Egészséges fűszerek? Igen!
Ma már természetes, hogy ételeinket különböző fűszerekkel ízesítjük. De vajon az aromájukon kívül milyen hatásuk van a szervezetünkre? A kívánt íz elérése befolyásolja csak az általunk felhasznált fűszer mennyiségét vagy figyelembe kellene vennünk a növény élettani hatásait is? Nézzünk néhány példát!
Fahéj
Fotó: Photl.com
Amellett, hogy ínycsiklandó ízt ad például a gyümölcslevesnek vagy a szilvás lepénynek (de az itt található fahéjas almás palacsinta recept is isteni), vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. A fahéjfa (cinnamomum zeylanicum) legnagyobb exportőre Srí Lanka. Már két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, sőt kedvezően hat a vérnyomásra is. Vigyázat! Összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, így gyógyászati célra csak speciális, a káros anyagoktól mentes formátumban alkalmas.
Fűszerpaprika
Fotó: Photl.com
A fűszer élénkpiros színe a likopin jelenlétét mutatja, ami egy karotinoid festékanyag. (A paradicsom színéért is felelős egyébként.) A likopin antioxidáns, s innen már érthető minden, hiszen az antioxidánsok öregedésgátló hatásáról már biztosan hallottatok. Ez nagyon jó hír, hiszen ebből egyenesen következik a jó magyaros konyha egyik alap fűszernövényének a fiatalság megőrzésében betöltött szerepe. A csípős változat ereiben és magjaiban megtalálható kapszicin fájdalom csillapító és gyulladáscsökkentő hatású. (Biztos magyar a pirospaprikád - ellenőrizd ide kattintva!)
Gyömbér
Mint fűszerlevesek, gombócok, főzelékek, húsételek, sütemények ízesítője, de gazdagíthatja a forralt bor, a pálinka ízvilágát is. Készülhetnek belőle gyomornyugtató italok és sör. A világos gyömbérsör hatásos hasmenés, hányinger esetén. Kínai tengerészek is rágcsálták a gyökerét a hosszú hajóúton tengeri betegség ellen. A középkorban szexuális képességek fokozására alkalmazták.Gyökértörzse az illatos, csípős fűszer. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, megkönnyíti az emésztést, fokozza az étvágyat. Megfázásos betegségek megelőzésére fogyasszunk gyömbérteát: hat szelet gyömbért 10 percig áztassunk 2 dl vízben, majd mézzel édesítsük. Ide kattintva azt is megtudhatod, hogyan nevelj otthon gyömbért.
--pagebreak--
Fotó: Photl.com
Rozmaring
A rozmaring (rosmarinus officinalis) már a középkori gyógynövénykönyvekben is megtalálható gyógynövény volt. Virága a tisztaság jelképe, csak szűzlányok hordhatták. Jól illik a bárány- és vadhúsokhoz, de burgonyához, gombához is kiváló. Frissítő, emésztést javító hatása révén nemcsak a májat, de az egész szervezetet is tisztítja, segít a fogyókúrázóknak, fokozza a vérellátást, serkenti az idegrendszert. Görcsoldó, baktériumölő hatású, de alkalmazható fejfájás ellen is. Illóolaja kiváló hajkondicionáló. Tea készítéshez 1 evőkanál összevágott rozmaring levelet forrázzunk le egy dl vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Napi legalább két csésze ajánlott.
Oregánó
Az oregánó (szurokfű) az élet gyógyfüve. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. Olajváltozata bőrbe masszírozva enyhíti az izületi fájdalmat, fokozza a vérkeringést, fertőtlenítő hatású. Tévhit azonban, hogy antibiotikum tartalma miatt a penicillin vetélytársa lenne, ugyanis ebben az esetben olyan nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk, ami már mérgező. Magas a C-vitamin tartalma, valamint omega-3 zsírsavak is találhatók benne. Kiváló rostforrás. A pizzán kívül salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz adhatjuk. (A zöldfűszer-ápolás titkait ide kattintva tudhatod meg.)
Fokhagyma
Fotó: Photl.com
Az érelmeszesedés megelőzésének leghatásosabb szere, mivel csökkenti a vérzsír és koleszterin szintjét. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatású. A növény erőteljes illatát okozó hagymaolaj antibiotikus hatású. Fogyasztása után és másnap reggel rágcsáljunk el néhány borókabogyót, ez csökkenti a kellemetlen szagot. Aki nem tud így sem megbirkózni a szagával, de szeretne élni a kedvező hatásokkal, nyugodtan nyúljon a patikákban, gyógynövényboltokban kapható fokhagymából készült tablettákhoz: garantáltan illatmentesek. Tudj meg még többet a fokhagymáról ezen a linken.
Kurkuma
A gyömbérfélék családjába tartozik. Élénksárga szín jellemzi és különleges aroma. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vércukorszint-stabilizáló, emésztést serkentő hatású. Várandós kismamák azonban ne fogyasszák, mert méhösszehúzó hatású, de pont ezért a szülést követően már jótékony hatással bír. Az indiai sáfránynak is nevezett növény betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő hatása révén napi fogyasztásra ajánlott, különösen enyhe izületi fájdalmak esetén.