Nálatok milyen szerepet játszik a környezetvédelem a nevelésben?

Nálatok milyen szerepet játszik a környezetvédelem a nevelésben?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha volna olyan megoldás, hogy helyreálljon a Föld klímarendszerének 19. századi állapota, visszatérjenek az elpazarolt energiaforrások, az biztos, hogy olvasóink közreműködnének benne.

A jó példa ragadós
Laurának már kicsi kora óta mondjuk, hogy mennyire fontos a természet, a környezet, ezért vigyázni kell rá. A férjemmel pár éve itthon is elkezdtük szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ami komposztálható, az megy ki a kertbe. A kislányunk tanulékony: a múltkor még vendégeinket is figyelmeztette, hogy a szemetet melyik kukánkba kell dobniuk.
Vica, Esztergom, asszisztens

Ökoháztartás
Tőlünk telhetően ökoháztartást vezetünk. Nem tartunk itthon hagyományos tisztítószereket, helyettük ecetet, citromot, mosószódát használunk. A fürdés után megmaradó vizet vödrökbe gyűjtjük, és azzal öntjük le a vécét. Mindenhol energiatakarékos izzó van, de azt is csak akkor kapcsoljuk fel, ha muszáj.Amikor Marci pici volt, mosható pelenkát használtam. Szeretnénk egyszer igazi ökofaluban élni, ahol saját házunkat teljesen megújuló energiaforrásokkal szereljük fel.
Bori, Kecskemét, grafikus, művésztanár

Már a hetvenes évektől
Én már környezetbarát közegben nőttem fel, apu sokat beszélt a fák, állatok védelméről, sőt autópályák melletti békamentő akcióban is többször vettünk részt. Befogadtunk minden rászoruló állatot, és évente ültettünk valahol a közelben egy fát. Ez olyan ünnepféle volt nálunk a családban, nagyon szerettem. Kirándulásaink alkalmával szemetet szedtünk egy külön nagy hátizsákba, és az erdő szélén kukába dobtuk. Ezeket a hagyományokat a mai napig megtartottuk, csak most már én mutatok példát a gyerekeimnek.
Zsófi, Budapest, ápoló

A kicsik tanítják a nagyokat
Családunkban a gyerekek a környezetfelelősök. Amióta az iskolában felállították a használtelem-gyűjtőt, Zsófi lányom és Benedek fiam havonta körbejárják a házat, és a lakóktól összeszedik a használt elemeket. A szelektív hulladékgyűjtők megjelenésekor Benedek közölte, hogy mától itthon is külön kell gyűjteni mindent. Most tervbe vették, hogy havi elemgyűjtő akciójukat papírgyűjtéssel egészítik ki, már készítettek is egy plakátot a lakóknak. Örülök a lelkesedésüknek, és nagyon büszke vagyok rájuk.
Erika, Budapest, HR specialista

Csak divat
Kis túlzásnak érzem ezt a hirtelen jött nagy „környezetbarátságot”, hogy ma mindenki környezettudatosságról beszél. Szerintem Magyarországon teljesen fölösleges szelektíven gyűjteni a hulladékot, mert nincs meg a megfelelő feldolgozóipar. Nem hiszem, hogy az a kis mosogatószer, mosószer olyan sokat ártana, régen is használtak ilyet az emberek. Persze arról azért nincs szó, hogy a szemetelést pártolnám.
Dóri, Hévíz, kozmetikus

Az iskolában és otthon
Én nemcsak a saját gyerekeimmel, hanem az iskolai osztályommal is rengeteget próbálok tenni a környezetért. Itthon is, az iskolában is szelektáljuk a hulladékot, amit lehet, komposztálunk, és figyelünk az újrahasznosításra is. Kéthavonta körbejárjuk a közeli erdőket, mezőket, szemetet szedünk, télen a környékre madáretetőket teszünk ki. A gyerekeim és az osztályom is szeret az ilyesmiért felelősséget vállalni. Van olyan gyerek is, aki eljár állatmenhelyekre kutyusokat sétáltatni.
Ildikó, Dunakeszi, tanító

Összeállította: Szintai- Molnár Péter, Fotó: Europress
Ez a cikk az
Éva magazin 2009. évi áprilisi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Tovább olvasok
5 tuti tipp az alkohol semlegesítésére

Bizonyára a legtöbbünkkel megesett már, hogy ünnepi alkalmak során vagy éppen legnagyobb szívbánatunkban a pohár fenekére néztünk, melyet másnapra már egész biztosan erősen meg is bántunk.

Miért olyan nehéz hagyni kirepülni a gyerekemet?

Második élet adatik a nőnek azzal, hogy gyereke születik. Véget ér az az élete, amelyben önálló lényként tekinthetett magára. Onnantól haláláig anya lesz, csak éppen ezzel az anyasággal egyre kevesebb konkrét teendője van.

Pszichopaták a filmvásznon – miért tartjuk őket vonzónak?

Hogyan lehet szeretni egy sorozatgyilkost? Szimpatizálni egy szkizofrén páriával, akit az erőszak fűt? A forgatókönyv íról ezt is megoldják, nyilván.

4 tökéletes szín amit nyári esküvőn viselhetsz

A nyár nem csak a kánikula, de az esküvők szezonja is. Fehéret, feketét nem illik viselni, iratlan szabály, hogy pirosat sem, mert nem szokás túlöltözni a menyasszonyt. Mutatok négy színt, amivel biztos nem lősz mellé és konkrét ruhákat is ajánlok a webshopokból.

Egy mozdulattal keverheted ki a legolcsóbb ablaktisztítószert

Ujjlenyomat, por, sár, esőnyomok. Te milyen vegyszert használsz ellenük: bolti ablaktisztítót, ecetet, alkoholt? Ha épp egyik sincs otthon, nekünk is van egy tuti tippünk.

Napi horoszkóp június 25.: az Oroszlánok felelősségteljes feladatban mérettetik meg magukat, a Bakok ragaszkodnak az elveikhez

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas dolgokat tudhatsz meg ugyanis az egyes csillagjegyekből!

Ha gyakran lehülyézed magad, azon nem ártana változtatnod

Iskolás srácok ballagnak az utcán. – Akkora egy barom vagyok! – mondja a középső, egy szimpatikusan torzonborz kölyök. Nagyot csap a kezében cipelt hátizsákra. – Tudtam a megoldást, mégis elszúrtam a dogát! – Ekkora idiótát még nem látott a világ – vicsorogja, és dühös futással köszönés nélkül maga mögött hagyja a többieket.

Napi horoszkóp június 25.: az Oroszlánok felelősségteljes feladatban mérettetik meg magukat, a Bakok ragaszkodnak az elveikhez

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas dolgokat tudhatsz meg ugyanis az egyes csillagjegyekből!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem