Bogárlesen, együtt

Bogárlesen, együtt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bármerre járunk tavasszal-nyáron, rengeteg bogár akad utunkba. Ahhoz, hogy a gyerekek ne féljenek, ne undorodjanak tőlük, meg kell őket ismertetni a világukkal.

Az élővilág maga a csoda. Ugyanannyi szépség van benne, mint egy tökéletesen megkomponált műalkotásban. Nem mindegyik eleme hasznos számunkra, de valamennyinek megvan a maga helye és funkciója. A bogarak között is léteznek hasznosak, de léteznek az ember szempontjából kártékonyak. Ugyanakkor ezek a kártékonynak nevezett bogarak táplálékul szolgálnak más bogaraknak. Így ha nem volnának, akkor a szép és hasznos bogarak sem volnának. Ezt a körforgást nevezzük táplálékláncnak: ha megszakítjuk vagy túlzottan beleavatkozunk, azonnal felborul.

Érdekes bogárvilág
Mintegy 350 ezer fajjal a bogarak az egész élővilág legnépesebb rendje. Teljes átalakulással fejlődnek, ami annyit tesz, hogy a petékből lárvák, majd a lárvákból bogarak fejlődnek.
A petéket általában tavasszal, illetve nyáron rakják le lehetőség szerint ragadozóktól védett helyen. A fák belsejében élő bogarak (cincér) a fák repedéseibe, kérgébe petéznek, a katicák olyan helyre, ahol sok a levél- és pajzstetű, hiszen ez a fő táplálékuk. A levéllel táplálkozók leveleket sodornak össze, és oda petéznek.

Hasznos vagy nem hasznos?
A szarvasbogár a legnagyobb európai bogárfaj. Hímje az agancsszerű rágókkal 3–10 centire is megnőhet. Lárvakora 6–8 évig tart. A hímek rágójának (agancsának) mérete a lárvakorban felvett tápanyagok mennyiségétől függ. A tölgyek nedveit nyalogatják, ezért főleg öreg tölgyesekben keressük őket. Mivel a magas fakitermelési arány miatt visszaszorultak, hosszú évek óta védettnek számítanak. Egy bogár eszmei értéke 2000 Ft.

A katicabogarak családja nagyon nagy család, mintegy 4000 fajuk ismert. Színben és pöttyszámban is nagyon gazdagok. Sárgák, pirosak, barnák és feketék. Pöttyeik száma kettőtől tizennégyig terjed. A bogarak sikerlistáján a katica az örökös első helyezett. Az egyik leghasznosabb bogár, mivel lárvaként és kifejlődve is rengeteg tetvet fogyaszt.

A szentjánosbogár a világító szerve miatt lett méltán híres. Az éjszakai állat látványos fénye úgy keletkezik, hogy a bogár szervezetében egy luciferin nevű anyag oxigén hatására átalakul.
A kisugárzott energia 98 százaléka fény, 2 százaléka pedig hő. A fény színe a sárgászöldtől a narancsvörösig terjed. A ragadozó szentjánosbogár hasznos bogárnak számít, csigákat és rovarlárvákat fogyaszt.

A cserebogár és a vincellérbogár lárvája nagy károkat okozhat. Elrágja a gyökereket, a gumókat, a növények tövét és szárát, így azok elhervadnak, elpusztulnak.

Ami jól jöhet:

A kis mikroszkóp is nagy csodákat tud megmutatni


Ha már üveg, akkor fedjük be gézzel

Nagyítós bogárvizsgáló

Házi növényvédelem
A levéltetveket mindenki szívesen irtja erős permettel, az ilyen védekezésnek kedvenc bogaraink is áldozatául esnek. A kevésbé kártékony házi szerek a madaraknak sem ártanak.

1. Mivel a tetvek szeretik a sárga színt, állítsunk fel a növények közelében egy szappanos vízzel teli, sárga tálat.
2. 10 liter meleg vízben oldjunk fel 30 deka (drogériákban kapható) kenőszappant. Ezzel öntözzük virágainkat.
3. Csalánkivonatot 1 kiló csalánból és 10 liter vízből készítünk. Körülbelül 24 óra áztatás után használható.
4. Vízben elkeverünk öt-hat marék friss hamut: az oldattól iszkolnak a tetvek.

Segítség a bogaraknak
Készítsünk szállást kedvenceinknek kifúrt rönkökből, kötegelt nádszálakból, farakásokból, szalmából, rőzsékből. Mindezt egyetlen helyen is felállíthatjuk úgy, hogy rétegekben egymásra helyezzük őket. Így minden állatka megtalálja a neki való kedvenc zugot.

Szöveg: Németh Anikó, fotó: Europress, Pyszny László, Reichel Tamás. Köszönjük Borbála segítségét!

Tovább olvasok
Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Hét balfácán szülő, aki megpróbálta iskolába vinni a gyerekét (vagy elhozni onnan)

Amíg még nem jár a gyerek oviba-suliba, a gyanútlan szülő azt feltételezi, hogy odavinni és érte menni az egyszerűbb feladatok közé tartozik. Nagyobbat nem is tévedhetne.

7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem