Viccet félretéve: itt a bolondok napja

Viccet félretéve: itt a bolondok napja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az április elsejei bolondozás az emberiség közös „bűne": Amerikától Japánig több száz éve mindenhol e napon ünnepeljük a tréfát. Néhány klasszikus sztori...

A viccelődés történelme egész a 14. századig nyúlik vissza. A jól ismert történetek – mint a balkezes Whopper, vagy a svájciak spagettifája – már szinte kötelező április elsejei kellékek. Csak a legütősebb sztorikkal könyveket lehetne megtölteni, ezért listába rendeztük minden évtized legjobb április elsejei átveréseit az ötvenes évektől egészen 2008-ig. Hiszékenyek vigyázzanak!

1. Time management a rendőrségen
1959-ben az indiana állambeli Kokomo Tribune című napilap bejelentette, hogy a városi rendőrség kidolgozott egy tervet a költségek csökkentése érdekében. A terv szerint a rendőrség minden este 6 órakor bezár és csak reggel hatkor nyit ki újra, és zárva tartás ideje alatt az üzenetrögzítő által fogadott hívásokat egy tiszt hallgatja meg. A rendőrség abban látta a rendszer igazi költséghatékonyságát, hogy mivel reggelre az éjszakai hívások közül sok úgyis aktualitását veszti, így azokkal már nem is kell foglalkozni.

A cikk megnyugtatásképpen még azt is közölte, hogy a rendőrségi szóvivő elmondása szerint „még abban az esetben sem lesz probléma a rendszer működésével, ha például egy ijedt nő telefonál, hogy valaki azzal fenyegetőzik, megöli, mivel az üzenetrögzítő alapján le fogják ellenőrizni a kórházakat és a hullaházakat, hogy valóban lelőttek-e valakit vagy sem. Márpedig ha nincs eredménye a fenyegetőzésnek, akkor nyilvánvalóan nincs mi után nyomozni sem.”

2. Instant színes TV
1962: A hatvanas évek Svédországában az egyetlen TV csatorna fekete-fehérben közvetített.


fotó: museumofhoaxes.com

Az állomás technikai szakértője, Kjell Stensson egy nap bejelentette a hírekben, hogy egy technológiai újításnak köszönhetően a nézők a meglévő beállításaikat átkonvertálhatják színesbe – mindössze egy nejlonharisnyával kell „felruházniuk" a képernyőt. Stensson hozzáfogott az eljárás bemutatásához, emberek ezreit lépre csalva ezzel. A svédeknek egészen 1970. április 1-ig kellett várniuk a színes adásra.

3. Brunus edwardii
1972: Egy angol állatorvosi hetilap, a Veterinary Record egyik számában beszámolt a rejtélyes Brunus edwardii nevű betegségről. A cikk figyelmeztetett: Az állattartási kimutatások alapján a háztartások 63,8%-ában megtalálható ez a faj, mennyiségük pedig egyenes arányban áll a családon belül élő gyermekek számával.


fotó: photl.com

A Veterinary Record postaládáját elárasztották a Brunus edwardii-ről szóló levelek, legtöbbjük tele a kórral kapcsolatos új megfigyelésekkel. A cikk olyannyira népszerűvé vált, hogy végül a Whittington Press egyik külöszámában is közzétették, habár később kiderült, az Angol Állami Könyvtár nagy nehézségek árán tudta csak eldönteni, tényként vagy fikcióként kategorizálja-e a hírt. A Brunus edwardii Teddy mackó néven ismert.

4. A 26 napos maraton


Fotó: museumofhoaxes.com

1981: A Daily Mail lehozott egy sztorit egy szerencsétlenül járt japán hosszútávfutó, Kimo Nakajimi esetéről. Az illető a londoni maratonra készülve egy fordítási hiba folytán azt hitte, hogy 26 napot kell futni mérföld helyett. „Több állítás szerint Nakajimi jelenleg is céltudatosan rója az utcákat valahol London városában" – írta a lap. Néhányan kiszúrták, de nem sikerült meggyőzni a tévedésről.

5. Lenin Eurodisney-ben
1995-ben az Irish Times arról számolt be, hogy a Disney Corporation tárgyalásokat folytat az orosz kormánnyal, hogy megvásárolja az egykori kommunista vezető Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott testét. A vezető halálától egy róla készült kép díszelgett a Vörös téren; a Disney azonban javasolta, hogy a testet és a mauzóleumot elszállítja a párizsi Disneylandbe, ahol "teljes Disney elbánásban" részesülne.


Ide került volna Lenin teste. Fotó: Pinterest

Ennek értelmében Lenint stroboszkóppal és különböző fénytechnikai effektusokkal világították volna meg, hogy „feljavítsák” sápadt megjelenését. A tervek között szerepelt természetesen az új attrakciót népszerűsítő pólók és egyéb szuvenírek árusítása is. A cikk szerint az oroszok üdvözölték az ötletet, ugyanakkor a mauzóleum eladásával kapcsolatosan tiltakozásuknak adtak hangot, mondván az üres mauzóleum szimbolizálhatná a kommunista rendszer ürességét.

6. A pingvinek márpedig repülnek!

2008: Szintén a BBC-n jelent meg a hír, hogy egy kamerás csoport, miközben saját természettörténeti sorozatukhoz készítettek anyagot az Antarktisz közelében, levegőbe emelkedő Adele pingvineket fedeztek fel. Egyúttal egy videót is mellékeltek a szöveghez, mely aztán az egyik legnézettebbé vált a világhálón. Az előadó, Terry Jones elmagyarázza, hogy didergés helyett ezek az állatok kilométerek ezreit átrepülve Dél-Amerikában sütkéreznek a hideg téli hónapokban. Egy soron következő kisfilmben fény derült a vidáman repülő pingvinek trükkjére is.

További szórakoztató olvasmányok a témában angolul... katt ide.

Szerző: kksz

Tovább olvasok
Kép
Miért alszanak a gyerekek keresztbe az ágyon?

És miért ne fordítsd meg éjjel, ha a te gyereked is így alszik!?

Kép
Mi az: bár pénzbe kerül, nem kézzel fogható, de a legjobb ajándék?

Már nem tudod, hogy kinek mit adj? Semmi igazán jó ötlet nem jut az eszedbe? Nem is segítenek, mert mindenki azt mondja, hogy megvan mindenük? Akkor van egy tippünk, kinek mit adj!

Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem