3 nehézség, amivel a mozaikcsaládoknak meg kell küzdeniük

Borítókép: 3 nehézség, amivel a mozaikcsaládoknak meg kell küzdeniük Forrás: Unsplash.com
A KSH 2017. év végi adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a házasságok száma, viszont a válások aránya nem változik, továbbra is 50%. Ennek következtében a klasszikus családforma már közel sem magától értetődő, egyre többféle élettársi kapcsolat létezik.

Egyedülállók, egyedülálló gyerekkel élők, házaspáros típusú, egyszülős, nukleáris, mozaikcsalád - csak pár az új típusú családmodellek közül, amik számtalan sajátossággal rendelkeznek és új berendezkedést igényelnek a társadalom részéről.

Mi is pontosan a mozaikcsalád?

Mozaikcsaládnak vagy patchwork családnak nevezzük azt, amikor a párok már nemcsak közös, hanem új párjuk előző kapcsolatából született gyermekeit is együtt nevelik.

Bár ez a modell egyre elterjedtebb, továbbra is sokszor azonos elvárásokat támasztanak feléjük, mint a klasszikus családi formában élők felé - ez viszont óriási nyomást jelent számukra az egyéb gyakori megpróbáltatások mellett.

Irreális elvárások

Egy házasság, vagy élettársi viszony felbomlása után, ha elérkezik az idő egy új kapcsolatra, könnyen megtörténhet, hogy valamelyik fél, képtelen elvárásokkal érkezik. Bízva abban, hogy az előző kapcsolatból tanultakat kamatoztatva most tiszta lappal kezdhet, a régen elkövetett hibákat ezúttal biztosan elkerüli, most minden tökéletes lesz. A mérce túl magasra kerül, amit szinte lehetetlen megugrani, a csalódás pedig borítékolva van.

Persze jó, ha a zátonyra futott kapcsolatból levonjuk a tanulságokat és a jövőben igyekszünk elkerülni a lehetséges hibákat, ne felejtsük el, hogy a konfliktus és a problémák minden társas kapcsolat szerves részét képezik - csak az nem mindegy, hogyan birkózunk meg velük.

Kacifántos viszonyok

A mozaikcsaládokban a relációk igencsak szövevényesek lehetnek, ami sokszor még nehezebbé teszi az amúgy sem egyszerű helyzetet. A család tagjaira használt kifejezések már önmagukban feladják a leckét, hiszen a legtöbben óckodnak a mostoha-, nevelő-, második, pót- előtagoktól. Ha már a megnevezés is problémás, hogy lehetne könnyen tudni, hol a határ a nem vérszerinti gyerek nevelésében, hogy lehet bekapcsolódni egy egységbe úgy, hogy mindenki a helyén érezze magát?

Pénzügyek nehezített pályán

A legtöbb patchwork család válás következtében alakul ki, ez a tényező pedig nagyban befolyásolja a felek anyagi helyzetét. A közös javakat el kell osztani, a válás után pedig sokszor az egyik szülő gyerektartást fizet, ami nem csak a jelen pénzügyi helyzetére és szokásaira van hatással, hanem a jövőére is. A Groupama Biztosító 2018-as felmérése szerint a mozaikcsaládban élő felnőttek 91%-a számít arra, hogy anyagi gondjai lesznek idős korában, ehhez képest a klasszikus családmodellben élők csak 78%-a látja ennyire borúsan a jövőt. Ami a nyugdíjstratégiát illeti, a mozaikcsaládok 12%-a, a klasszikus családok 21%-a mondta, hogy tesz félre öngondoskodás céljából.