Reflektorfényben: a görögdinnye

Reflektorfényben: a görögdinnye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Ki ne szeretné a görögdinnyét? Édes, finom, lédús és tápláló nyári hűsítő. Ismerjük meg közelebbről!

Ki ne szeretné a görögdinnyét? Édes, finom, lédús és tápláló nyári hűsítő. 92 százalékos víz- és alacsony energiatartalma tökéletes nyári fogássá teszi. Tombol a dinnyeszezon, vegyük szemügyre közelebbről, mit érdemes tudni erről a hatalmas tökféléről.

Fotó: Photl.com

Lehűtve igazi finom, nyári kényeztetés, ami miatt a legkevésbé sem kell bűntudatot éreznünk, sőt, a kívánt bikiniforma elérésében is nagy szerepe van. Magas víztartalma – 92% - és alacsony kalóriatartalma kitűnő diétás étellé teszi, nem kell félni, hogy „dinnyehasunk” lesz dinnye evés után.

Sokféle görögdinnye közül választhatunk: van óriási, 15 kilós, bár a világ legnehezebb görögdinnyéje 122 kg-ot nyomott, de van mini is, gömbölyű, hosszúkás, piros belsejű, citromsárga belsejű, magvas, magnélküli, csíkos, egyszínű, vastag- és vékonyhéjú. Még kockaalakút is találunk manapság.

A legelső lépés a megfelelő gyümölcs kiválasztása, de hogyan is történik ez? Olyat keressünk, ami méretéhez képest nehéz, ez nagy víztartalomról árulkodik, azaz érettebb, magasabb a tápanyagtartalma és finomabb az íze. Mivel a dinnye a földön nő, ezért teljesen normális, ha van rajta egy, a zöldtől eltérő folt, csak arra ügyeljünk, hogy ez a folt sárgás legyen és ne fehér, ez szintén az érettségre ad jelet. Mielőtt felvágjuk a gyümölcsöt, tartsuk szobahőmérsékleten, viszont miután már felvágtuk, tegyük hűtőbe, hogy megőrizze frissességét, ízét és tápanyagtartalmát. Segíthet még, ha megütögetjük a kiszemelt dinnyét: a mély, kongó hang jó választásra utal. Ha esetleg előre felvágott darabot veszünk, keressük a mélypiros színt és a sima, érintetlen, kemény felületű darabokat.


Fotó: Nyersiker blog

A dinnye hazavitele egy bónuszpont lehet életünkben, hiszen akár egy súlyzós edzést is ki tud váltani – persze csak ha nem az autó csomagtartójában utazik haza. A biciklikosaras megoldás is megteszi, csak kanyarodáskor legyünk óvatosak, mert könnyen elhúzhat minket a dinnye súlya.

Ha már a birtokunkban a gondosan kiválasztott gyümölcs, és nyúlunk a konyhakés felé, ne feledjünk még egy lépést: érdemes megmosni, áttörölgetni a görögdinnye héját, hogy szeletelés közben ne kerüljön piszok és nem kívánt kórokozó a kés élére, és azzal együtt a dinnyehúsra. Rendben, most már tényleg lehet enni. Felkockázva, szeletelve, kanalazva, harapva, kinek hogy tetszik.

A dinnye ráadásul nem csak finom is, hanem nagyon sok jóval is szolgál. Remek gyulladáscsökkentő és rengeteg antioxidáns található benne. Mivel itt a nyár és leginkább mindenki a bikinijében szeret flangálni, ezért a görögdinnye ebben is a segítségünkre van. Kitűnő vízhajtó tulajdonságú, illetve nagyon jól hidratál, így szünteti meg a felpuffadást. Egy nagy darab dinnye elfogyasztása is szuperlapos hasat eredményez.

A dinnye tökéletes eledele a sportolóknak magas citrullin- és arginintartalma miatt, ezek az aminosavak felelősek ugyanis az izmok gyors regenerálódásáért és az izomláz elkerüléséért. (Személy szerint nagyon szeretek hosszútávokat futni (15+ km) és mikor visszaérek egy- egy nagy futásból, általában mindig egy nagy dinnyét eszem. Izomlázam sosincs, nem vagyok fáradt, a mindennapi teendőimet ugyanúgy folytatom tovább, mintha nem is futottam volna, és másnap sem esik nehezemre kikelni az ágyból.)


Fotó: Nyersiker blog

Argirint edzés előtt is szoktak használni, hogy növeljék a véráramlást, és hogy elősegítsék a fehérjeszintézist. Ez a gyümölcs jó a magas vérnyomás kezelésére, a kiszáradás megelőzésére, a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésére, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot, melyek szintén felelősek az izom-összehúzódás megfelelő lejátszódásáért, E-és A-vitamint (ezek szemünk, bőrünk, hajunk védelméért felelnek), valamint sok likopint és béta- karotint juttatunk a szervezetünkbe dinnyeevéssel. A likopin a csontvédelemben is szerepet játszik (akárcsak a paradicsom), ezen felül a rákos megbetegedések elkerülésében sem elhanyagolható, különösen, ha mell-, prosztata-, tüdő- vagy bélrákról van szó.

A görögdinnyéből ízesített vizet és készíthetünk, rozmaringgal nagyon kellemes ízkombinációt nyerünk. Amint látjuk, érdemes kiélvezni még ezt a pár hetet, amíg az árusok az út szélére ülve árulják terményeiket...Éljen a dinnyeszezon!

Szerző: Bogár Nikolett, Nyersiker blog

(A szerző Facebook oldalán, a Nyersikeren még rengeteg hasznos tippet találtok, kattintsatok ide érte.)

Tovább olvasok
Hűtsd le magad rozmaringos ananászjégkrémmel

Ananász és rozmaring? Hallottál már valaha ilyen izgalmas ízkombinációt egy fagyiban? Ugye, hogy nem…

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem