A Teddy bear igaz története

A Teddy bear igaz története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

2

2013-ban 110 éves a Teddy mackó.

1902 novemberében Theodore Roosevelt, a közkedvelt elnök, akit mindenki csak Teddynek becézett, megjelent a Mississippi–Louisiana-határvita rendezésére összehívott konferencián, s két ülés között elment a közeli erdőségbe, a tiszteletére rendezett vadászatra. Nem kapott puskavégre komoly vadat, ezért kísérője, egy híres medvevadász fogott egy feketemedve-bocsot, s kikötötte egy fűzfához könnyű célpontnak. Roosevelt felháborodott a sportszerűtlen ötleten és nemhogy lelőtte volna a kis állatot, hanem azonnal utasítást adott szabadon bocsátására.


fotó: Éva magazin, Europress

Másnap aWashington Postban megjelent egy karikatúra: akölyökmaci, amint kötéllel a nyakában rémülten pislog, és az elnök, amint leeresztett fegyverrel elfordul a védtelen jószágtól. Egész Amerika értett a jelenetből: az elnök védelmet nyújt a rászorulóknak, rá mindig számíthatnak az elesettek. Morris Mitchom brooklyni cukorkaboltos a karikatúra alapján csinált egy kitömött mackót s kitette a kirakatába, nyakában táblával: Teddy’s bear, vagyis Teddy mackója. Az üzletet megostromolták a vevők, Mitchom gyorsan át is nyergelt a cukorkáról a játékra, és vállalkozásából hatalmas világcég nőtte ki magát. 1913 februárjában nagyban kezdték árulni a játékmacikat.


fotó: Pinterest

Mackóőrület
A század első évtizedében az egész világon divatba jött a plüssmackó. Roosevelt elnök az újraválasztási kampánykörútján egy lépést se tett kabala teddybearje nélkül. Meg is választották. Idehaza valamivel korábban keletkeztek, de jól illeszkedtek az antropomorfizált trendbe Sebők Zsigmond klasszikus mackótörténetei, a Mackó úr utazásai, a Dörmögő Dömötör hegyen, völgyön és a nagy ládával meg a többiek. Világszerte mackóklubok alakultak, mackómintás csörgők, rugdalózók, kislány- és kisfiúruhák árasztották el a piacot, mindenfelé jótékonysági mackóárveréseket tartottak, mackónapokat rendeztek.


Róbert Gida eredeti játékállatai. Fotó: wikipedia

A századelőn a brit kirakatokat is ellepte a teddybear. Egy angol kisgyerek, Christopher Robin (azaz Róbert Gida) is kapott egy csacsi öreg medvét, akit a londoni állatkertben közszemlére tett kanadai medve, Winnipeg után Winnie-the-Pooh (azaz Micimackó) névre keresztelt, s a kisfiú papája, A. A. Milne 1926-ban erről az eseményről írta meg a Winnie-the-Pooh-t, a Micimackót. Amiből minden gyerek megtanulja és minden felnőtt átismételheti, hogy mi az a szeretet, mi agyengédség, az önismeret, a kudarctűrés, az érdekérvényesítés, az irónia. Csupa olyan képesség, amellyel könnyebb átvészelni az élet pocsék fordulatait.

Szöveg: Molnár Anna

Tovább olvasok
Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Nálam beváltak! Négy tipp makacs dallamtapadás ellen

Gyakran előfordul, hogy nem tudunk kiverni egy számot a fejünkből, pláne, ha olyan fülbemászó dalok csendülnek fel a rádióban, mint Pharrell Williams slágere, a Happy vagy akár a Baby One More Time még 1999-ből, Britney Spearstől.

Öt jel, amiből tudhatod, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

Legtöbbünk a nyílt agressziót könnyen felismeri. Noha fölöttébb kellemetlen, ha valaki sérteget, lekicsinyel és rosszindulatúan kritizál minket, ilyenkor legalább tudjuk, hogy miért érezzük pocsékul magunkat. Hozzátartozóink, barátaink és kollégáink között ugyanakkor előfordulhatnak olyan emberek is, akik szintén nyomasztanak minket, de magunk sem tudjuk pontosan, miért.

8 ok, amitől a finn iskola kenterbe veri a többit

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Hogyan jöttem össze a férjem legjobb barátjával – lehetetlen vonzalomból tomboló szerelem

Két év plátói szerelem után Eszter végre tett egy nagy lépést. És ő lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy nem csak képzelődik. Most már csak egy utolsó nagy lépés van hátra...

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem