Fodros csokis cookie
Hozzávalók:
- 20 deka étcsokoládé
- 4 evőkanál vaj
- 20 deka liszt
- fél evőkanál sütőpor
- 2 tojás
- 15 deka kristálycukor
- 6 deka porcukor
- 1 kávéskanál vaníliaeszencia vagy -aroma
- só
1. Melegítsd a sütőt 160 fokra, de csak sütés elôtt. (a tésztának pihennie kell, lásd később)
2. Egy tálban olvaszd meg a csokoládét és a vajat forró víz felett – de a mikrót is használhatod. Hagyd hűlni.
3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és egy csipetnyi sót.
4. A tojásokat a kristálycukorral együtt addig keverd botmixerrel vagy robotgéppel, amíg a massza ki nem fehéredik. Ekkor csökkentsd a mixer sebességét, add hozzá a csokikeveréket, a vaníliát, végül a sütőporos lisztet, és keverd simára. Fedd le a tálat és hűtsd be legalább másfél órára – de akár két napra is.
5. Amikor előveszed, formálj a tésztából kábé 2-4 centi átmérőjű labdácskákat, és forgasd meg őket porcukorban. Picit tedd ki hűlni. (például a teraszra) Helyezd őket sütőpapírral borított sütőlemezre, és kézzel, finoman lapítsd el őket a kívánt vastagságúra, úgy, hogy közben a porcukor réteg megrepedezzen rajta. 10-12 (kisebb kekszek esetén) 12–15 percig (nagyobb kekszek esetén) süsd, ha azt szeretnéd, hogy a széle ropogós, a belseje pedig puha legyen. Pár percig pihentesd, aztán rácsra szedve hűtsd ki.
Ez a süti akár 5 napig is jól tartja magát – ha egyáltalán marad belőle.