A rántott nosztalgia (X)

Borítókép: A rántott nosztalgia (X)
Büszke magyar bázisú, de nemzetközileg is értelmezhető konyha jellemzi a Vár:a Speiz éttermet, ami gasztronómia hozzáértők szerint a „comfort food”-ként ismert mozgalomnak a zászlóvivője.

Fagyos szelek süvítenek a várnegyedben, szúr az idő, fáj tőle a séta, még éhesebb az ember lánya. Ki ne vágyakozna egy csöpp melegség, egy kis törődés, pár finom falat után? Eme emberhez méltó gondolatok gyors lépésekké materializálódnak és meg sem állnak a szorgos lábak a Vár: a SPEIZ étteremig. Ahol a vágyak könnyen valóra válnak.


Konfitált kacsacomb, fahéjas, csillagánizsos sütőtökpüré, pak choy

A vár izgalmas helyszín, ez nem vitatéma. Hiszen van valami nehezen megfogalmazható, talán a „hely szellemének” leginkább nevezhető vonzereje a várnegyednek, mintha a történelem jótékonyan összesűrűsödött volna a falak között. Itt rejtőzik a SPEIZ, ami bár minden otthon elengedhetetlen helyisége, a mi esetünkben nem csupán kamra, hanem igazi főszereplő. A családi asztal tökéletes burka.
Büszke magyar bázisú, de nemzetközileg is értelmezhető konyha jellemzi az éttermet, ami gasztronómia hozzáértők szerint a „comfort food”-ként ismert mozgalomnak a zászlóvivője. Alapvetően a SPEIZ irányultságát, megbízhatóságát a kifogástalan minőségű alapanyagok határozzák meg. Ebben nem ismernek tréfát. Rudits Károly, a magyar gasztronómia jeles egyénisége a biztosíték a minőségre és a kompromisszummentes kulináris teljesítményre. Régi kollégájával, Feke Zoltán séffel együtt kormányozzák az éttermet a manapság kissé zavaros gasztrovizeken. Tökéletes lényegség, hiszen a séf ösztönös tehetsége, ízgazdagsága és Rudits Károly „kíméletlen” kreativitása, formaérzéke remekül kiegészítik egymást. Immár lubickolnak az említett zavaros vizekben. Így alakul ki a SPEIZ semmivel sem összetéveszthető zamata, formavilága, vonzereje. Ahol az ételek ebben az elgépiesedett világban a család szerető légkörét, az elfeledett gyerekkor érzetét keltik.


Rudits Károly és Feke Zoltán

Rudits Károly véleménye szerint: „A magyar, a »magyaros« ételek, a magyar gasztronómia bonyolult históriája, hagyományai még számos feltáratlan összefüggést tartalmaznak, amelyek a folyamatosan változó történelmi befolyásoktól függően határozták meg a magyar ízlést.


Enteriőr

Egyszerűen szólva, mi itt a SPEIZ-ban a könnyen definiálható fogások és ízek hívei vagyunk, nálunk minden az, aminek látszik, miközben vibráló ízvilágot varázsolunk a tányérra. És, ami fontos, hogy mindezt a magyar haladó hagyományokból merítjük, bizonyítva azt, hogy gasztronómiai ízlésünk nem különbözik a nemzetközileg megbecsült konyháktól, és birtokában vagyunk a legmodernebb technológiáknak is, ami nélkül nincs megbízható éttermi teljesítmény.” – Meggyőző érvelés. Lássuk a puding próbáját, vegyük például a rántott hús esetét!

A szíve mélyén titkon mindenki rajong a rántott húsért. Valami semmivel össze nem hasonlítható vonzalom lehet a magyarázata, az ember első dolga, hogy a keze ügyébe akadt húst – mintha csak szégyellné annak pőreségét – tüstént morzsába burkolja, és azonmód a forró zsírba vagy olajba veti. Nincs vasárnapi ebéd panírozott hús nélkül.


Ugyanakkor a becsületes jólétet, a megérdemelt vasárnapi pihenést, a család szentségét is jelenti. A SPEIZ az igazi rántotthús-készítés manufakturális hagyományait élesztette újjá. A rántott hús megtestesíti mindazon ősi érzelmeket, amelyek a házias, családi étkezések emlékével kapcsolatosak. A SPEIZ maga a rántott nosztalgia! És még egy lényeges dolog: a rántott hús egész egyszerűen nagyon finom! Mi több: isteni!

Éljen a rántott hús! Éljen a Vár: a SPEIZ!