12 tipp, hogyan lehetne jobb evő a gyereked

Borítókép: 12 tipp, hogyan lehetne jobb evő a gyereked Forrás: Unsplash.com
Csak ezt az egy kis szelet paprikát kóstold meg! Nézd csak a Mami hogy szereti a paradicsomot, a kedvemért edd meg ezt a pici darabot! Te is minden egyes alkalommal megküzdesz a gyerekkel, hogy bele tudj csempészni egy kis zöldséget, netán valamilyen újdonságot az étkezésébe?

Egy amerikai táplálkozási szakértő, egyben hármasikres édesanya, összeszedett néhány hasznos tippet, szerinte mivel érdemes próbálkozni, hogy jobban egyen a kicsi.

Mindegyik gyerekem valamilyen szinten válogatós volt, legalábbis teljesen másképpen ettek mindhárman – meséli az édesanya, akinek bevallása szerint néha keményebb dolga volt velük otthon, mint a munkája során, a profi sportolókkal. Az egyik lányomnak komoly tojás, és mogyoróallergiája van, a másik semmilyen gyümölcsöt nem hajlandó megenni, a fiam viszont kísérletező típus – mondja a táplálkozási szakértő, aki az alábbiakban összegzi nagyrészt saját tapasztalatain alapuló tanácsait.

1. Törekedj a rendszerességre: ez nagyon fontos; a gyerekeknek 3-4 óránként enniük kell. Napi három fő étkezés, közte pedig a tízórai és az uzsonna, és sok sok folyadék. Ha ezekhez ragaszkodsz, akkor nem fognak kiéhezni, és folyton nassolni.

2. Tervezz előre: ha nem is egy hétre, legalább 2-3 napra; megéri. Próbáld úgy összeállítani az étkezéseket, hogy kiegyensúlyozottan tartalmazzanak szénhidrátot, zöldséget és/vagy gyümölcsöt, proteint (például sovány húst, sajtot vagy babot).

3. Egyfélét főzz : pár éve felvettem azt a rossz szokást, hogy kétfélét főztem, egy olyan fajta ételt, amiről tudtam, a gyerekek megeszik és egy olyat, amit mi szerettünk a férjemmel - meséli a dietetikus. Nagyon fárasztó volt, fel is hagytam vele. Már csak egyfajta ételt teszek az asztalra, amit próbálok úgy összeállítani, hogy abban a gyerekeim is megtalálják azt, amit szeretnek. A kisgyerekek amúgy is a szüleiket szokták utánozni, s így jobban megeszik azt, amit mi is rendszeresen fogyasztunk.

4. Ne tegyél megjegyzéseket: még akkor se, ha úgy érzed, nagyon nehezedre esik; egyen akármennyit, akármit is a gyerek. Vedd fel a pókerarcot. Gondolj arra, te mindent megtettél, elétetted a rendes ételt, megenni viszont már nem fogod tudni helyette. „A zöldség is fogyjon a tányérodról” típusú beszólásokkal pedig csak az ellentétes hatást éred el.

5. Újdonságokat csak fokozatosan: A gyerekek természetüknél fogva újdonság-fóbiásiak, általában legalábbis. Ezért ha valami újat szeretnél bevezetni az étkezésükbe, azt csak fokozatosan tedd. Esetleg köríthetsz mellé egy jó sztorit, hátha az meggyőzi. Én például úgy vettem rá a fiamat, hogy megkóstolja a borsót, hogy elmeséltem neki, a nagy kosárlegenda, Michael Jordan is sok borsót eszik, hogy nagy és erős maradjon. Mióta ezt tudja, rendszeresen eszi - vallja a dietetikus.

6. Mártogassatatok: Ha a gyerek nem eszi meg a zöldséget, kísérletezz különböző szószokkal, mártásokkal; például joghurtos salátaöntetekkel, humusszal, házi ketchuppal. Lehet, hogy így jobban csúszik.

7. A legfontosabb a reggeli: Sok család azzal próbál időt spórolni a reggeli rohanásban, hogy csak bekapnak valamit gyorsan iskolába, munkába indulás előtt. Egy kiadós, rostokban gazdag reggeli viszont semmi sem pótol, órákra eltelít, megalapozza a napot.

8. Egy pici cukor belefér: a cél szentesíti az eszközt alapon. A fiam például évekig csak úgy ette meg az epret, ha meghintettem egy kis porcukorral. Mostanra már eljutottunk odáig, hogy elég édes neki magában is.

9. Vond be a gyerekeket: ha már a boltban, a piacon veled együtt választhatják ki, mi legyen az aznapi ebéd - nagyobbak akár az előkészítésben is segédkezhetnek - esélyes, hogy nagyobb érdeklődéssel és kíváncsisággal ülnek majd az asztalhoz is.

10. Engedd a nasit: alkalmanként. Sokkal jobban jársz, mintha egyenesen letiltanád őket róla, mert akkor csak még jobban vágyakoznak majd utána. A gyorskajákkal, vagy egy popcornnal a moziban, ugyanez a helyzet.

11. Legyél kreatív: nem várt sikert érhetsz el, ha például egy mosolygó arcot raksz ki a tányérra a zöldséges falatokból.

12. Mutass jó példát: ha a gyerekeid folyton csak azt látják, hogy trendi diétákkal gyötröd magad, vagy furcsa étkezési szokásaid vannak; ők abban nőnek föl, hogy ezt tekintik normálisnak.

Ha egy kis inspirációra lenne szükséged, itt találsz pár szuper ötletet: