Mákosguba-torta
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók (20 centis tortaformához):
•7 kifli
•6 deci tej
•1 rúd vanília kikapart magja
•2 tojássárgája
•1 egész tojás
•10 deka darált mák
•6 deka kristálycukor
•6 deka porcukor
Atojáshabhoz:
•2tojásfehérje
•12 deka cukor
•0,6 deci víz
1. A megszikkadt kifliket karikázd fel.
2. A tojások sárgáját keverd ki a kristálycukorral és a vaníliával, és add a meleg tejhez. Keverd addig, amíg a cukor felolvad. A mákot keverd el a porcukorral.
3. Egy csatos tortaforma alját fedd le egy réteg kiflikarikával. Helyezz egy réteget körbe a forma szélére is. Locsold meg a tejes keverékkel és szórj rá mákot. Folytasd addig, amíg el nem fogy a kifli.
4.180fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig.
5. A tojásfehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot.
6. Helyezd a szirupba a cukorhőmérőt. Amikor elérte a 115 fokot, vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezdd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. 5 percig verd a habot, amíg fényes és kemény lesz.
7. Kanalazd a habot a tortára és süsd pár percig felső sütésen.
Szöveg és fotó: Studer-Tüske Veronika