Paradicsomos garnélarák kuszkusszal

Borítókép: Paradicsomos garnélarák kuszkusszal
Egy csodarecept, amit akár le is fagyaszthatsz, és pár hét múlva is olyan finom lesz, mint új korában.

Elkészítési idő: 40 perc + a fagyasztás

Hozzávalók (4 személyre):
1 evőkanál olívaolaj
1 fej fehér hagyma apróra vágva
1evőkanál + 2 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1,5 evőkanál őrölt koriander
1/8teáskanál cayenne-bors
1 teáskanál reszelt citromhéj
50 deka garnélarák (friss vagy fagyasztott)
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
só, bors
fél csokor friss koriander
1,5csésze kuszkusz

1. Egy közepes méretű serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a hagymát és agyömbért, és párold nagyjából 3 percig, amíg a hagyma kissé megpuhul. Add hozzá akoriandert, a cayenne-borsot és a citromhéjat, folyamatosan kevergetve párold további 2 percig.

2. Öntsd hozzá a paradicsomot, a fakanállal nyomkodd szét a paradicsom húsát, miközben főzöd. Forrald fel, és közepes lángon, lefedve főzd 10 percig. Sózd, borsozd, majd hűtsd szobahőmérsékletűre.

3. A friss rákfarkakat tedd a mélyhűtő zacskóba, öntsd rá az elkészült paradicsomszószt, jól keverd át, nyomkodd ki belőle a felesleges levegőt, zárd le, és tedd a mélyhűtőbe, de 2,5 hónapon belül használd fel. Figyelem: ha mélyhűtött garnélával dolgozol, akkor nem szabad kiolvasztani és újrafagyasztani! Ne is öntsd hozzá a paradicsomszószt, hanem külön fagyaszd azt le. Ebben az esetben felhasználás előtt egy időben olvaszd ki a garnélát és a paradicsommártást, és akkor keverd össze, ha már mindegyik kiolvadt.

4. A felhasználás előtti este vedd ki a mélyhűtőből az egy vagy két zacskót, tedd a hűtőszekrénybe, így olvaszd ki.

5. Egy nagyobb méretű serpenyőben melegítsd fel agarnélás keveréket, és közepes lángon főzd addig, amíg a mártás kellően átforrósodik, és a rákok rózsaszínesre főnek.

6. Forralj vizet egy lábosban, körülbelül kétszer annyit, mint akuszkusz. A kuszkuszt öntsd egy hőálló tálba. Ha felforrt a víz, önts rá belőle annyit, hogy pont ellepje, fedd le szorosan, és 10 percig hagyd így. Ha a kuszkusz beszívta az összes vizet, villával lazítsd pergősre a szemeket. (Víz helyett használhatsz zöldségalaplevet is.)

7.Tálaláskor aprított korianderlevelekkel díszítsd.

Szöveg: Vigh Alexandra, fotó: Reichel Tamás, styling: Lukász Eszter