Saláta-kisokos – 8 salátafajta

Borítókép: Saláta-kisokos – 8 salátafajta
A nyári vasárnapi ebédek ecetes lével nyakon öntött fejes salátája csak egy lehetőség a sok közül.

1. Fejes saláta

A fejes salátát Kínában kizárólag főve fogyasztják. Bár nálunk is csinálnak belőle főzeléket, azért leginkább ecetes öntettel esszük. A tojásos nokedli hűséges párja tépősaláta, vagyis nem szabad késsel szeletelni. Az enyhe ízű és nagy C-vitamin-tartalmú zöldség hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolható, könnyen befülled. Főzeléknek a spenóthoz hasonlóan fokhagymás ízesítéssel finom.

2. Endívia

A középkor óta ismert zöldsaláta a cikóriafélék családjába tartozó endívia. Tápanyagtartalma nagyobb, kalóriaértéke kisebb, mint a fejes salátának. Enyhén kesernyés ízét úgy vehetjük el, hogy halványítjuk (vagyis sötétben tároljuk). Vitaminban gazdag leveleiből főzeléket is készíthetünk, de érdemes megkóstolni friss salátának zöldalmával, dióval és citromos-joghurtos öntettel.

3. Lollo

Díszítésre is tökéletes a lollo saláta. A visszafogottabb zöld valamivel lágyabb ízű, mint rokona, a fodros lila viszont gazdagabb a színét is adó béta-karotinban. Minden mediterrán terménnyel – olívaolajjal, oregánóval, paradicsommal – összhangban van. Vigyázat, az öntetet kizárólag tálalás előtt tegyük rá!

4. Jégsaláta

A roppanós levelei miatt kedvelt jégsaláta frissességéről semleges ízű leveleinek víztartalma gondoskodik. Vásárláskor válasszuk ahalványzöld színű fejeket, hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen tárolhatjuk őket. Gépsonkával, reszelt sajttal, mustáros, fokhagymás, olívaolajos öntettel kellemes nyári vacsora.

5. Rukola

A rukola, azaz borsmustár íze kissé csípős, eléggé karakteres. Vásárláskor csakis friss, zöld leveleket válasszunk, hűtőszekrényben is csupán 1-2 napig marad üde. Társíthatjuk kevés balzsamecettel, pirított csirkemellcsíkkal, friss uborkával és koktélparadicsommal, frissen reszelt parmezánnal.

6. Radicchio

Az olasz radicchióból a látvány kedvéért is érdemes néhány márványozott, bordó színű levelet hozzáadni bármilyen friss salátához. Különleges megjelenését a rendhagyó termesztési technológiának köszönheti. A kemény, ropogós, enyhén borsos ízű saláta nemcsak nyersen, friss citromos öntettel remek, de érdemes félbevágva grillezni vagy vajon enyhén megpárolva pirított fenyőmaggal megszórni is.

7. Gyermekláncfű

Bár inkább vad-, illetve gyógynövényként tartják számon, saláta-alapanyagnak is kipróbálhatjuk agyermekláncfüvet vagy pitypangot. Virágzás előtti zsenge, zöld leveleit fogyasztjuk. Kesernyés, erőteljes ízű leveleit soha ne vágjuk, hanem tépkedjük, így őrzi meg az aromáját. Forrázva főzeléknek is fogyasztható.

8. Római saláta

A sárgás-zöldes levelű római saláta a Cézár saláta alapja. Zamatos, kesernyés íze jól illik sokféle alapanyaghoz. Hűtőszekrényben akár több hétig is eláll, tűri a mosást, darabolást. Elkészíthetjük apróra vágott lilahagymával, friss főtt tojással, sóval-borssal, frissen facsart citromlével.

Szöveg: Vargha Zsuzsa, fotó: profimedia.hu, Pinterest, Wikimedia Commons