3 nehézség, amivel a mozaikcsaládoknak meg kell küzdeniük

3 nehézség, amivel a mozaikcsaládoknak meg kell küzdeniük
Forrás: Unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Groupama Biztosító
A

A KSH 2017. év végi adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a házasságok száma, viszont a válások aránya nem változik, továbbra is 50%. Ennek következtében a klasszikus családforma már közel sem magától értetődő, egyre többféle élettársi kapcsolat létezik.

Egyedülállók, egyedülálló gyerekkel élők, házaspáros típusú, egyszülős, nukleáris, mozaikcsalád - csak pár az új típusú családmodellek közül, amik számtalan sajátossággal rendelkeznek és új berendezkedést igényelnek a társadalom részéről.

Mi is pontosan a mozaikcsalád?

Mozaikcsaládnak vagy patchwork családnak nevezzük azt, amikor a párok már nemcsak közös, hanem új párjuk előző kapcsolatából született gyermekeit is együtt nevelik.

Bár ez a modell egyre elterjedtebb, továbbra is sokszor azonos elvárásokat támasztanak feléjük, mint a klasszikus családi formában élők felé - ez viszont óriási nyomást jelent számukra az egyéb gyakori megpróbáltatások mellett.

Irreális elvárások

Egy házasság, vagy élettársi viszony felbomlása után, ha elérkezik az idő egy új kapcsolatra, könnyen megtörténhet, hogy valamelyik fél, képtelen elvárásokkal érkezik. Bízva abban, hogy az előző kapcsolatból tanultakat kamatoztatva most tiszta lappal kezdhet, a régen elkövetett hibákat ezúttal biztosan elkerüli, most minden tökéletes lesz. A mérce túl magasra kerül, amit szinte lehetetlen megugrani, a csalódás pedig borítékolva van.

Persze jó, ha a zátonyra futott kapcsolatból levonjuk a tanulságokat és a jövőben igyekszünk elkerülni a lehetséges hibákat, ne felejtsük el, hogy a konfliktus és a problémák minden társas kapcsolat szerves részét képezik - csak az nem mindegy, hogyan birkózunk meg velük.

Kacifántos viszonyok

A mozaikcsaládokban a relációk igencsak szövevényesek lehetnek, ami sokszor még nehezebbé teszi az amúgy sem egyszerű helyzetet. A család tagjaira használt kifejezések már önmagukban feladják a leckét, hiszen a legtöbben óckodnak a mostoha-, nevelő-, második, pót- előtagoktól. Ha már a megnevezés is problémás, hogy lehetne könnyen tudni, hol a határ a nem vérszerinti gyerek nevelésében, hogy lehet bekapcsolódni egy egységbe úgy, hogy mindenki a helyén érezze magát?

Pénzügyek nehezített pályán

A legtöbb patchwork család válás következtében alakul ki, ez a tényező pedig nagyban befolyásolja a felek anyagi helyzetét. A közös javakat el kell osztani, a válás után pedig sokszor az egyik szülő gyerektartást fizet, ami nem csak a jelen pénzügyi helyzetére és szokásaira van hatással, hanem a jövőére is. A Groupama Biztosító 2018-as felmérése szerint a mozaikcsaládban élő felnőttek 91%-a számít arra, hogy anyagi gondjai lesznek idős korában, ehhez képest a klasszikus családmodellben élők csak 78%-a látja ennyire borúsan a jövőt. Ami a nyugdíjstratégiát illeti, a mozaikcsaládok 12%-a, a klasszikus családok 21%-a mondta, hogy tesz félre öngondoskodás céljából.

Tovább olvasok
Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

8 híres ember, akinek túl gyorsan jött a siker

Híresnek lenni olyasvalami, amihez hatalmas lélekjelenlét és stabil háttér szükséges. Vannak sztárok, akik valószínűleg még nem álltak készen arra, hogy megismerje őket az egész világ, rossz hatással volt rájuk a hírnév.

A magadban beszélés meglepő előnyei

Még mindig azt hiszed, hogy aki magában beszél, annak elgurult a gyógyszere? Nagyobbat nem is tévedhetnél. :) A galériában ismerős helyzeteket gyűjtöttünk össze, amelyeket mindenki ért, aki rendszeresen beszél magában.

Az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból szülés után

„Azt hiszem, ez nem olyan dolog, ami mindennap szembejön. Pedig jó lenne, ha több ember tudná így alakítani az életét” – mondta az a nő, akinek különleges családi fotójából internetszenzáció lett.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem