7 pácrecept fűszerszakértőinktől

Borítókép: 7 pácrecept fűszerszakértőinktől
A hús már megvan, de milyen pácot készítsek a grillezéshez?

Visszavonhatatlanul bevállaltál egy kerti partit, mindenki beírta a naptárába, feltehetően el is jönnek, magyarán tényleg grillezned kell! Összeszedtünk néhány jól bevált ötletet: mazsolázz közülük, de egyre vigyázz: semmiképp se csinálj olyat, amit te magad nem ennél meg! Ha nem szereted valamelyik alapanyagot vagy fűszert, bátran pótold mással.

Pácötletekgrillhúsokhoz

Alap
1 salotta hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 deci fehérbor, 5 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors. A húsnak megfelelően adj hozzá 3 evőkanál zöldfűszert – csirkehúshoz passzol a tárkony és a kakukkfű, sertéshez a zsálya és a majoránna, bárányhoz a menta, az oregánó és a rozmaring.

Olasz
2 evőkanál kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 evőkanál aprított petrezselyem zöldje, 4 evőkanál olívaolaj. Ideális minden húshoz.

Angol
1 evőkanál angol mustárpor, 1 evőkanál barnacukor, néhány szál kakukkfűlevél. Ideális steak bedörzsölésére.

Indiai
1 evőkanál őrölt koriander, 1 evőkanál őrölt római kömény, 1 teáskanál garam masala, 1 teáskanál csípős csilipor. Ideális bárány- és sertéshúsokhoz.

Mustáros-zöldfűszeres
1 deci olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál barnacukor, 2-3 teáskanál dijoni mustár, 1 evőkanál finomra vágott kerti zöldfűszer vegyesen (például rozmaring, kakukkfű, snidling, oregánó, majoránna stb.) vagy 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék.

Citromos-boros
2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 deci fehérbor, 1 deci olívaolaj, 2 evőkanál barnacukor, 1evőkanál finomra vágott rozmaring,1 evőkanál finomra vágott kakukkfű. Ideális szárnyasokhoz.

Narancsos
8 evőkanál friss narancslé, 4 evőkanál szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombhoz.

Plusz egy jó recept
Kaukázusi saslik
Hozzávalók:
Fél kiló ürühús, negyed kiló császárszalonna, 3 evőkanál olaj, grill fűszerkeverék, uborka, paradicsom, hagyma

A húst kockázd fel, a szalonnát és az uborkát szeleteld, a hagymát és paradicsomot negyedeld. Váltakozva tűzd fel őket a nyársra. Az olajat keverd el a fűszerkeverékkel. Sütés közben állandóan öntözd kenegesd húst az olajos keverékkel.

Szöveg: Fűszerbár - EXIMPO Kft. , www.eximpo.hu, www.fuszerbar.blogspot.com