Olasz tavak ősszel

Olasz tavak ősszel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

G

Gyors kis őszi kikapcsolódást szerveztünk az Alpok lábánál húzódó három tóhoz: a Gardához, a Maggioréhoz és az Ortához. Gleccser vájta fjordok találkoznak itt a langymeleg, buja mediterrán tájjal, nem is bántuk, hogy nincs már strandidő – víz helyett annyi más földi jóban merültünk meg.

Nagy Gábor utazása

A Garda tó
Körbeautóztuk Olaszország legnagyobb tavát a Gardesana panorámaúton. A keleti parton vezető szakasz (a Gardesana Orientale) csak úgy egyszerűen szép, az északnyugati rész, a híres-nevezetes Gardesana Occidentale azonban egyenesen hátborzongató: terméskő fal és tátogó szakadék közt, hegynek fel, völgynek le, alagutakból ki, hidakra rá, összevissza kanyarog. Innen zuhant a vízbe a legutóbbi James Bond-film (Quantum of Solace) forgatásán egy 510 lóerős Aston Martin a cég mérnökével. Noha ezen az útszakaszon mi is 007-es ügynöknek érezhettük volna magunkat, azért nem mentünk fejjel a falnak, inkább megálltunk egyik-másik part menti városkában.

Például a déli oldalon Sirmione félsziget elegáns és drága üdülőhelyén, melyet már egy régi római költő „gyöngyszemecskének” nevezett. Elandalodtunk az ókori fürdőpalota romantikus romjain, melyek az idézett költő emlékére a Catullus barlangja nevet viselik. Elbámészkodtunk a vidék hajdani vérengző urai, a Scaligerik vízi várának fogazott bástyáin.
Útunk során benéztünk Bardolinóba, az egykori halászfalucskába, amelynek habzó, könnyű vörösborát csak az ne kóstolja meg, aki balszerencséjére a volánnál ül.
Nyomtunk egy féket Malcesine (ugyancsak festői és ugyancsak középkori) vára alatt is. Johann Wolfgang Goethe nyomdokain jártunk: a nagy német költő 1796-ban, itáliai vándorútján itt pihent meg, mint útikönyvében megörökíti. Majd átpattantunk egy jövőt idéző függővasútra, amely forgó-zenélő kabinjával a majdnem tengerszinten fekvő Garda tó olajfaligeteitől pár perc alatt 1780 méteres magasságba repített bennünket a Montebaldo hegy szinte örök hómezőire. A lélegzetünk is elállt a döbbenetes kilátástól.
Jártunk a vadregényes északi parton Torboléban, Európa szörf- és vitorlásparadicsomában: itt a sziklás hegyoldalak közé szorított vízen októberben is dagadnak a színes vásznak, szörfösök és vitorlások ezrei fogják be a kitartó tramontana szelet: aki meri, nem hagyja ki!
Felszálltunk az Italiára, az utolsó gőzösre, mely korát meghazudtoló sebességgel lapátolja maga alatt a vizet, és áthajóztunk a tó meg a sziklafal közé valósággal beszorult Limone sul Gardába. Itt a limone, a citrom az attrakció: citromlikőr, citromcukorka, citromszobrocska, citromjoghurt.

Maggiore tó
Brescián, Bergamón, Milánón keresztül értük el a Garda kisebb húgát, a Lago Maggiorét, melynek egyötöde Svájc területére esik, ettől aztán errefelé aranyárban mérik az életet. Svájc közelsége vonzza a kék vért, az elitet, az ember körül párolog a luxus: a föld más részén talán nem is gurulnak az utakon olyan cabriolet autóálmok, mint itt.

A sziklacsúcsok övezte Maggiore legnagyobb szenzációja három apró, csipkés szegélyű sziget. Első célpontunknak a Borromeo csoport legszebbjét, a beszédes nevű Isola Bellát választottuk, amelyet a 17. század óta a világ csodái közt emlegetnek. Carlo Borromeo milánói bíboros ugyanis ekkor fazonírozta fantasztikus hajóformára az addig kopár sziklát, építtette fel pompás barokk palotáját és vele összhangban a kertművészet netovábbjának tartott függőkertjét, valamint kikötőjét. Ahogy a fűszeres illatú kertben álmélkodtunk, egyszer csak fehér pávák büszke – vagyis inkább ijesztő – rikoltozása riasztott fel. Errefelé szeretik az állatot: a kis sziget még kisebb, mindössze 100 x 80 méteres, Szentendre-szerű polgárvárosában a macska – mint mondják, a piemontiak szent állata – az úr, nincs zug, ahova ne volna jogosult belépni.
A Borromeo öbölben egy száguldó, fürge motoros hajón jártuk be a további szigeteket – már kivéve a Szerelemszigetet, amely olyan kicsi (mindössze 25 négyzetméter, a műholdfelvételeken egyetlen pontnak látszik), hogy lehetetlen kikötni rajta. Az éj leple alatt állítólag szerelmespárok látogatják evezős csónakon: ki lehet próbálni!
Persze azért a tóparton is körülnéztünk. Lófráltunk egyet a nagyvilági Stresa szecessziós hotelsora előtt a parti sétányon, pihentettük a szemünket a Palazzo Ducale monumentális libanoni cédrusán.
Majd vérpezsdítőbb program után néztünk, és tettünk egy kört a tó körül: Stresából az elsősorban síparadicsomként ismert, de persze ősszel is teljes gőzzel üzemelő Domodossolába vonatoztunk, onnan pedig a meseszerű utat bejáró Centovallibahnon (a száz völgy vasútján) átugrottunk a tó svájci oldalára, Locarnóba, nehogy elmulasszuk az ötcsillagos panorámát.
Locarno pálmafás-fügefás, csupa napfény belvárosából egy meredek erdei sétányon felkaptattunk a Madonna del Sasso ferences kolostorhoz, ahol a közösség kertjében ma is rendületlenül kapálnak a csuhás barátok, nem ájuldoznak a tótól, hozzászoktak a káprázatos látványhoz, amitől mi majdnem leszédültünk. És mert a jóból sosem elég, átszállunk Mario Botta svájci sztárépítész világcsoda függővasútjába, és felröpültünk a Cardada hegy tetejére, ahol úgy tárulkozik ki a Maggia folyó legyezőszerű deltatorkolata, akár egy megelevenedő földrajzkönyv. És hogy a kilátást honnan élveztük? Egy külön erre a célra épített, az erdő lombkoronája fölé nyúló, a nagy semmibe vezető hídról, azaz sky-walkról.
Locarnóból, végig a tavon, komp vitt vissza Stresába: nem győztük kapkodni a fejünket!

Orta tó
Sűrű, sötét erdők veszik körül ezt a titokzatos kis tavat odafent, már az Alpok lejtőjén (csak a víztükör háromezer méter magasságban van), közepén egy rejtelmes sziget áll, amelyen várkastély magaslik. Naná, hogy először oda kellett mennünk! Negyedóránként jár a komp, amelyen nem voltunk egyedül: iskolai gyerekcsoport tartott Isola San Giulióra: nem csodálnánk, ha tananyag volna művtöriből a parányi sziget 9. századi bazilikája.

A tájszépségen és építészeti tudnivalókon a legenda is idevonzza a ritka utazót. A szigetet – így szól a történet – hajdan sárkányok lepték el, ám egy bizonyos Giulio (aki tettével mindjárt kiérdemelte a Szent Giulio nevet) köpenyét a vízre terítve, száraz lábbal besétált a környéket rettegésben tartó bestiák közé és kardjával leterítette őket. Meg aztán itt játszódik a leghíresebb (Magyarországon is jól ismert) olasz gyerekíró, Gianni Rodari legviccesebb regénye, a Kétszer volt, hol nem volt, amit a rajongók egyenesen útikönyvnek használnak (ha nem olvastad volna, sose késő pótolni!) Amúgy San Giulio szigetén az ember hajlamos elmerülni saját belső világában, az egyetlen utca ugyanis egy önmagába visszatérő kör – nem beszéltünk, élveztük a némaságot.
Visszatérve a tópartra, az ugyancsak San Giulio nevű városkába, a nagy békéhez képest szokatlanul nyüzsgő sikátorlabirintusba keveredtünk, ahol mindenféle jópofa cuccot szerezhet, aki az út végére hagyta az ajándékvásárlást. Majd felsétáltunk a domboldalon a kisváros fölé, a Sacro Monte, azaz a szent hegy gesztenye- és olajfákkal borított csúcsára, ahol újra a csend, a madárcsicsergés honolt. Itt már nem San Giulio a kultuszfigura, hanem Assisi Szent Ferenc. A kulturális világörökség részének nyilvánított, természetes és épített tájban közel húsz templom hódol Itália, az állatok, és a környezet védőszentjének. A bemutatóhelyek, akárcsak egy középkori panoptikum, életnagyságú, festett faszobrokon elevenítik fel a középkori világot. Ott, ahol a háromdimenziós alkotás véget ér, a jelenetet perspektivikusan tovább festették a falakon, hogy az érzéki csalódás a valóság érzetét keltse. Az alattunk elterülő körkép azonban nem érzéki csalódás volt, hanem az észak-olasz táj valósága.

3 tó, 3 érv
1. 1992-ben az Isola San Giulio egyik kriptájában kísértetet láttak
2. Horgászoknak: agone, alborella, bottatrice...: több mint 30 halfajta él a Garda tóban (www.lagodigardamagazine.com)
3. Október 31-ig Falconeria Locarno: solymászbemutató, sasles, bagolynézés (www.falconeria.ch)

+ 1
Némi megszállottsággal mind a három tavat körbe lehet biciklizni.


Szállástippek
Garda:
Sirmione: Hotel Broglia, www.hotelbroglia.it
Malcesine: Hotel Lido, www.lidomalcesine.com
Torbole: Hotel Caravel, www.caravelhoteltorbole.it
Limone sul Garda: www.gardalake.it/hotelbellavista
Maggiore:
Isola Pescatori (a Borromeo öbölben): www.hotelverbano.it
Stresa: www.villa-aminta.it
Domodossola: /www.eurossola.com
Locarno: www.hotelmirafiori.ch
Orta:
Orta San Giulio: http: www.orta.net/s.caterina
Isola San Giulio közvetlen közelében: www.lagodortahotels.com


Vízen és levegőben:
Függővasút Malcinese–Montebaldo: www.funiviamalcesine.com
Centovallibahn: www.centovalli.ch
Függővasút Locarno–Cardada: www.cardada.ch
Komp a Gardán és a Maggiorén: www.navigazionelaghi.it


Egy romantikus esküvői helyszín: www.italianlakeswedding.com
Tovább olvasok
Kép
Anya huncutságai: Mit és hogyan füllentünk a gyerekeinknek

A Mesélj, Anyukám! podcast legújabb részében eláruljuk, melyek azok a kegyes hazugságok, füllentések, amelyek néha bevetünk anyaságunk során.

Kép
Hogyan kezeld a stresszt a csillagjegyed szerint?

Kimerült vagy? Lehet, hogy a csillagokba írva találod, hogyan engedd el a stresszt. Ha még sosem jutott eszedbe, hogy a különféle zennel és nyugalommal kapcsolatos szokásaidat a csillagjegyedhez igazítsd, itt az ideje – talán éppen itt lapul a titok, amit megfejtve egy kicsivel még hatékonyabbá teheted a stresszkezelésed.

Kép
A barátnőm sharentingben szenvedett, meglett a böjtje

Mindenki elolvad, ha cukin maszatos kisgyereket lát a kádban pancsolni, a homokozóban kacarászni, a mamája karjában fagyizni. De hol van a határ? Ki lehet-e tenni a gyereket a határtalan közérdeklődésnek? A barátnőm beleesett a sharenting csapdájába, meg is lett az ára.

Kép
Milyen gyógynövény vagy? Interjú a bükki füvesember lányával

Érdekes kvízt találtam a népszerű Györgytea honlapján. Kiderült, ha növény lennék, citromfű lennék. Imádom a citromfüvet! Szoktunk is szedni kirándulás közben egy csokorra valót. Erdei csavargással kezdődött a népi gyógyászat egyik legismertebb hazai képviselője, Gyuri bácsi, azaz a Bükki Füvesember gyógynövényes karrierje is. Lányával, Lopes Szabó Zsuzsannával beszélgettünk.

Kép
Napi horoszkóp október 26.: a Skorpiókat kellemes meglepetés éri, a Nyilasok ügyei pozitív irányt vesznek

A hét első napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Kép
Hogyan ne tegyük tönkre a jövőt

Fenntarthatóság – a fogalom, amit mindenki hallott már, de gyermekeink, unokáink érdekében jó lenne meg is érteni.

Kép
Ezért nem szabadna éhgyomorra kávét innod soha!

El tudod képzelni, hogy a reggelt ne egy bögre kávéval indítsd? Hidd el, jó lenne…

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem