Rozmaringos focaccia

Borítókép: Rozmaringos focaccia
Tipikus olasz finomság, mellyel a vega barátokat is meglepheted.

Előkészítési idő: 20 perc
Kelesztési idő: 2 óra
Sütési idő: 15 perc

Hozzávalók:
•70 deka liszt
• másfél evőkanál porélesztő
• 1 kávéskanál kristálycukor
• kábé 1 deci olívaolaj
• 1 csésze meleg víz
• 1 csészényi friss rozmaringlevél
• tengeri só, sóforgács vagy durva só

1. Keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és 2 kávéskanál sót nagy tálban, csinálj a közepébe mélyedést. Önts bele fél deci olívaolajat meg annyi meleg vizet, hogy össze lehessen dolgozni. Ha már kicsit összeállt, tedd ki beolajozott deszkára, és jó negyedóráig dolgozz rajta: gyúrd simára, rugalmasra. A tésztacipót fektesd beolajozott tálba, takard le tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre 1 órára, hogy megduplázza a méretét.

2. Helyezd át beolajozott tepsibe, és az ujjaiddal nyomkodd szét a tepsi formájára. Nagyjából 1 centi vastag legyen. Hagyd így, letakarva pihenni további 1 órát.

3. Közben melegítsd elő a sütőt 240 fokra. A tészta tetején az ujjaiddal készíts kis bemélyedéseket, az egészet hintsd meg rozmaringgal, nagy szemű sóval, s locsold meg amaradék olívaolajjal. 10 percig süsd. Vedd ki a tepsiből, és sütőrácson dugd vissza a sütőbe még 5 percre, hogy alul is ropogós legyen. Melegen vágd fel csíkokra vagy cikkekre.

Recept: Simándi Júlia, Fotó: Andrew Lehmann, André Martin/ACPsyndication.com