Mángoldos quiche

Borítókép: Mángoldos quiche
Azt mondják, a mángold olyan, mint a spenót. Olyan, csak finomabb, kevesebb vele a macera, s kevesebb helyen lehet kapni.

Kétféle mángoldod vettem a piacon: egy világoszöldet meg egy sötétzöldet. Az előbbiből főzelék lett, a másodikból quiche. [Ejtsd:kis]

Íme a quiche.
A tészta:
15 deka hideg vaj
20 deka liszt
1 kávéskanál só
3-4 evőkanál hideg víz

Mindezeket gyorsan (a legtutitbb robotgépben) keverd össze, s fél órára folpackban tedd a hűtőbe.

Eközben elkészül a rávaló:
15 deka baconszalonna kockára vágva
1 nagy fej hagyma
diónyi vaj
kábé 30 deka mángold (csokorba kötve árulják)
2 deci tejszín
2 tojás
15 deka reszelt sajt
só, bors

A töltelék
A bacont és a felaprított hagymát 2 percre dobd forrásban levő vízbe, majd szűrd le. A vajon párold meg a mángoldot, tedd hozzá a hagymát és bacont.
A felvert tojásokat keverd össze a tejszínnel, borsozd, sózd, majd add hozzá a reszelt sajtot is.

A sütés
A tésztát nyútsd ki kerekre, tedd bele egy magas peremű tortaformába, s 180 fokon 15 percig süsd elő (kis praktika: a tésztára tegyél sütőpapírt, abba szórj száraz babot, ez nem engedi felpúposodni a tésztát, 15 perc után ezeket távolítsd el).
A mángoldos tölteléket terítsd szét a félig sült tésztán, öntsd rá a tejszínes öntetet, s még 20 percre tedd vissza a sütőbe.

Recept: Betlen Katalin, fotó: Fekete Dóra Mónika