3 nehézség, amivel a mozaikcsaládoknak meg kell küzdeniük

3 nehézség, amivel a mozaikcsaládoknak meg kell küzdeniük
Forrás: Unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Groupama Biztosító
A

A KSH 2017. év végi adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a házasságok száma, viszont a válások aránya nem változik, továbbra is 50%. Ennek következtében a klasszikus családforma már közel sem magától értetődő, egyre többféle élettársi kapcsolat létezik.

Egyedülállók, egyedülálló gyerekkel élők, házaspáros típusú, egyszülős, nukleáris, mozaikcsalád - csak pár az új típusú családmodellek közül, amik számtalan sajátossággal rendelkeznek és új berendezkedést igényelnek a társadalom részéről.

Mi is pontosan a mozaikcsalád?

Mozaikcsaládnak vagy patchwork családnak nevezzük azt, amikor a párok már nemcsak közös, hanem új párjuk előző kapcsolatából született gyermekeit is együtt nevelik.

Bár ez a modell egyre elterjedtebb, továbbra is sokszor azonos elvárásokat támasztanak feléjük, mint a klasszikus családi formában élők felé - ez viszont óriási nyomást jelent számukra az egyéb gyakori megpróbáltatások mellett.

Irreális elvárások

Egy házasság, vagy élettársi viszony felbomlása után, ha elérkezik az idő egy új kapcsolatra, könnyen megtörténhet, hogy valamelyik fél, képtelen elvárásokkal érkezik. Bízva abban, hogy az előző kapcsolatból tanultakat kamatoztatva most tiszta lappal kezdhet, a régen elkövetett hibákat ezúttal biztosan elkerüli, most minden tökéleteslesz. A mérce túl magasra kerül, amit szinte lehetetlen megugrani, a csalódás pedig borítékolva van.

Persze jó, ha a zátonyra futott kapcsolatból levonjuk a tanulságokat és a jövőben igyekszünk elkerülni a lehetséges hibákat, ne felejtsük el, hogy a konfliktus és a problémák minden társas kapcsolat szerves részét képezik - csak az nem mindegy, hogyan birkózunk meg velük.

Kacifántos viszonyok

A mozaikcsaládokban a relációk igencsak szövevényesek lehetnek, ami sokszor még nehezebbé teszi az amúgy sem egyszerű helyzetet. A család tagjaira használt kifejezések már önmagukban feladják a leckét, hiszen a legtöbben óckodnak a mostoha-, nevelő-, második, pót- előtagoktól. Ha már a megnevezés is problémás, hogy lehetne könnyen tudni, hol a határ a nem vérszerinti gyerek nevelésében, hogy lehet bekapcsolódni egy egységbe úgy, hogy mindenki a helyén érezze magát?

Pénzügyek nehezített pályán

A legtöbb patchwork család válás következtében alakul ki, ez a tényező pedig nagyban befolyásolja a felek anyagi helyzetét. A közös javakat el kell osztani, a válás után pedig sokszor az egyik szülő gyerektartást fizet, ami nem csak a jelen pénzügyi helyzetére és szokásaira van hatással, hanem a jövőére is. A Groupama Biztosító 2018-as felmérése szerint a mozaikcsaládban élő felnőttek 91%-a számít arra, hogy anyagi gondjai lesznek idős korában, ehhez képest a klasszikus családmodellben élők csak 78%-a látja ennyire borúsan a jövőt. Ami a nyugdíjstratégiát illeti, a mozaikcsaládok 12%-a, a klasszikus családok 21%-a mondta, hogy tesz félre öngondoskodás céljából.

Tovább olvasok
Kép
Vegyél hazait: öt magyar kézműves arckrém

Ha arcápolásról van szó, sokan kitartanak a megszokott kedvenc márkájuk mellett, mások viszont szeretnek kísérletezni, kipróbálni újdonságokat. Nos, az utóbbiaknak a #vegyélhazait Facebook-csoport megkönnyítette a dolgát: jobbnál jobb hidratálókrémeket kínálnak benne a készítőik, jellemzően magyar kisvállalkozások.

Kép
A járvány jó oldala: egyre több nagyváros teszi az utcáit bringabaráttá

A koronavírus-járvány miatt egyre több és több nagyváros kezdi el fejleszteni a kerékpárútjait, a szakértők szerint ugyanis jóval biztonságosabb, ha az utcára kilépve bringára pattanunk a tömegközlekedés helyett. Szerencsére Budapest sem maradt ki a sorból!

Kép
Nem a csirke salátával kombó a fogyás kulcsa! De akkor mi? Szakértőink elmondják!

Sokan téves információk segítségével próbálnak fittebbé válni és leadni a fölös kilókat, ám sajnos a hibás tanácsok miatt kudarcba fulladnak a terveik!

Kép
Attól még, hogy nincs transz ismerősöd, te is lelketlenebb országban élsz múlt hét óta

“Kedden elfogadta a magyar parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett salátatörvényét, melynek egyik eleme jogilag ellehetetleníti Magyarországon a nemváltást” – írta az Euronews.

Kép
Könyvborító remake kihívás, nekünk ez a 10 tetszik legjobban

Új kihívás indult twitteren, amit minden könyvmoly imádni fog! Ha unatkoznál otthon, te is csatlakozz a #bookcoverchallenge-hez.

Kép
32 év után visszakapták az elrabolt gyereküket

Egy kínai asszony sok-sok éven át harcolt, hogy még egyszer láthassa a gyermekét, akit kétéves korában raboltak el tőle. A hosszú, gyötrelmes történetnek happy end a vége.

Kép
„Csak hogy értsem...” – Passzív-agresszív irodai kifejezések kisszótára

Az ember, amikor nagyon igyekszik kedves maradni konfrontatív irodai helyzetekben, néha azon kapja magát (vagy a társát), hogy tulajdonképp passzív-agresszívan kommunikál.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem