Különóra

Különóra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hétfő-szerda: matek, kedd-csütörtök: hegedű, szerda: szolfézs, hétfő-szerda-péntek: úszás, szombat: karate, színjátszókör. Ez mind az iskolán kívül, tanítás után. A különórákról beszélgettünk (munka után) Bárdos Katalin pszichológussal.

Mi tartozik a különóra fogalmába?
Minden olyan rendszeres tevékenység, amely az iskolai (óvodai) foglakozáson kívül esik. Sport, nyelv, művészeti órák satöbbi.
Kétféle indítékból járhat egy gyerek különórára: ha valamilyen tantárgy nehezen megy, illetve ha nem elég, amit az iskola nyújt. Az elsőt nevezhetjük korrepetálásnak is.
Vannak gyerekek, akiknek minden délutánra jut valami. Néha nem is egy különóra. Nem túlzás ez?
Ha a délutánjaikat az iskolában, a napköziben töltik, s ezalatt sportolnak vagy zenélnek, vagy színházat játszanak, az kifejezetten üdvözlendő. Az a jó iskola, amely a gyerek a délutánját is értelmes tevékenységgel tölti ki. Ennek nem mond ellent az a elvárás, hogy negyedik osztályig a délután lehetőleg legyen szabad, persze sok mozgással, csoportos játékkal, szemlélődéssel.A délutáni csoportos foglalkozások az iskolai tananyag folytatásának is tekinthetők. Ezt nyilván iskolája válogatja. Az viszont nem ritka, hogy egy gyerek már három-négy évesen különangolra, balettra jár. És a korral az órák száma egyre nő. Nem terheljük túl a gyerekeinket?
Az óvodáskori úszás, korcsolya, néptánc, balett hasznos dolog, főleg, ha óvodai keretek között zajlik. A külön idegen nyelv azonban még ráér.

Sokszor nagyon nagy a nyomás a szülőkön, mert óriási a verseny. Az jut tovább a jobb iskolába, aki többet tud. És a tudáshoz a különórákon keresztül vezet az (egyik) út.
Valóban nagy a verseny, s nehéz a közhangulatot figyelmen kívül hagyni. Az a legfontosabb, hogy a gyerek igényeihez és teljesítőképességéhez mérjük a feladatait, s minél kisebb a gyerek, annál több idő maradjon játékra és szabad mozgásra. Ám ha rosszul teljesít valamilyen tantárgyból, muszáj besegíteni, csak ne a szülő korrepetálja a saját gyerekét, mert az nem szokott jóra vezetni.
Kétféle hibát is elkövethetünk a gyerek képességeinek kibontakoztatása ürügyén. Ragaszkodunk ahhoz, hogy amibe belefogott, azt vigye is végig: végezze el a zongoraiskolát, járjon vívni, ha szereti, ha nem, mert már beszereztük a fegyvereket, ruházatot, a heti két angolóra pedig ugyebár a kötelező minimum. A másik hiba, hogy mindig új ötletekkel bombázzuk, ha azt tapasztaljuk, hogy nem fűlik a foga valamihez.
Nincs egyféle igazság ebben az ügyben (sem). Vannak gyerekek, akik jól terhelhetők, szárnyakat kapnak a sok feladattól, élvezik, hogy ezerfelé képesek teljesíteni. Egy érzékenyebb lelkű (vagy túl fiatal) gyereknek egy életre elmehet a kedve mondjuk az úszástól, a zenetanulástól, ha rosszak a kezdeti élményei. Időt kell hagyni, gusztust kell csinálni hozzá, a gyereknek meg kell szoknia a közeget. Nagyon sok múlik az edző, a tanár személyén.

Anyagi oldala is van ennek a kérdésnek. A különóráknak ára van. A kisebbek ráadásul nem tudnak egyedül eljutni a különböző helyszínekre, amelyek általában nem a szomszéd utcában vannak. Kötetlen munkaidőben dolgozó szülő, hadra fogható nagyszülő, bébiszitter a megoldás. Már akinek.
Ha nehézséget okoz a különórák díjának kifizetése, a gyerek odajuttatása, akkor nem biztos, hogy megéri. Felborulhat tőle a családi dinamika, és akkor borul minden.
Mit tegyünk, ha azt látjuk, hogy a választott sportban, zenetanulásban sikeres, de az iskolai eredménye romlik?
Ne tiltsuk el a dzsúdótól, ha rontott matekból. A sportban (zenében, agyagozásban) elért sikerélmény hatással lesz minden más teljesítményére.

Akkor is, ha nem kimagasló az eredménye?
Hagyni kell, hogy kiforrjon, miben tehetséges. És a cél az, hogy jól érezze magát avval, amit csinál.

Cikkünk szakértője dr. Bárdos Katalin pszichológus.

Tovább olvasok
Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kép
Napi horoszkóp november 23.: a Skorpiók sodródnak az árral, a Nyilasok szeretik betartani az ígéretüket

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kép
Mire jó a rágózás? Meglepő érdekességek, amiket nem sokan tudnak

A rágógumi cukormentes változata több szempontból is jó hatással lehet a szervezetedre; persze csak ha ésszel fogyasztod. Ha viszont rendszeres gyomorbántalmaid vannak, nem árt az óvatosság.

Kép
Ne utáld annyira! 5 ok, amiért időnként érdemes kelbimbót enned!

Nagyon sokan az elég erőteljes íze miatt teszik tiltólistára a kelbimbót, pedig jól elkészítve és a megfelelő dolgokkal kombinálva csodás kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem