Cseresznyés jégkrémtorta

Borítókép: Cseresznyés jégkrémtorta
Ha forrón tűz a nap, nincs jobb egy hűsítő desszertnél, mely percek alatt elkészíthető!

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc + egy éjszaka fagyasztás

Hozzávalók (6 személyre):
• 60 deka kimagozott, fagyasztott cseresznye
• 8 deka kristálycukor
• 2 evőkanál citromlé
• porcukor

• vaníliafagylalt

A piskótához:
•3 nagy tojás
• 1 kávéskanál vaníliaaroma
• 10 deka kristálycukor
• 5-5 deka liszt és kukoricaliszt

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy levehető aljú tortaformát.

2. A tojások sárgáit a cukorral és a vaníliával addig verd kézi mixerrel, amíg megháromszorozza a térfogatát. Keverd hozzá az átszitált liszteket is.

3. A fehérjéket verd keményre, aztán adagonként forgasd össze a tojássárgás keverékkel.

4. Kanalazd bele az egészet az előkészített tortaformába. Süsd 20 percig. Ha már aranysárga, szúrj hurkapálcát a közepébe: akkor jó, ha már nem tapad rá tészta. Ha kész, a rácson hagyd kihűlni.

5. Közben a cseresznyét a cukorral és a citromlével kis lángon, kevergetve melegítsd fel, amíg a cukor el nem olvad. Vedd nagyobb lángra, hogy szirupszerűen besűrűsödjön – ez még 10 perc. Tedd át egy tálba, hagyd teljesen kihűlni.

6. Egy 20 centi átmérőjű tortaformát bélelj ki folpackkal. A piskótát éles, hosszú pengéjű késsel vízszintesen vágd ketté, és az egyik felét fektesd bele a formába. Kanalazz rá vaníliafagyit, annak a tetejére szirupba forgatott cseresznyét. Ha ügyes vagy, egy kanállal beleforgathatod a cseresznyét a fagyiba, mintegy hullámokat alakítva ki. Fedd le a másik tortalappal, kicsit nyomkodd is le, aztán folpackkal takard le és tedd vissza a mélyhűtőbe.

7. Tálaláskor szitálj rá porcukrot, díszítsd a maradék cseresznyével, locsold meg sziruppal.

Szöveg: Simándi Juli, Fotó: John Paul Urizar / acpsyndication.com