Gazdag téli zöldségtál pestóval
Hozzávalók (6 személyre):
•
1 legalább 1 kilós káposzta
• 1 liter
tej
• 1 kávéskanál köménymag
• kábé 60 deka krumpli
• fél kiló
erdei gomba
• 2-3 evőkanál olaj
• 2 fej hagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• 2 paradicsom
A pestóhoz:
•10 deka natúr napraforgómag
• 5 gerezd
fokhagyma
• 2 marék friss
borsikafű felaprítva
• 10 deka
reszelt parmezán
• olívaolaj
• fél citrom leve
1. A napraforgómagot egy pici
vízzel, a fokhagymával, kis
citromlével és sóval, borssal turmixgépben zúzd péppé, add
hozzá kézzel a borsikafüvet és
a reszelt sajtot. Lassan, folyamatosan kavargatva add hozzá az olívaolajat. Ízlés szerint sűrítsd.
2. A káposzta
külső leveleit dobd el, a fejet negyedeld fel, atorzsáját vékonyítsd el annyira, hogy a maradék egyben tartsa a leveleket. Tedd nagy lábosba, sózd meg és öntsd le vízzel kevert
tejjel. Dobd hozzá a felkockázott krumplit. Fedő alatt
főzd a zöldségeket félpuhára.
3. A megtisztított gombát aszétnyomott fokhagymával együtt egy kis olajon, nagy lángon pirítsd meg. Vigyázz, mert ha párolódni kezd, kiereszti
a levét és megfő ahelyett, hogy sülne!
4. Lyukas szedőkanállal emeld ki a fejeket a serpenyőből, öntsd bele a maradék olajat, és a vékony cikkekre vágott hagymát és paradicsomot dinszteld benne 10 percet.
5. Kiolajozott tűzálló tálban rendezd el a lecsöpögtetett káposztát, hintsd meg köménymaggal. A káposztacikkek közé rakosgasd be afőtt krumplit, a paradicsom- és a hagymagerezdeket, a sült gombát, és az egészet locsold meg azzal az olajjal, ami a serpenyőben visszamaradt. 200 fokra előmelegített sütőben forrósítsd át. Nem kell letakarni, legfeljebb kicsit megpörkölődik, de az a jó, ha a leve elpárolog.
6. Külön tálkában add mellé a borsikafüves pestót.
Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Profimedia-Red Dot, Europress/Stockfood