Bogárlesen, együtt

Bogárlesen, együtt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bármerre járunk tavasszal-nyáron, rengeteg bogár akad utunkba. Ahhoz, hogy a gyerekek ne féljenek, ne undorodjanak tőlük, meg kell őket ismertetni a világukkal.

Az élővilág maga a csoda. Ugyanannyi szépség van benne, mint egy tökéletesen megkomponált műalkotásban. Nem mindegyik eleme hasznos számunkra, de valamennyinek megvan a maga helye és funkciója. A bogarak között is léteznek hasznosak, de léteznek az ember szempontjából kártékonyak. Ugyanakkor ezek a kártékonynak nevezett bogarak táplálékul szolgálnak más bogaraknak. Így ha nem volnának, akkor a szép és hasznos bogarak sem volnának. Ezt a körforgást nevezzük táplálékláncnak: ha megszakítjuk vagy túlzottan beleavatkozunk, azonnal felborul.

Érdekes bogárvilág
Mintegy 350 ezer fajjal a bogarak az egész élővilág legnépesebb rendje. Teljes átalakulással fejlődnek, ami annyit tesz, hogy a petékből lárvák, majd a lárvákból bogarak fejlődnek.
A petéket általában tavasszal, illetve nyáron rakják le lehetőség szerint ragadozóktól védett helyen. A fák belsejében élő bogarak (cincér) a fák repedéseibe, kérgébe petéznek, a katicák olyan helyre, ahol sok a levél- és pajzstetű, hiszen ez a fő táplálékuk. A levéllel táplálkozók leveleket sodornak össze, és oda petéznek.

Hasznos vagy nem hasznos?
A szarvasbogár a legnagyobb európai bogárfaj. Hímje az agancsszerű rágókkal 3–10 centire is megnőhet. Lárvakora 6–8 évig tart. A hímek rágójának (agancsának) mérete a lárvakorban felvett tápanyagok mennyiségétől függ. A tölgyek nedveit nyalogatják, ezért főleg öreg tölgyesekben keressük őket. Mivel a magas fakitermelési arány miatt visszaszorultak, hosszú évek óta védettnek számítanak. Egy bogár eszmei értéke 2000 Ft.

A katicabogarak családja nagyon nagy család, mintegy 4000 fajuk ismert. Színben és pöttyszámban is nagyon gazdagok. Sárgák, pirosak, barnák és feketék. Pöttyeik száma kettőtől tizennégyig terjed. A bogarak sikerlistáján a katica az örökös első helyezett. Az egyik leghasznosabb bogár, mivel lárvaként és kifejlődve is rengeteg tetvet fogyaszt.

A szentjánosbogár a világító szerve miatt lett méltán híres. Az éjszakai állat látványos fénye úgy keletkezik, hogy a bogár szervezetében egy luciferin nevű anyag oxigén hatására átalakul.
A kisugárzott energia 98 százaléka fény, 2 százaléka pedig hő. A fény színe a sárgászöldtől a narancsvörösig terjed. A ragadozó szentjánosbogár hasznos bogárnak számít, csigákat és rovarlárvákat fogyaszt.

A cserebogár és a vincellérbogár lárvája nagy károkat okozhat. Elrágja a gyökereket, a gumókat, a növények tövét és szárát, így azok elhervadnak, elpusztulnak.

Ami jól jöhet:

A kis mikroszkóp is nagy csodákat tud megmutatni


Ha már üveg, akkor fedjük be gézzel

Nagyítós bogárvizsgáló

Házi növényvédelem
A levéltetveket mindenki szívesen irtja erős permettel, az ilyen védekezésnek kedvenc bogaraink is áldozatául esnek. A kevésbé kártékony házi szerek a madaraknak sem ártanak.

1. Mivel a tetvek szeretik a sárga színt, állítsunk fel a növények közelében egy szappanos vízzel teli, sárga tálat.
2. 10 liter meleg vízben oldjunk fel 30 deka (drogériákban kapható) kenőszappant. Ezzel öntözzük virágainkat.
3. Csalánkivonatot 1 kiló csalánból és 10 liter vízből készítünk. Körülbelül 24 óra áztatás után használható.
4. Vízben elkeverünk öt-hat marék friss hamut: az oldattól iszkolnak a tetvek.

Segítség a bogaraknak
Készítsünk szállást kedvenceinknek kifúrt rönkökből, kötegelt nádszálakból, farakásokból, szalmából, rőzsékből. Mindezt egyetlen helyen is felállíthatjuk úgy, hogy rétegekben egymásra helyezzük őket. Így minden állatka megtalálja a neki való kedvenc zugot.

Szöveg: Németh Anikó, fotó: Europress, Pyszny László, Reichel Tamás. Köszönjük Borbála segítségét!

Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem