apránként.


Olvasd el ezt is:

2. Mindennek így kellett történnie, különben ma nem lennék az, aki

Hadd magyarázzam meg. Ahhoz, aki ma vagyok, valóban pontosan ezeknek a dolgoknak és így kellett történniük. És néha tényleg varázslatos belegondolni abba, hogy a véletlenek micsoda összjátéka következett be, aminek az lett az eredménye, ami. Amin mosolyogni szoktam magamban, az az elégedettség, amivel ezt a félmondatot kimondjuk: „különben ma nem az lennék, aki”. Úgy adjuk elő, mintha az, aki végül lettünk, a lehetséges verziók legjobbika lenne. Biztos? Pedig talán lehetnénk boldogabbak, szebbek, gazdagabbak, jobbak. Csak ahhoz másként kellett volna csinálni dolgokat.

Úgyhogy talán inkább ezt kellene mondanunk:

Abból, ahogyan eddig éltem az életet, ezt tudtam kihozni, aki most vagyok.

De ezt persze soha nem fogjuk mondani.


Olvasd el ezt is:

3. Minden fejben dől el.

Nos, nálam túl sokáig fejben dőltek el a dolgok. Sokszor éppenséggel mások fejében. Ráment vagy harminc évem meg egy házasságom arra a tanulásra, ami az őszintébb élet felé vezetett. Nekem munka volt megtanulni, hogy ne csak az eszemre hallgassak, és ez a munka még most is tart. Az én belső hangomat olyan sokáig elnyomták más, külső hangok, hogy még ma is nagyon hegyeznem kell a fülemet, hogy meghalljam. És számomra ezért nagyon nehéz a döntéshozatal.

Rájöttem, hogy a belső hang sokszor a test nyelvén szól. Azt hiszem, érdemes odafigyelnem arra, hogy mit érzek a gyomromban egy-egy gondolatra, hogy milyen mentális forgatókönyvektől érzem energikusnak magam, vagy hogy kinek a jelenlétében fog el a fáradtság.

Úgyhogy inkább ezt mondanám:

Minden fejben dől el. Meg szívben. Meg testben.


Kedvenc pszichés téziseink a mesékből:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el
Tovább olvasok
Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kép
Beyoncé nem is fekete, hanem ezt figyeld: olasz! Ja és az igazi neve...

Egy floridai politikus szerint az énekesnő az egész világot felültette.

Kép
A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Kép
Napi horoszkóp július 7.: az Oroszlánok ügyei rendeződni látszanak, a Szüzeknek változtatniuk kell a siker érdekében

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, fontos dolgokat tudhatsz ugyanis meg a csillagjegyedből!

Kép
Ezért készít ki idegileg a Zoom-meeting

Lefagy a képernyő. Furcsa visszhangokat hallasz. Egy tucat arc mered rád a képernyőn. Itt zajlik a munkahelyi értekezlet, az aznapi intrika, a személyes míting. Aztán a munkaidő lejártával még csetelhetsz anyáddal is. És úgy érzed, nem bírod tovább a videózást: teljesen ki vagy facsarva. Létező szindróma a Zoom-kiégés.

Kép
Jennifer Lopezék új otthona egy valóra vált álom

Valószínűleg te is szívesen eltöltenél ebben a házban némi időt! A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem