Honnan kapta nevét a palacsinta?

Borítókép: Honnan kapta nevét a palacsinta?
Ha nem tudod a választ, most végre elolvashatod a szó eredetét. És még receptekkel is szolgálunk.

Mindannyiunk nagy kedvence, a palacsinta sok ezer éves találmány: alapváltozata, a lisztből és vízből készült, kövön sült kenyérlepény ősidők óta az emberiség egyik legfontosabb eledele.

Kedvelték a régi rómaiak is, és különféle finomságokkal megtöltötték. A hússal, zöldséggel felturbózott palacsinta fontos szerepet töltött be alégiók élelmezésében, és a római hódítások nyomán egész Európában elterjedt. Az étel latin neve placenta (lepény) volt, ebből származik „palacsinta” szavunk, amely aközépkorban román közvetítéssel került át nyelvünkbe. Apalacsinta ma már az egész világon ismert: számtalan változata közül a hortobágyi húsos palacsinta és a Gundel palacsinta magyar hozzájárulás a világ konyhaművészetéhez.

Remek palacsintás recepteket ITT találsz.

Szerző: Móray Gábor, Fotó: Europress