Az alattomos azbeszt

Az alattomos azbeszt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az azbeszt nem tréfadolog, hanem veszélyes rákkeltő anyag. A hullámpalát egykor bőven alkalmazták olcsó tetőfedő anyagnak.

Most is ott lehet a környezetünkben, és az a legkisebb baj vele, hogy csúnya.
Az azbeszt természetesen előforduló, szálas szerkezetű szilikát ásvány, amelyet sokáig használtak az építőiparban. Praktikus szigetelőanyagnak tűnt, mert hő- és tűzálló. Készítettek belőle csőburkoló elemeket és tetőfedő lapokat is. Olcsó volt, így aztán bátran használták, pedig a húszas évektől felmerült a gyanú, hogy káros az egészségre.
A teljes felismerés azonban csak lassan körvonalazódott. Ma már biztosan tudjuk, hogy az azbeszt alattomos rákkeltő anyag. Legveszélyesebb fajtáját, a kék azbesztet Magyarországon 1992-ben tiltották be. Kevésbé káros fehér változatát egészen aközelmúltig, 2005elejéig lehetett használni.
Amikor az azbeszt sérül és morzsolódik, apró szálacskák jutnak a levegőbe, amelyek könnyen a tüdő mélyére szaladnak. Ha már odakerültek, betokozódnak, és évtizedekig ott maradnak változatlan állapotban. Idővel kóros elváltozásokat indíthatnak el, amelyek súlyos betegségek, főként azbesztózis kialakulásához vezetnek. Az azbesztózis lappangási ideje 15 év, a mesothelioma nevű rákos elváltozásé pedig 35 év.
Az összefüggést azért volt nehéz felismerni, mert a hatás késve jelentkezik. Először az azbeszttel dolgozóknál figyelték meg, hogy náluk bizonyos betegségek gyakrabban alakulnak ki. De azok is veszélyben lehetnek, akiknek a lakókörnyezetében fordul elő azbeszt valamilyen formában.
A legkárosabb típus a gyengén kötött, szinte tiszta formában alkalmazott „szórt” azbeszt, amellyel általában a falat vagy a mennyezetet szigetelték. Hőszigetelő rétegként ott lehet apanelházak alagsorában, de jellemző előfordulási helye atetőszerkezet, a kazán, a kémény, a légkondicionáló berendezés is. Különösen veszélyes, ha a védőréteg hiányzik vagy sérült, és a szálacskák közvetlenül a levegőbe morzsolódnak.
A 90-es években országos program indult a beépített azbeszt felderítésére és ártalmatlanítására. Főleg lakótelepi épületek bizonyultak veszélyesnek, de számos közintézmény is a listára került: iskolák, szállodák, irodaépületek. Az eltávolítás komoly körültekintést igényel. Csak szakértő csoport végezheti állandó műszeres mérésekkel, megfelelő védőöltözékben.
Kevésbé ártalmas előfordulási mód az azbesztcement, amely kötött formában tartalmazza az aprócska szálakat, és nem mállik szét. (Azért ha törik vagy reped, ez is veszélyes lehet.) Jelenlegi tudásunk szerint a palával fedett tető – amíg megfelelő állapotban van – nem jelent számottevő veszélyt. Ugyanakkor a sík- vagy hullámpalát tilos törni, fűrészelni, lyukat fúrni rá. Atörvény azt is tiltja, hogy afölöslegessé vált lapokat eladjuk vagy elajándékozzuk. Avalóság mégis az, hogy a bontott palának komoly feketepiaca van.
A sérült pala gyakran kerül erdő szélére, árokba, illegális sittlerakó helyre – de az se jobb, ha ott marad az udvarban. Akérdés megoldatlan, hiszen a bontott tetőtől szabályosan megszabadulni bonyodalmas és költséges vállalkozás. A pala kilóját a veszélyeshulladék-lerakók ötven forint körüli áron veszik át, és nekünk kell odavinni.

Szöveg: Olchváry Dorottya, Kép: Europress

Ez a cikk az Éva magazin 2009. júliusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Tovább olvasok
Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem