Salátaöntet-kisokos

Borítókép: Salátaöntet-kisokos
Négy szuper alapöntet salátákhoz.

Nagyvonalúan rálocsolsz a salátádra mindent, ami a kezed ügyébe kerül? Vagy csak az olívaolaj-balzsamecet kombót alkalmazod? Akkor ideje megtanulni néhány más öntetet is - hidd el, pofonegyszerű!


Fotó: Colin Mcdermott/500px.com

1. A legalapabb alapöntet: a balzsamecetes

Hozzávalók:
- 3/4 csésze extraszűz olívaolaj
- 1/4 csésze balzsamecet
- só, bors
- ízlés szerint tehetünk még hozzá egy teáskanál mustárt, egy apróra vágott mogyoróhagymát, egy fej fokhagymát, egy teáskanál morzsolt oregánót és bazsalikomot vegyesen, egy teáskanál mézet vagy barna cukrot.

A hozzávalókat ajánlatos egy jól záródó beföttesüvegbe tenni, majd erősen összerázni, hogy az olaj és a balzsamecet elkeveredjen egymással. A keverék hűtőben sokáig eltartható, felhasználás előtt mindig rázzuk fel.

2. Az olasz öntet

Hozzávalók:
- egy csésze olívaolaj
- 1/4 csésze fehérborecet
- 2 evőkanál vörösborecet
- egy nagy fej fokhagyma megtörve
- 2 evőkanál aprított mogyoróhagyma
- 2 evőkanál aprított kápiapaprika
- 2 teáskanál dijoni mustár
- egy teáskanál méz
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál szárított majoranna
- só, bors ízlés szerint

A keverék több hétig is eláll a hűtőszekrényben és jó néhány salátához elégséges.

3. A kéksajtos öntet

Hozzávalók:
- 10 dkg kéksajt
- 1/4 csésze tejföl
- 1/4 csésze író (helyettesíthetük citromlével savanyított tejjel is)
- 2 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál citromlé
- só, bors

Egy tálban villávan alaposan nyomkodjuk szét a sajtot és keverjük masszává a többi hozzávalóval. Befödve egy hétig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

4. Cézár saláta öntet

Hozzávalók:
- 5 darab szardella halacska (konzervből)
- 3 fej fokhagyma, darabolva
- egy teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1/4 csésze citromlé
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 kávéskanál dijoni mustár
- 1/2 csésze extraszűz olívaolaj
- 1/2 csésze reszelt parmezán

Mozsárban törjük össze a szardellákat és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Legutoljára az olajat csöpögtessük a keverékhez - lassan, folyamatos kavarás mellett. Ha egyszerűbben szeretnénk megoldani, tegyük bele az összetevőket egy mixerbe, és nyomjuk meg a gombot.

Tudj meg mindent a különböző salátafélékről! Kattints!