Kedvencünk a pünkösdi rózsa
Alig felejtettük el az orgona intenzív illatát, máris itt a kora nyári, utánozhatatlan dísznövény: a bazsarózsa. Íme 7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell róla. :)
1. Nemcsak klasszikus színekben pompázik, hanem sárgában, narancssárgában, lilában, bordóban is.
2. A bazsarózsáról – vagy más néven a pünkösdirózsáról – valószínűleg mindenkinek a nagymama virágoskertje jut eszébe. Ez a csodás növény, melyet sokan parasztvirágnak titulálnak, Eurázsiából származik. Már az ókorban ismerték, kerti termesztése a középkorban kezdődött.
3. A bazsarózsának hideg télre van szüksége, hogy kipihenhesse magát és felkészüljön az új virágzásra. A kertben mégis kerüljön a széltől védett helyre, hiszen a fagyos tavaszi hajnalok és a dermesztő, viharos szelek veszélyesek lehetnek a friss hajtásokra és bimbókra. Elengedhetetlen a jó minőségű kerti föld, a rendszeres tápoldatozás. A pangó vizet nem kedveli, de szárazság idején mindenképp locsoljuk, különben a bimbók nem nyílnak ki.
4. Aki híve a fengsujnak, az bizonyára tudja, hogy a bazsarózsát mint a virágok királyát tisztelik. Állítólag serkenti szerelmi szerencsénket. Egy legenda is fűződik hozzá, eszerint a híres Jang Kuei Fej, a valaha (vagy legalábbis a kínai történelemben) élt leggyönyörűbb nő, a császár ágyasa egész évben bazsarózsával ékesítette hálószobáját. Nem csoda, hogy a császár semmit sem tudott megtagadni tőle.
5. A család legtöbb tagja a lágyszárúak közé tartozik, de ismerünk fásszárú, bokros pünkösdirózsaféléket is. A lágyszárú pünkösdirózsák 40–90 centi magasak, tömött vagy egyszerű virágaik rendkívül mutatósak. Látványos és illatos hibridek is kaphatók belőlük. A lágyszárúakat legjobb tavasszal megvásárolni, mikor már jól láthatók az erős hajtások és a bimbók.
6. A fásszárú pünkösdirózsák általában 12 méter magas bokrok vagy kistermetű fák. A bokrok levele összetett, erőteljesen szárnyalt. Dekoratív virágaik hatalmasak, átmérőjük elérheti a 30 centit. Tömöttek vagy egyszerűek, sőt egyes változatok csészelevelei fodrosak, esetleg gyűröttek. Dugványok vagy oltóágak segítségével szaporíthatók.
7. A nemzetség a görög istenek orvosáról, Paiéónról kapta tudományos nevét (paeonia). A gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák a lágyszárúak magvait, szirmait, gyökerét. A magokat ételekhez használják fűszernek, hogy elűzze a rossz álmokat. A virágot Japánban főzelék formájában eszik, hiszen a növény a sárkányok eledele. A gyökér fájdalomcsillapító, nyugtató, keringési zavarokat helyreállító, görcsoldó és epilepsziát gyógyító hatása miatt közkedvelt.
Szöveg: Németh Anikó Fotó: Batár Zsolt, stylist: Kiss Heni. Köszönjük a Kata virágbolt és a Goa segítségét.