Mi az a sajtterrine?

Borítókép: Mi az a sajtterrine?
Kapd elő a konyhaszekrényből az őzgerinc sütőformát, és megtudod.

Hozzávalók (egy őzgerinchez):

•3-4 piros kaliforniai paprika
• 1 evőkanál olívaolaj
• 10-10 deka füstölt, márvány és trappista sajt
• 2 gerezd fokhagyma
• 1-1 kávéskanál őrölt vagy 2-2 ágacska friss kakukkfű és tárkony
• esetleg 5-5 deka napraforgómag • dió és tökmag vágva vagy mozsárban megtörve
• 3 deci tejszín

1. Először is hosszában vágd el a paprikákat úgy, hogy a nagy részük egyben maradjon, csak egy csíkot metssz le róluk. Tisztítsd meg őket a magoktól és a vastag erektől, aztán dobd 1-2 percre lobogva forró vízbe, hogy jobban alakíthatók legyenek.
2. A kiolajozott őzgerincformát béleld ki amég meleg paprikacsónakokkal, s gondosan simítsd őket a forma aljához-oldalához: lehetőleg ne maradjon köztük rés.
3. Darabold fel a sajtokat, és vízgőz felett, nem tapadó edényben olvaszd össze őket atejszínnel. Folyamatosan kavargasd.
4. Amikor már homogén, keverd bele aszétzúzott fokhagymát, a morzsolt vagy felaprított friss zöldfűszereket, és ha teszel bele, a magvakat is.
5. Öntsd bele a masszát a paprikával kibélelt formába, több adagban, szétfolyatva, hogy ne maradjanak alatta légbuborékok. Töltsd meg a forma szintjéig, aztán takard be a levágott paprikacsíkokkal.
6. Tedd a hűtőbe 5-6 órára, de inkább egy egész éjszakára. A formából kiborítva, éles késsel vékony szeletekre vágva, friss bagettel, gyümölcsökkel kínáld.

Szöveg: Simándi júlia, fotó: Profimedia-Red Dot