Visszér: szépséghibából betegség

Visszér: szépséghibából betegség

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kezdetben csak apró bosszúság, de az évek múltával egyre több panaszt okozhat. Nyáron szembetűnőbb, ha van – s ezért nagyobb az esélye annak is, hogy komolyan vegyük.

Különleges utat járt be az ember az elmúlt egymillió évben. Szellemi képességeink elképesztő fejlődésével párhuzamosan eltávolodtunk a többi élőlény közösségétől. Saját magunk teremtette világunkban elfelejtettük, honnan jöttünk. Mi így érezzük jól magunkat, ám szervezetünk nem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Testünk számára nemcsak a műanyag étel, a dohányzás vagy a mozgás hiánya idegen, hanem olyan alapvetőnek tűnő dolgok is, mint az ülés vagy a felegyenesedett járás. Pedig jó néhány betegség, köztük a combnyaktörés, a gerincsérv vagy a visszeresség éppen ezeknek a következménye.

Mi a baj a visszérrel?
Három baj is van vele. Egyrészt sokan szégyellik, ha visszeres a lábuk, nyáron is csak harisnyában járnak, és nem mennek strandra. Másrészt olykor nagyon kellemetlen panaszokkal jár: ólomnehéz lábak, vizesedés, görcsös fájdalom, mintha szét akarna esni a vádli. De igazán a harmadik félelmetes: idővel súlyos szövődmények – például fekély, trombózis – alakulhatnak ki belőle.

Kinek van visszere?
Tulajdonképpen mindenkinek. A szívtől a szervezet többi része felé haladó ereket hívjuk ütőérnek (verőér, artéria), visszafelé pedig a visszereken (gyűjtőér, véna) áramlik a vér. A köznyelv azonban csak az alsó végtag megvastagodott, bőrön keresztül is jól látható vénáit hívja visszérnek. Bár sokan már egy-egy pöttöm lila folt láttán is kozmetikushoz rohannak, orvosi értelemben visszerességről akkor beszélünk, ha a vénák tágak, ujjal elnyomhatók. Fontos tudni, hogy az artériák fala vastag és izmos, bennük a vér viszonylag nagy nyomáson áramlik. Ezzel szemben a vénák vékony falúak, bennük a vér áramlása a környező izmok munkájától és a szív szívóhatásától függ.

Hogyan alakul ki?
Fásult, novemberi fizikaórák homályos emlékei közül talán feldereng az a képlet, hogy a folyadékoszlop nyomása a sűrűségen kívül a magasságától függ. Folyadékoszlopnak számít ereinkben a vér is, amelynek sűrűsége mindig ugyanannyi, de magassága a testhelyzettől függően változik. Ha még mindig négykézláb járnánk, mint az ősidőkben, akkor a végtagok vénáira csak a felettük lévő félméternyi folyadékoszlop nyomása terhelődne. Ám az ember felegyenesedett, így a nyomás is mintegy háromszorosára nőtt. Sajnos a vénák vékony, gyenge fala nem erre van kitalálva, ezért a legnagyobb nyomásnak kitett helyen, az alsó végtagon vénatágulat (szakszóval varikozitás) jöhet létre. (Ezzel rokon jelenség az aranyér, ami nem más, mint a végbél környéki vénák tágulata.)

Hajlam kérdése?
Pontosan még nem ismert a visszerességért felelős gén, de az biztos, hogy a betegség jelentős családi halmozódást mutat, elsősorban női ágon ismétlődik, de férfiaknál sem ritka. Ezekben a családokban a vénák falának rugalmasságát adó fehérjék nem olyan ellenállóak, mint a többieknél. Természetesen rontja a rizikót az, ha valaki állómunkát végez, vagy ha rendszeresen 12 óránál többet dolgozik egyfolytában: pékek, felszolgálók és egészségügyi dolgozók tartoznak a veszélyeztetettek közé. Mint említettük, a vénás véráramlás egyik fontos feltétele a környező izmok munkája. A mozgásszegény, ülő vagy egy helyben álló életmód ezért fokozza a visszeresség kockázatát. A visszeresség veszélye az egyik oka annak, hogy a statikus sportok, így a súlyemelés csak rendszeres aerob edzéssel kiegészítve ajánlhatók.
További rizikótényező, ha valami akadályozza a vér visszafolyását a szív felé. Ilyen ok a várandósság: sokaknak a babavárás idején jelentkeznek az első és később makacsul megmaradó visszerei. Többek között ezért is ajánlott a terhességi táppénz igénybevétele a 32–34. hetet követően még akkor is, ha a kismama kitűnően érzi magát. Visszerességet okozhat az elhízás is, a zsírpárnák ugyanis összenyomják a hasüreg vénáit, amitől még jobban megnő a lábakra terhelődő nyomás. Alhasi daganat is okozhat visszerességet, ilyenkor viszonylag gyorsan és aszimmetrikusan jelennek meg a tágult erek, néha ez a betegség első jele.
A szívben minden összehúzódáskor vákuum keletkezik, a fellépő szívóhatás a vénás áramlás egyik legfontosabb tényezője. Szívbetegségekben csökken ez a hatás, emiatt az alsó testfélen felhalmozódik a víz. Mindennek a visszeresség csak az egyik és sajnos nem is legsúlyosabb részjelensége.

Fenyegető szövődmények
A láb vénás rendszere igen összetett: a felületes, bőr alatti visszereken kívül a mélyben is húzódnak gyűjtőerek, a két rendszert pedig számos apró erecske köti össze. Visszérbetegség esetén a felszíni rendszer tágult vénáiban pang a vér, ezért megnő a mély vénákra jutó „forgalom”, emiatt ott is tágulat jöhet létre. A tágult vénákban lassul az áramlás, márpedig ha a vér nem folyik, egyből megalvad, azaz trombózis alakul ki. A trombózis veszélyes betegség, egyrészt azért, mert az erek elzáródása tovább rontja a vénás keringést, másrészt azért, mert ha egy apró vérrög elszabadul, az a szíven keresztül a tüdőbe sodródhat. Ez a tüdőembólia, ami ma is életveszélyt jelent. A trombózisra a visszerességen kívül a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése hajlamosít, ezeket tehát nem tanácsos egyszerre csinálni.
A rossz vénás keringés, a pangás miatt a láb szövetei állandó oxigénhiánnyal küzdenek. Ezt legjobban a bőr sínyli meg, amely elvékonyodik, emiatt fertőzések, a legrosszabb esetben fekély alakul ki.

A megelőzés fontossága
A krónikus betegségekre általában jellemző, hogy a megelőzésnek több értelme van, mint ha megvárjuk a betegség kialakulását, és csak utána cselekszünk. Ennek ellenére az előrelátó gondolkodás nem jött divatba, mintha furcsának számítana, ha valakinek már fiatalon eszébe jut, hogy öreg is lesz valamikor.
A visszeresség megelőzésének alapelveit felsorolni könnyű, csak betartani nehéz: testsúlykontroll és rendszeres mozgás, főleg családi halmozódás esetén. A veszélyeztetettek rugalmas harisnyát (pólyát, fáslit) is viselhetnek, ez az eszköz éppen annyira szorítja a lábat, hogy ne fájjon, de a vénákat nem engedi kitágulni. Értelme csak rendszeres viselés esetén van, ám gyakran pont a nyári melegben nem hordjuk, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Amíg a nagy divatcégek nem építik be a rugalmas harisnyát a strandkollekció elemei közé, addig csak az érintettek öntudatosságában bízhatunk.
A megelőzéshez tartozik még a meleg fürdő kerülése: inkább a zuhanyozást válasszuk. A vénás torna is hatékony eszköz, ez tulajdonképpen nem más, mint a láb izmainak rendszeres, alapos áttornáztatása terhelés nélkül (azaz fekve). Ugyancsak a csökkent gravitációs terhelés miatt ajánljuk a biciklizést és az úszást. Visszereseknek a futás csak fáslival ajánlott.

Kezelési lehetőségek
Az első kérdés tulajdonképpen az, hogy mikor kezeljük a visszereket. Orvosi szempontból a maximum egy milliméter széles, gyakran csoportokban látható erek (seprűvénák) nem számítanak betegségnek, és ezekből nem is szokott nagyobb tágulat kialakulni. Szintén nem betegség, legfeljebb előjel a combhát, vádli néhány milliméteres visszere, ilyenkor a megelőzés eszközeit kell csak alkalmazni. Ha kétségeink vannak arról, hogy kórosak-e a visszereink, a legegyszerűbb, ha megnézzük a karunkat is, oda ugyanis nem terhel a gravitáció, tehát vénái is egészségesek. Fontos az analógiás gondolkodás: a lábfejet a kézfejjel, a lábszárat az alkarral, a combot a felkarral hasonlítsuk össze, és ha nem látunk tágabb ereket, aggódnunk is felesleges.
Kóros visszeresség esetén számos kezelési módszer ismeretes, de mindegyik alapja a kompressziós kezelés, azaz a megelőzésnél már említett rugalmas fásli vagy harisnya alkalmazása. Műtét előtt, után vagy gyógyszeres kezelés támogatására egyaránt fontos – az esetleg kialakult bőrelváltozások, fekélyek eredményes terápiájára pedig nincs is remény kompresszió nélkül.
A visszeresség az orvostudomány azon területei közé tartozik, ahol a gyógynövények kivonatait az általánosan elfogadott gyógyszerek közé vehetjük. A vadgesztenyét évszázadok óta alkalmazzuk, manapság kenőcs és tea formájában (a gesztenye homeopátiás szernek számít, mert a szervezet ellenregulációs mechanizmusait ingerelve fejti ki hatását). Emellett a sötét színű gyümölcsökben is található flavonoidokból készült gyógyszereket szoktuk használni krém és tabletta formájában is. A visszeresség fájdalmas következménye lehet a bőrpírral, duzzanattal járó, felületes visszérgyulladás. Ennek megelőzésére és kezelésére ajánlott a véralvadásgátló heparinból készült krém.
Az eszközös beavatkozások közé tartozik a műtét, a szkleroterápia és a lézeres kezelés. Műtéttel a kifejezetten nagy, panaszokat is okozó visszereket távolítják el altatásban vagy gerincérzéstelenítésben. A számos apró sebzésből végzett beavatkozás után a gyógyulási idő viszonylag rövid, de sokáig kell rugalmas pólyát viselni és tornázni, a sebek pedig csak hónapok múlva gyógyulnak meg teljesen. A kisebb, néhány milliméter vastag erek kezelésére a szkleroterápia (injekciós kezelésnek is hívják) alkalmas, ennek során olyan anyagot fecskendeznek az erekbe, amitől azok elzáródnak, így nem tágulnak tovább.
A gyógyulás gyors. Még kíméletesebb, de csak a legkisebb erek eltüntetésére alkalmas módszer a lézer, mely szintén az erek elzárásán alapul. Mivel az apró értágulatok orvosi szempontból nem kórosak, az utóbbi két módszert nem támogatja a társadalombiztosítás.

A visszér és a szépség
Minden történelmi korszak többé-kevésbé megszabja, milyen az ideális külső – legfeljebb az ideál változik. A szocializmus éveinek viszonylagos mértékletessége után ma újra kőkemény konvenciók épülnek: tetőtől talpig megszabottak a kívánatos testi paraméterek, főleg nők számára. A hajkorpa, a hónaljszőr és a narancsbőr mellett a visszér is tabunak számít, ami annyiban indokoltabb a többinél, hogy olykor panaszt, előrehaladott esetben súlyos szövődményt is okoz. Kezelését tehát idejében meg kell kezdeni, ám az ártalmatlan erecskék feletti aggodalmaskodás felesleges.

Szerző: Dr. Eörsi Dániel, Fotó: Europress

Ez a cikk az
Éva magazin 2007. augusztusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Tovább olvasok
Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kép
Napi horoszkóp október 20.: a Mérlegek különös élethelyzetbe kerülnek, a Bakok a célegyenesbe fordulnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
A gyereklélek sötét oldala, avagy miért lesz bántalmazó egy gyerek?

Miért bánt az, aki bánt? Mi hajtja mások megfélemlítése felé, miért nyer erőt abból, ha visszaél a gyengeséggel? Az iskolai zaklatások kapcsán általában az áldozatok szemszögéből pillantunk rá a témára, most azonban azt nézzük meg, hogyan érzi magát az elkövető.

Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem