A kutyák valójában nem szeretik az ölelgetést – figyeld ezt a 3 jelet!

Borítókép: A kutyák valójában nem szeretik az ölelgetést – figyeld ezt a 3 jelet! Forrás: Leandro Fregoni / Unsplash
Hát persze, hogy az ölelés jóleső, az ölelés édes, az ölelés boldogsághormonokat szabadít fel. Benned. De az igazság az, hogy a kutyád utálja, ha megöleled. Hoppá.

Nem arról van szó, hogy nem szereti, ha megérinted. Csak nem mindegy, hogyan. Az ölelés számára felér egy molesztálással.

Mint Stanley Coren, a British Columbia Egyetem szakértője mondja, a kutya futásra termett állat – csakúgy, mint a gazella, a kenguru vagy néhány pókfaj. Stresszhelyzetben egy futó típusú állat elsősorban nem támadni akar, hanem menekülni. Így aztán, amikor megöleled a kutyádat, ezt az evolúciós mechanizmust blokkolod. A kutya szervezete növekvő kortizol- (stresszhormon-) szinttel reagál. Nem csoda, hogy a legtöbb kutyatámadás akkor történik, amikor egy kutyát sarokba kényszerítenek, ahonnan nincsen kitörési lehetősége.

Talán azt gondolod: „Ugyan már, az én kutyám szereti, ha megölelem!” Talán igazad van. De talán nem. Mi lenne, ha legközelebb megkérnél egy barátot, hogy fotózza le az ölelés pillanatát? Ezt tette Coren is egy tanulmányban, amelyben megvizsgálta, hogyan reagálnak a kutyák.

Nézd meg a fotót, és figyeld meg, hogy észreveszed-e a az alább felsorolt jeleket, miközben babusgatod a kutyusodat. (Megjegyzés: amikor a képügynökségeknél rákerestem erre a témára, szinte mindegyik cuki fotón felfedeztem ezeket a jeleket.)

Coren kutatási eredményei szerint a kutyák 81,6 százaléka mutatta a lenti stresszjelek valamelyikét.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ne nyilvánítsd ki a szeretetedet a kutyád felé. De találhatsz erre más módot is, mint az ölelés. Ha pedig valaki más szeretné megölelni a kutyádat, és ebeden látod, hogy kényelmetlenül érzi magát, avatkozz közbe. Magyarázd el, hogy a kutya nem arra termett, hogy bárki csak úgy megölelgesse. Ahogyan az ember sem.