Amit érzünk, az boldogság? Rajtunk múlik!

Amit érzünk, az boldogság? Rajtunk múlik!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amióta világ a világ, minden tevékenységünkkel, minden gondolatunkkal a boldogságot keressük.

A hozzá vezető út rögös, ám mindenki előtt világos: a lélek és a test harmóniája nélkülözhetetlen kellék az örömre törekvésben. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, nemcsak alelkünket, de a testünket is karban kell tartanunk.
Génekben a boldogság?
Egyre több adat szól amellett, hogy a jó közérzet genetikailag is öröklődhet. Ezt alátámasztja egy ikreken végzett kutatás. Akutatók azt állítják, hogy a pozitív személyiségvonásokat örökölt embereknek „tárolt boldogságuk”, szakkifejezéssel affektív (vagyis érzelmi) tartalékuk van, amelyből stresszes időkben meríthetnek.
Ebből nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonnunk, és kezünket széttárva azt mondanunk: nincs mit tenni, ilyennek születtünk, boldogságra vagy boldogtalanságra ítéltettünk. Érzéseink másik – szerzett– részét ugyanis magunk is aktívan befolyásolhatjuk. Méghozzá élettanilag kimutatható módon.

Boldogság és hormonok
A szervezet számos boldogsághormont termel, melyeket a kutatók már azonosítottak.
Legfontosabb közülük ahangulatjavításban jelentős szerepet játszó szerotonin és dopamin, valamint az elsősorban fájdalomcsillapító hatású endorfin. Ezek igazából nem is hormonok, hanem úgynevezett neurotranszmitterek: olyan közvetítő molekulák, melyek az agyban termelődnek, az idegek között kapcsolatot teremtenek – és nélkülözhetetlenek.
A boldogsághormonok számos elégedettséget adó tevékenység – például sport, szexuális együttlét – során aszokásosnál jóval nagyobb mennyiségben termelődnek az agyban. De mindez fordítva is igaz. Ha a szerotonin és a dopamin szintje alacsonyabb, jelentősen esik a hangulatunk. Egyes neurológiai betegségekben, így depresszióban és Parkinson-kórban kóros mértékben csökken a boldogsághormonok mennyisége.
Azt is bebizonyították, hogy akinek felborul a cirkadián ritmusa, azaz anappali ébrenlét és éjszakai alvás ciklusa (mert éjszaka dolgozik vagy rosszul alszik), annak szintén alábbszáll aboldogsághormonszintje.

Boldog evés
Ma már közhely, hogy az étkezés örömforrás. Ahogy Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) fogalmazta meg a maga szellemes módján: „A boldogság... jó bankszámla, jó szakács és jó emésztés.” A boldogtalanságban szenvedők nem véletlenül kárpótolják magukat irracionális falánksággal és járnak rá ahűtőszekrényre, sokszor éjszaka, titokban. A hirtelen szénhidráttámadásnak kitett szervezetben ugyanis megnő az addig kórosan alacsony szerotoninszint. Ilyen esetekben a boldogságot falánksággal – és szerotoninszintünk megemelésével– próbáljuk elérni.
Számos ételről kiderítették, hogy följebb viszik a boldogsághormonok szintjét, mert fogyasztásukkor sok szerotonintermelődésért felelős aminosav jut el az agyba. Közéjük tartoznak többek között a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek, a főtt tészták, az aszalt gyümölcsök, de a banán is.

Gyógyszerek és álgyógyszerek
Az igazi pszichiátriai betegségekben használt, kedélyt javító antidepresszánsok jelentős része a szerotoninszinten át hat. Ezeket azonban csak szakorvos írhatja fel igazi betegeknek, elrendelésük nem a laikus kompetenciakörébe tartozik.
Arról mindenkit lebeszélek, hogy farmakológiai úton jusson az öröm állapotába. Számtalan ilyen szer van forgalomban, és folyamatosan nő a népszerűségük. A bizonyítékokon alapuló modern orvostudomány vitatja hasznosságukat, elismerve, hogy (normális dózisban) leglábbis nem ártanak. De illúziót keltő pótszerek ezek, melyek nem helyettesítik az értelmes, egészséges életet – a test és lélek harmóniájával megszerzett örömöt.

Test és lélek pszichoszomatikus egysége
A psziché és a szervezet kölcsönhatását a negatív példák bizonyítják igazán meggyőzően. A testi bajok, a betegségek köztudottan lelket nyomorítanak, de ez fordítva is igaz: a kiegyensúlyozatlan, feszült, végső soron boldogtalan ember előbb-utóbb megbetegszik, úgynevezett pszichoszomatikus tünetei lesznek.
Megugrik a vérnyomása, gyengül az immunrendszere, így könnyebben kap el különböző fertőző megbetegedéseket. Még a boldogtalanság és a rákos betegségek összefüggésére is vannak tudományos módon, statisztikailag igazolt bizonyítékok.
Mindenképpen van tehát személyes felelősségünk abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami persze nem mindig könnyű, de az aranyigazság minden élethelyzetben érvényes: apihentető alvás, az egészséges étkezés, szervezetünk és szellemünk állandó működtetése, karbantartása bizonyosan jó hatást gyakorol közérzetünkre.

Szerző: Dr. Nemes János, fotó: Europress

Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem