Mi a titka a pattogós cukorkának?

Borítókép: Mi a titka a pattogós cukorkának?
Te tudod a választ? Ha nem, itt elolvashatod.

Kevés viccesebb édesség van a pattogós cukorkánál! Ha elkezdjük szopogatni, mintha tüzérségi támadást indítana a szájpadlásunk ellen – a tömérdek apró petárda pukkanását nehéz nevetés nélkül kibírni. De mik azok az izék, amik felrobbannak? És biztos, hogy nem veszélyesek?

Nos, a trükkös nyalánkság úgy készül, hogy a forró cukorszirupba gyártáskor szén-dioxidot juttatnak, mégpedig hatalmas – a normál légnyomás negyvenszeresének megfelelő – nyomással. A massza lehűtése után a nagy nyomású szén-dioxid ezernyi apró buborékba zárva ott marad a cukorszemekben. Szopogatáskor ezek a bubik pukkannak ki, és ez okozza szájpadlásunkon a csiklandós érzést. Az ártalmatlan kis robbanások nem tesznek kárt sem a fogakban, sem a nyálkahártyában, és a szervezetbe jutó szén-dioxid mennyisége is elenyésző: egy egész zacskó cukorka kevesebbet tartalmaz belőle, mint egyetlen korty kóla.

Szerző: Móray Gábor, fotó: Europress. Ez a cikk, az Éva 2012. szeptemberi számában jelent meg.