Pásztorpite

Borítókép: Pásztorpite
Bárányhús helyett használhatsz darált sertés vagy marhahúst is.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc, Hozzávalók 12 személyre: • 2 evőkanál olaj • 1-2 fej hagyma • 1-2 szál sárgarépa • 60 deka darált bárányhús • 4 deci erőleves kockából • 2 evőkanál paradicsompüré • 2 evőkanál friss vagy szárított rozmaring • 1 csokor petrezselyem • 30 deka fagyasztott zöldborsó • 60 deka krumpli • 10 deka vaj • 2 és fél deci tej • só
1.Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. 2. Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Tedd bele a finomra vágott hagymát, majd a felaprított sárgarépát és a húst, keverd össze és 8–10 perc alatt pirítsd aranybarnára. 3. Öntsd le róla a zsiradékot, keverd bele a paradicsompürét, a fűszereket, és locsold meg az erőlevessel. Addig főzd, amíg a lé alaposan be nem sűrűsödik, akkor jöhet bele a borsó is. 4. Kanalazd bele egy kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba az egész keveréket, és tedd félre. 5. A meghámozott, hasábokra vagy kockára vágott krumplit főzd meg sós vízben, szűrd le, majd a vajjal, a tejjel és a sóval csinálj belőle sűrű krumplipürét. Kend szét a zöldséges-húsos keveréken, villával cifrázd ki a tetejét. 6. Dugd sütőbe és sütögesd 30–40 percig.

Fotó: Yunhee Kim, szöveg: Simándi Júlia