180 ezer forint fél kiló sajtért? Simán.

Borítókép: 180 ezer forint fél kiló sajtért? Simán. Forrás: Unsplash/Elisa Michelet
Felejtsd el a kornyadozó trappistát, az illatozó camembert-eket, a mackósajtot! Itt az idő, hogy kifoszd a konyhapénzes-vésztartalék borítékot! Mutatjuk a világ legdrágább sajtjait!

Brit tudósok szerint a sajtevés bűnös élvezet: aromáikkal és ízvilágukkal épp ott kötnek be az agyi receptorokhoz, akár a drogok. Ezért veszélyes megkóstolni a világ legdrágább sajtjait, hiszen mi lesz, ha rákapsz? Mehetsz utána sajt-elvonóra. Íme tehát azok a sajtok, amiket kerülj, ha bérből és fizetésből élsz:

Wyke Farms Cheddar

Fontja (45 deka) 200 dollárba (70.600,-Ft)kerül. Vagyis kilója közel 150.000 forint. Ez a világ legdrágább, cheddar típusú sajtja. Az 1860-as évek óta állítja elő a nagy-britanniai Wyke családi gazdaság. Pikánsnak és teljes ízűnek. Érése 12 hónapot vesz igénybe. Az árcédula ellenére ez a Wyke legnépszerűbb sajtja.

White Stilton Gold

Az angliai Leicestershire-ben található Long Clawson Dairy ötletgazdája a fehér stiltonjukat igazi arannyal felhasználásával készül. Az ára 400 dollár (141.200,-Ft) fontonként, azaz közel 300.000,-Ft a kilója.

Pule

Megdöbbentő a fontonkénti 600 dolláros (211.000,-Ft) ára ennek az omlós fehér sajtnak. Nem is elérhető a boltokban, olyan sokáig tart a gyártása, és olyan körülményes az előállítása. Míg a legtöbb sajt tehén-, kecske- vagy juhtejből készül, ez a sajt egy balkáni szamárfajta tejéből készül, amely csak Szerbiában és Montenegróban honos. Egy kilogramm Pule előállításához 25 liter tejre van szükség.

Rántott formájában is szereted a sajtot? Akkor ezt próbáld ki!