Borított gyümölcstorta

Borítókép: Borított gyümölcstorta
Ínycsiklandozóan finom torta, amit mindíg ez a mondat követ: Kérek még!

Borított gyümölcstorta
Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók:

- 6 közepesen érett (de nem túlérett) körte
- 8–10 deka vaj
- 15 deka barnacukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csomag mélyhűtött leveles tészta

Elkészítés:
1. Hámozd meg, negyedeld fel és magozd ki a körtéket.
2. Olvaszd fel a vajat egy vastag fenekű, kör alakú tűzálló edényben, amely elég nagy ahhoz, hogy lehetőleg az összes körtegerezd egy rétegben elférjen benne. Helyezd bele az olvasztott vajba a körtéket, szórd rájuk a barnacukrot és locsold meg citromlével.
3. Fedő nélkül, kis lángon párold legalább egy órán keresztül, hogy a körte szép puha és karamelles legyen. Ha még a kis láng is túl erősnek bizonyul, tegyél az edény alá lángelosztót. Ha késznek találod, kapd le a tűzről. Közben vedd elő a leveles tésztát a hűtőből, hadd engedjen fel.
4. Melegítsd fel a sütőt 200 fokra.
5. Belisztezett felületen nyújtsd ki a fölengedett tésztát, formálj belőle akkora kört, hogy kicsit nagyobb legyen, mint az edény átmérője – egy megfelelő méretű fedő jó segítség ehhez. Takard le a tésztával a körtéket, és a széleket – mintha csak ágyazáshoz illesztenéd be a lepedőt – dugdosd az edény fala és a gyümölcsök közé.
6. Úgy negyedóra alatt süsd a tésztát jó barnára. Hagyd 5 percig állni, azután borítsd ki egy hőálló tálba úgy, hogy a tészta kerüljön alulra, a körték pedig felülre.
7. Ha gondolod, tehetsz rá jó kemény tejszínhabot, de akár fagyit is. Van, ahol alig-alig felvert tejszínnel locsolják meg. Almával is nagyon finom, de akkor a gyümölcsökre egy mokkáskanál fahéjat is szórj.

Tipp: A francia konyhában délben levest általában nem fogyasztanak, inkább csak este, a főétkezésnél. Viszont mindkét étkezést sajttal fejezik be, pontosabban sajtokkal – egy rendes háztartásban mindig van többféle sajt, amit egy-két órával étkezés előtt kivesznek a hűtőből, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. A sajtkóstolás szabálya ugyanaz, mint a boroké: a gyengébb, semlegesebb ízűtől halad az ember az erőteljesebb, érettebb felé. Diót, szőlőt, almagerezdeket kínálhatsz mellé, de nem hiányozhat a friss bagett sem. Az étkezés utáni kávéhoz vagy mentateához még egy falat édesség is dukál, ez lehet karamella, halva vagy nugát.

Tipp: Mivel ez a menü egész napos elfoglaltságot jelent, ámde ebédre szeretnéd felszolgálni, ezért előző nap készítsd el a főfogásokat – mindkettő jól melegíthető, főként ha még meg is locsolod őket egy kis borral. A leveles tésztát is jóval korábban tedd át a mélyhűtőből a hűtőbe, hogy lassan engedjen fel. Hűtsd be a borokat, vizeket, üdítőket. Készítsd el a dióolajos salátaöntetet, tedd hűtőbe. Darabold fel néhány órával előre a bacont, felezd el a szőlőszemeket, pirítsd meg a diót, mosd meg és hagyd száradni a salátaleveleket. A borított tortához a körtéket előre is megpárolhatod, de ne tedd fridzsibe. A krumplipürét viszont igen, azt mikróban is fel tudod melegíteni tálaláskor.