Brownie-versenyünk győztese elárulta, mitől lett ilyen finom és lágy az ő sütije

Borítókép: Brownie-versenyünk győztese elárulta, mitől lett ilyen finom és lágy az ő sütije
Komoly verseny volt a szerkesztőségben, jobbnál jobb csokicsodák sorakoztak a tárgyalóban, íme a nyertesünk receptje.

A jó brownie-nak három titka van:
1. magas kakaótartalmú csoki,
2. a zsiradék vaj és nem margarin
3. nem szabad szárazra sütni.

Ebben a sütiben van áfonyaszósz, melytől ebben az arányban még nem lesz áfonyaízű, viszont kicsit ellensúlyozza a savanykás gyümölcs az édességet. Ha kb. két órával a sütés után vágod fel, amikor még nem hűlt ki teljesen, akkor a közepe még szinte folyik, picit később már szilárdabb, de a vaj és a csoki miatt soha nem lesz teljesen száraz.

A legfontosabb: a sütőt ne felejtsd el előmelegíteni!

Hozzávalók:
6 egész tojás
30 dkg lágy vaj (szobahőmérséklet)
25 dkg cukor
40 dkg áfonya (mélyhűtött is jó, kiolvasztva, levével együtt!)
20 dkg nádcukor (jó a sima is, ha nincs otthon nádcukor)

40 dkg 50–60%-os csoki (pl. a LIDL-ben kapható, 52%-os kakaótartalmú tortabevonó a leggazdaságosabb, ami közel fél kiló csokinál azért számít)
22 dkg liszt (Átszitálás helyett csak jól felrázom egy nagy edényben, de akinek nincs jobb dolga az szitálhatja is.)
1 késhegynyi só
1 késhegynyi szódabikarbóna (szigorúan az utolsó pillanatban!)

Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra (légkeverésesben 180, sima sütőben 200).
Robotgépben a tojásokat a vajjal és fehér cukorral fehérre keverem – ez lehet akár fél óra is. Közben az áfonyát a nádcukorral sűrű lekvárra főzöm. Ez kábé 20 perc.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét.
Sütőpapírral kibélelem a tepsit (normál méretű 20 x 30 cm-es), a sarkoknál ügyesen hajtogatom, hogy szép legyen.

A robotgéppel folyamatosan kevert krémbe belecsorgatom a csokit, majd az áfonyalekvárt, leglassabb fokozaton hozzákeverem a lisztet és a sót, majd az utolsó pillanatban rászórom, elkeverem a késhegynyi szódabikarbónával.
Beleöntöm a tepsibe, és pontosan 22 percig sütöm. Aki nem szokott brownie-t sütni, annak ez még gyanúsan nyers lehet, de nem az, csak a csoki és a vaj lágy még benne, ami pont a lényege. Tehát ne süsd tovább, mert akkor kiszárad, és az már nem brownie, hanem csokis piskóta extra hozzávalókkal. :-)

Tipp: Akinek nem méri a hőmérsékletet a sütője, csak fokozatokat ír ki, annak érdemes beszerezni egy ilyen kis sütőhőmérőt.