Ne dobd ki a maradékot!

Borítókép: Ne dobd ki a maradékot!
A nagy adventi készülődésben, vendégvárásban biztosan megmaradnak hozzávalók. Két recept a felhasználásukra...

Vastag krumplis palacsinta
Gyúrj tésztát 175 deka lisztből, 1 evőkanál sütőporból, 2 közepes tojásból és 1 deci tejből. Keverj bele 15 deka maradék krumplipürét, egy jó csomó frissen aprított metélőhagymát, és fűszerezd tetszés szerint. Olvassz vajat egy teflonserpenyőben, öntsd bele a masszát és addig süsd, míg az alja aranybarna lesz. Akkor óvatosan fordítsd meg és süsd a másik felét is, amíg teljesen összeáll. Cikkekre vágva, frissen, forrón tálald füstölt lazaccal vagy creme fraiche-sel. 6 személynek elegendő egy dekadens reggelire.

Másnapi húsos pite
Forrósíts olajat egy nagy serpenyőben, dinsztelj meg benne egy fej finomra vágott hagymát és 15 deka szeletelt gombát, hintsd meg liszttel, kavargatva pirítsd 1 percig, aztán apránként öntsd fel 3 deci húslevessel és ugyanannyi tejszínnel. Forrald fel, folyamatosan kevergetve – úgy 5 perc alatt besűrűsödik. Ekkor forgass bele 20–25 deka összevagdosott, maradék pulyka- (vagy más) sültet, 15 deka sonkát (vagy más főtt füstölt húst), és 1 evőkanál magos mustárt. Kóstold meg, ízesítsd szükség szerint, kanalazd bele egy tűzálló tálba, és lapátold a tetejére a maradék krumplipürét vagy fedd le a maradék leveles tésztával. Előmelegített, 200 fokos sütőben süsd 30 percig, amíg a teteje szépen megbarnul. 6 adag lesz belőle.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Éva magazin