Időbeosztás és receptek kezdőknek

Borítókép: Időbeosztás és receptek kezdőknek
Semmi gond, ha ez lesz az első karácsony, amikor te vagy a vendéglátó. Készítettünk egy olyan időbeosztást és hozzá menüsort amit te is meg tudsz főzni.

Ne ijedj meg a bonyolultnak tűnő karácsonyi menüsoroktól! Ha ez lesz életed első nagyobb főzése, segítségünkkel akkor is boldogulni fogsz. Így szervezd meg a teendőket, és nem kell napestig a tűzhelynél görnyedned! Sőt, még fodrászhoz, manikűröshöz is eljutsz.

A karácsonyi receptek, halászlétől a sült halig,
mind mind ITT találod!



Ami már rég megvan

Megvetted az italokat, a sütibe a mákot. Liszt, cukor, fűszerek egyébként is vannak otthon. A tojást is be-szerezheted jó előre, sok fog kelleni belőle, de a hűtőben hetekig friss marad.

December 19., vasárnap
Reggel már jó korán kint lehetsz a piacon. A nagy kerekes bevásárlókosarad legaljára tedd a közepes szemű krumplit. Azon a soron, ahol a savanyúságokat árulják, vedd meg a másfél, de inkább 2 kiló savanyú apró-káposztát. Hagymád van otthon elég? Ha nincs, vegyél néhány öreg vörös-hagymát. Majd keresd fel a halast: ha friss halszeletet veszel, akkor számolj vendégenként 1 szelet pontyot és friss tengeri halat. És ne feledkezz meg a haltejről, az ikráról se. Mi kellhet még a piacról? Ha esetleg nincs neked otthon, vegyél ős-termelőtől meggylekvárt. Szép, nem túl száraz, még rugalmas cseresznyepaprika, az abból házilag készített paprikakrém, nem kínai fokhagyma – ezeket is a piacon keresd.

Mára elég a vásárlásból. Irány a konyha. Gyorsan tedd be a mélyhűtőbe a fagyasztottan vásárolt halászlésűrítményt, ikrát, halászlébe való ponty- és sült halhoz való tengerihal-szeleteket. Ugyancsak landoljanak a mélyhűtőben a pontyszeletek, ha frisset vásároltál, valamint a tisztított pecsenyekacsa. Majd helyezd el a dolgokat: a krumpli, hagyma, zöldség, savanyú káposzta mehet a teraszra vagy a spájzba (valami hideg, de nem fagyos helyre és nem a mélyhűtőbe), az apró dolgok a kamrába. És már mehetsz is múzeumba, barátnőzni, a gyerekkel egyet uszodázni.

december 20., hétfő
A vasárnap még lájtosabb lesz. Délutánnál előbb nem érdemes nekilátnod a húsos káposztának – el se fogod hinni, milyen gyorsan elkészülsz vele.

december 21., kedd
A hét első három napján még nyilván dolgozol, rosszabb esetben még 24-én délelőtt is, úgyhogy csak könnyebb esti gyakorlatot iktathatsz be. Főzd készre a húsos káposztát, és csak akkor tedd be a hűtőbe, ha már kihűlt. A gesztenyekenyér hozzávalóit tedd át a mély-hűtőből a rendes hűtő legalsó polcára.

december 22., szerda
Eljött a sütik napja! A mai estét töltsd azzal, hogy velük foglalkozol. Állítsd össze és tedd a hűtőbe a csokis gesztenyekenyeret. (Kizárt, hogy a gyerekek ne nyalakodjanak bele a fazékba!) A kacsaebédhez most vedd ki a madarat a mélyhűtőből.

december 23., csütörtök
Csináld szinte készre a pecsenyekacsát és zacskóstul tedd a hűtőbe. Ugyanez történjen a sült tengeri hallal.

december 24., péntek
Ébredés után tedd át a mélyhűtőből a rendes hűtőbe a hal-szeleteket, a halikrát és a haltejet. Csináld meg a halászlét, hogy vacsora előtt csak föl kelljen melegíteni. De aztán már ne foglalkozz az ennivalóval, hiszen minden vigyázzban áll. Csomagolgasd az ajándékokat, díszítsétek fel a fát, teríts meg látványosan jó előre. Talán ezen a napon nem is kéne komolyan ebédelni, még akkor sem, ha nem dolgozol. Akár egy főtt virsli is meg-teszi. Délután üsd össze a mákos gubát, este pedig érezd jól magad – legfeljebb negyedórát kell a tűzhely mellett töltened, azt sem egyfolytában.

december 25-26.
Másnap majdnem ugyanez a helyzet: a borlevessel csak ebéd előtt kell foglalkoznod. A kacsapecsenyével és a húsos káposztával annyi a dolgod, hogy ebéd előtt pár percre benyomod a forró sütőbe.

Szöveg: Simándi Júlia