Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avarégetés? Büdi, ráadásul nem is lehet bármikor. Ezen kívül más okból is jobb a komposztálás.

A komposztálással nemcsak a növényeinkkel teszünk jót, hanem az oly sokat nyúzott környezetet és saját egészségünket is védelmezzük.

Égetni vagy nem égetni
Gyermekkorom legelbűvölőbb élménye nagy---apám virágos- és zöldségeskertje volt. Éreztem, hogy rejtelmek lengik körül, de nem értettem. Egyszer az öreg beavatott a kert titkába. Tavasztól őszig saját maga keverte a komposztot a növényeinek. Belerakott falevelet, fűnyesedéket, konyhai zöldhulladékot, faforgácsot, néha megöntözte egy kis vízzel, és az is előfordult, hogy megspékelte pár gilisztával. Egyetlen dologra kellett ügyelni: hogy ne kerüljön bele gaz, illetve beteg növény. A növények meg is hálálták a szerető gondoskodást. De akinek nincs vidéki nagypapája, annak sem kell messzire mennie tudnivalókért. A természetnek mindenre van válasza. Az erdőben a lehullott levelek, az aljnövényzet, a letöredezett ágak szép lassan elrothadnak, és önmagukat nyújtják táplálékul az ott élő fáknak, cserjéknek, de még az évelő növényeknek is. Szerencsére az erdőben senki sem gyűjti be és égeti el, merő rendszeretetből, ezeket az értékes tápanyagokat.

Miből lesz a komposzt?
Megfelelő növényekből. Először is el kell döntenünk, hogy a két lehetséges komposztfajtából melyiket akarjuk. A vegyes komposzt nélkülözhetetlen kelléke a zárt és sötét, jól szellőző komposztáló, itt ugyanis a főszerep a baktériumoknak jut, melyek ilyen körülmények között a legaktívabbak. A vegyes komposztáló általában fából vagy műanyagból készül, hasáb alakú, és tető zárja. Műanyag tárolót – melynek nagy előnye, hogy időtálló és könnyű kezelni – bármelyik kertészeti árudában be lehet szerezni. Ebbe aztán belezúdíthatunk konyhai zöldhulladékot, tealevelet, kávézaccot, tojáshéjat, szecskázott ágakat, faleveleket, fűnyesedéket, szalmát, növények rostos szárát. Jobb eredményt kapunk, ha 30 centinként szerves trágyával dúsítjuk az egyveleget. Figyelem! Nem kerülhet bele nyers és főtt hús, macska- vagy kutyaürülék, beteg növény, gaz. Még egyszerűbb megszerkeszteni a levélkomposztot, mert azt bármilyen építményben elhelyezhetjük. Elég, ha négy cölöp köré körkörösen (a kerítéshez használt dróthálónál valamivel sűrűbben szövött) tyúk-hálót rögzítünk, vagy néhány deszkából ládát barkácsolunk – tető sem kell rá, hiszen a lombok komposztálását gombák végzik, és a műveletnek nem árt a fény. Vízre – bár nem sokra – mindkét típusú komposztálásnál szükség van, hogy segítsük a növények békés rothadását. A komposzttárolót érdemes árnyékos helyre telepíteni, ne-hogy kiszáradjon értékes tartalma.

Tipp: Felgyorsíthatjuk az erjedési folyamatot, ha nagyon apróra szecskázzuk a komposztálandó növényeket, illetve gyakran forgatjuk a masszát.

Tudnivalók a levelek bomlásáról
Ha a kertben több lehullott lomb keletkezik, mint amennyit fel tudunk használni a vegyes komposzthoz, akkor sem kell máglyát raknunk: csináljunk levélkomposztot! Ehhez lényegében nem kell más, csak türelem, rámehet két év is, amíg a lignintartalom elbomlik és a levélkomposzt elkészül. Könnyen komposztálódik a juhar, a hárs, a nyír, a gyümölcsfák, a mogyoró levele. Nehezen bomlik a gesztenye, a nyár, a tölgy, a bükk, a platán levele. A diófalevelet sok kert-barát nem szereti, mert amíg nem bomlik le teljesen, a benne maradó csersav és juglin akadályozza a többi növény növekedését. De aki nem siet, az nyugodtan használhat diófalevelet is, hiszen teljes rothadás során az ártalmas vegyületek is lebomlanak.

Tipp: Fák és cserjék alján hagyjuk meg az avart, hiszen télen védi a növényeket, gátolja a talaj kiszáradását, és gondoskodik a tápanyag-utánpótlásról. További előny, hogy a 10 centi vastag talajtakarás távol tartja a területtől a gyomnövényeket.

Komposztteszt
Nem tudod eldönteni, hogy a komposzt elég érett-e? Vegyél ki egy lapos tálba kisebb mennyiséget, és szórd be gyorsan csírázó magvakkal, amilyen a mustár vagy a zsázsa. Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek a növények, kész a nagy mű! Ha viszont a magvak kiégnek, akkor a komposzt túl erősre sikerült, és csak földkeveréknek alkalmazható.

Szakmai segítség
Kerületek, lakóközösségek, családok munkáját segíti a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, mely komposztálótartályokat és rácsokat kölcsönöz, szakmai tanácsot ad és ellenőrzi a szakszerű használatot. www.szike.zpok.hu

Szöveg: Németh Anikó, Fotó: Jupiterimages, Profimedia.hu

Tovább olvasok
Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Nálam beváltak! Négy tipp makacs dallamtapadás ellen

Gyakran előfordul, hogy nem tudunk kiverni egy számot a fejünkből, pláne, ha olyan fülbemászó dalok csendülnek fel a rádióban, mint Pharrell Williams slágere, a Happy vagy akár a Baby One More Time még 1999-ből, Britney Spearstől.

Öt jel, amiből tudhatod, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

Legtöbbünk a nyílt agressziót könnyen felismeri. Noha fölöttébb kellemetlen, ha valaki sérteget, lekicsinyel és rosszindulatúan kritizál minket, ilyenkor legalább tudjuk, hogy miért érezzük pocsékul magunkat. Hozzátartozóink, barátaink és kollégáink között ugyanakkor előfordulhatnak olyan emberek is, akik szintén nyomasztanak minket, de magunk sem tudjuk pontosan, miért.

8 ok, amitől a finn iskola kenterbe veri a többit

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Hogyan jöttem össze a férjem legjobb barátjával – lehetetlen vonzalomból tomboló szerelem

Két év plátói szerelem után Eszter végre tett egy nagy lépést. És ő lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy nem csak képzelődik. Most már csak egy utolsó nagy lépés van hátra...

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem