Tokaji borleves

Borítókép: Tokaji borleves
A Tokaji borleves nem csak azoknak ajánlott, akik a borok szerelmesei.

Hozzávalók: fejenként kábé 2 deci tokaji muskotály, fejenként 1 tojássárgája és 5 deka (2 púpos evőkanál) cukor, 1 citrom héja, pár egész fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, őrölt fahéj, víz

1. A borból tegyél félre
2 decit, a többihez önts hozzá úgy fél liter vizet, tegyél bele egy-két kis darab egész fahéjat, egy citrom levagdosott, feldarabolt héját és a szegfűszeget. Forrald fel, aztán
vedd kis lángra.

2. Közben villával
vagy kis habverővel verd fel a tojássárgáját, keverd bele a cukrot, aztán engedd fel a 2 deci borral, és továbbra is a habverőt vagy a villát használva, apránként, folyamatosan kevergetve csurgasd bele a forró borba.
Ne hagyd abba a kavargatást, legföljebb válts át fakanálra, és addig hagyd a levest a tűzön, amíg meg nem jelennek az első buborékok (fél perc) – de ne forrald fel! Az egész művelet nem tart tovább 10 percnél, de a lakást átjárja a finom, fűszeres illat.

3. Csészékbe vagy mártásos tálkákba merd át szűrőn keresztül, tálald azon melegében, a tetejére szórj egy leheletnyi őrölt fahéjat, vagy mazsolát.



Szöveg: Simándi Júlia