Sült tök mandulával és fenyőmaggal

Borítókép: Sült tök mandulával és fenyőmaggal
A sütőtök szezonja kora tavaszig tart – ezalatt legalább egyszer próbálj ki egy tipikus egytálételt.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő:
45 perc
Hozzávalók (4 személyre):
1,3 kiló sütőtök
• 10 deka mandula
• 2 evőkanál fenyőmag
• 30 deka kuszkusz
• fél liter csirkeleves (kockából is lehet)
• 1 evőkanál olívaolaj
• egy kis csokor koriander
• másfél deci görög joghurt atálaláshoz

1. 1200 fokra előmelegített sütőben helyezd el a feldarabolt tököt, szórd meg olajspray-vel, sózd is meg, aztán háromnegyed óra alatt süsd puhára.

2. Közben egy másik sütőlapon 5 percig pirítsd a mandulát és a fenyőmagot, aztán törd össze durvára.

3. A kuszkuszt tedd tűzálló edénybe. Alevest az olívaolajjal forrald fel, aztán öntsd rá a kuszkuszra, jó szorosan zárd le fóliával, és hagyd gőzölődni 10 percig. Villával lazítsd fel a kuszkuszt, kóstold meg: valószínűleg meg kell sózni.

4. A tányérokra alulra szedd a kuszkuszt, a tetejére ültesd rá a sütőtököt, hintsd meg a pirított magokkal és locsold meg joghurttal.

Szöveg:Simándi Júlia, fotó: David Hahn/acpsyndication.com