Polenta gombamártással

Borítókép: Polenta gombamártással
Vagy más néven puliszka. Különleges és gyors vega fogás, próbáld ki!

Előkészítési idő: 10 perc.
Főzési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 személyre):

A polentához:
- 15 deka kukoricadara
- 8–10 deka olvadó sajt

A mártáshoz:
- 1 deka szárított vargánya vagy porcini gomba
- 2 evőkanál olívaolaj
- 80–90 deka erdei gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 nagy paradicsom
- só, frissen őrölt feketebors
- egy jó nagy csipet oregánó vagy néhány mentalevél

1. Áztasd be a darát 10 percre. Közben 1 liter vizet forralj fel, szórd bele a darát és folyamatosan kevergetve főzd sóval, borssal – szép krémes és sűrű lesz.

2. Jó, ha a sajtot már előre kis darabokra vágod, mert akkor most csak a dara közé kell keverni, ott elolvad. Keverd, kavard szorgalmasan, aztán vedd le a tűzről, de tartsd melegen.

3. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, a gondosan megtisztított erdei gombákat dobd bele (ha nagy gombafejek is vannak, azokat szeleteld fel). Csak 3-4 percig pirítsd. A szétnyomott fokhagymával ízesítsd, meg a lecsöpögtetett száraz gombával, de ne öntsd ki a levét sem: mehet az is az edénybe. A paradicsomokat darabold fel, úgy tedd hozzá a mártáshoz. Fűszerezd, sózd, 5 perc múlva vedd le a tűzről.

4. Öntsd a polentát egy levesestálba, és a tetejére kanalazd rá a mártást.