Svédország: a női lobbi

Svédország: a női lobbi

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ebben a cikkben szélsőséges feminista mozgalmakról lesz szó. Svédországban, az esélyegyenlőség paradicsomában ilyenek is vannak.

Miközben a világ nagy részén dúl a harc a női egyenjogúságért, Svédország sok szempontból átesett a ló túlsó oldalára. A szélsőséges feministák törekvései ellen ma már gyakran maguk az érintettek, a nők is tiltakoznak, mert nem kérnek a nemi alapú pozitív diszkriminációból. György-Horváth Zsuzsa írása

Mindegy, ki fogja a malteros lapátot
Az ablakból figyeltük, ahogy kivágnak néhány öreg fát stockholmi otthonunk szomszédságában. Nálunk vendégeskedő, „közép-európai illemtanhoz” szokott öcsém felajánlotta segítségét a filigrán, szőke lánynak, aki éppúgy cipelte a mázsás farönköket, mint három férfi kollégája, ám a skandináv hölgy határozottan, szinte sértődötten visszautasította. Jellemző kép ez arról az országról, amelyben gyakran látni nőket a markológépek vezetőfülkéjében, a királyi őrezredben, a futballpályán vagy éppen a legnagyobb vállalatok vezérigazgatói székében. Tőlünk kifejezetten idegen, hogy ebben az országban nem szokás a nőket előreengedni az ajtónál, nem adják át nekik a helyet a buszon, nem segítik le a kabátjukat. A női egyenjogúsági törekvések az ilyen – a szélsőséges feministák szerint diszkriminatív – gesztusokat már majdnem teljesen kiirtották az etikettből.


Eva Brunnét püspökké avatják 2009-ben
Törvény az egyenlő esélyekért
Az egyenjogúsági harcok több évtizedes múltra tekintenek vissza Svédországban. Az 1980-ban elfogadott esélyegyenlőségi törvény alapján létrehozták az esélyegyenlőségi ombudsman intézményét, amely a munkavállalókat képviseli a nemek szerinti megkülönböztetések ügyeiben. A hivatal kíméletlenül lecsap és súlyosan bünteti azt a munkaadót, aki kevesebb bérért dolgoztatja a női alkalmazottakat, vagy más módon diszkriminálja munkavállalóit. 
A svéd jogszabályok értelmében minden olyan cég, amely legalább tíz alkalmazottat foglalkoztat, évente köteles jelentést készíteni a fizetésekről. A nők és a férfiak egyenlő esélyeit védelmező törvény ezen túlmenően az alkalmazás feltételeit, az áthelyezéseket, elbocsátásokat is szabályozza. A nemi hovatartozás nem játszhat szerepetaz oktatás, a gyermek gondozás-nevelés terén sem. Szigorú kvótarendszer írja elő azt is, hogy milyen arányban alkalmazzanak nőket a közigazgatásban, az igazgatói tanácsokban, illetve a törvényhozásban. Sokat hangoztatott karcos vélemény, hogy Svédországban akkor igazán jók az esélyeid, ha nő vagy és fekete. A jelenlegi esélyegyenlőségi miniszter ugyanis történetesen egy afrikai származású nő, aki gyerekkorában költözött a skandináv országba. Voltak ugyan, akik nemtetszésüknek adtak hangot a bevándorló miniszter kinevezéséért, de alulmaradtak, Svédországban ugyanis a törvénykezés és a társadalom nagy része igent mond az esélyegyenlőségre. A svéd országgyűlésben minden második képviselő nő, és hasonló az arány a kormányban is. (Csak összehasonlításként: Magyarországon a parlamenti képviselők 10 százaléka nő.*) A svéd vállalatoknál már kevésbé kiegyenlített a helyzet. A legnagyobb cégek, bankok csupán egynegyede ültet nőket a csúcsvezetői székekbe – itt egyébként magasabbak 
a bérek, mint az állami szektorban. A közigazgatásban viszont több a női vezető. Stockholm rendőr-főkapitánya és püspöke is nő, ez utóbbi ráadásul leszbikus. Eva Brunne az első olyan lutheránus lelkésznő, aki ezt nyíltan vállalja.

Irigylésre méltó helyzet
A World Economic Forum nevű független, nemzetközi szervezet felmérést készített arról, hogy hol a legjobbak a nők esélyei. A számos szempont alapján felállított rangsorolás negyedik helyére került Svédország (Magyarország mindössze a 67. többek között Moldova, Lengyelország és Ukrajna után). A skandináv országban valóban sok figyelmet fordítanak a nők helyzetére, nem véletlen az sem, hogy a gyermekvállalási kedv világviszonylatban is rendkívül magas (2,2 gyermek/nő). Ez részben azért van így, mert a gyes után a nők gond nélkül visszamehetnek dolgozni, akár rész-, akár teljes munkaidőben. A munkaképes svéd nők csaknem 80 százaléka dolgozik, és átlagosan 84 évig él. Nem tiltják 
a művi terhességmegszakítást, bár az olcsó fogamzásgátlók és a felvilágosító kampányok jóvoltából – ezekben nagy szerepet játszanak a feministák – alacsony az abortuszok száma. Törvény tiltja viszont a prostitúciót, mert abban értelemszerűen kényszerből árulják testüket a nők, a kényszer pedig erőszaknak minősül, tehát büntetendő. 
Az ilyen szolgáltatás miatt azonban nem az eladót, hanem a vevőt sújtja súlyos pénz- vagy börtönbüntetéssel. (Ezen a téren nagy eltérés van a skandináv országok között, a szomszédos Dániában például legális a prostitúció.) Ugyancsak a nőjogi szervezetek érdeme az is, hogy kiemelt helyen kezelik a családon belüli erőszak kérdését. A feministák gyakran utcai tüntetésekkel és kampányokkal hívják fel a társadalom figyelmét a nőket érő bántalmazásokra. Évente csaknem húsz ezer testi sértésről érkezik bejelentés, és átlagosan tizenhat nő hal meg bántalmazás következtében. (Megint egy hazai adat: Magyarországon tavaly hetven nő halt meg családon belüli bántalmazás következtében.) A svéd statisztikai hivatal adatai szerint a nőket ért erőszakos cselekmények 80 százalékát bevándorlók követik el. A szociális rendszer sokféle lehetőséget kínál a veszélyeztetett nők védelmében. Még arra is van mód, hogy új nevet, személyazonosságot és anyagi támogatást kapjon az, aki szabadulni próbál bántalmazójától. A radikális feministák szerint ezért úgynevezett férfiadót kellene bevezetni a nők elleni erőszak költségeinek fedezésére.

„Le a patriarchátussal!”
Hasonlóan markáns kijelentései miatt gyakran vihart kavar az egyelőre parlamenten kívüli pártként jegyzett Feminista Kezdeményezés, amely az idén már jó eséllyel indulhat a választásokon. A szervezet vezetője, Gudrun Schyman korábban a kommunista párt vezetője volt, jelenleg radikális feminista vezérként gyűjti táborát és – mert sokan elítélik nézeteit – ellenségeit. A feministák többek között nyolcórás bérért hatórás munkanapot követelnek a nőknek, és azt, hogy a gyes egy évét egyenlő arányban osszák fel nők és férfiak között. Eltörölnék a fizetések közti különbségeket, vagyis szerintük ugyanannyi fizetést érdemel egy gyári munkás, mint mondjuk egy fogorvos. Ingyenessé tennék az abortuszt, és megváltoztatnák a házassági törvényt úgy, hogy a hagyományos párkapcsolatok alternatívájaként akár hárman, négyen vagy többen is együtt élhessenek nemre való tekintet nélkül. Szerintük elavult a női és férfi keresztnevek megkülönböztetése, ezért követelik eltörlését (vagyis ha úgy tetszik, Krisztián lehessen Krisztina és fordítva).

Több nőt a súlyemelő-szövetségbe!
A feminizmus a világon mindenütt baloldali, liberális gyökerű mozgalom, amely ha elég markáns, képes minden más nőjogi, esélyegyenlőségi megmozdulást lesöpörni a porondról – véli Susanna Popova publicista, aki szerint Svédországban éppen ez történik. A feministákkal nyíltan szembeszálló újságíró szerint a jelenség káros, hiszen összekeverednek az esélyegyenlőségi törekvések és a radikális nézetek. Az érintettek egy része igyekszik elhatárolódni ettől és visszautasítja a nemisége alapján megítélt pozitív diszkriminációt.
Pedig lesz még példa erre, nemrég ugyanis kiderült, hogy a svéd sportegyesületek elnökségében túl sok a férfi. A sportolók több mint 40 százaléka nő, ám az elnökségeknek csak 30 százaléka. Arról nem is beszélve, hogy a hatvanhét jegyzett sportág közül háromnak, az amerikaifutball-, 
a súlyemelő- és a terem-hokiszövetségnek a vezetőségében egyáltalán nem foglal helyet a gyengébbik nem képviselője. Ez egyesek szerint tarthatatlan.

Fotó: Safa, Europress, Elisabeth Ohlson Wallin

* Ez a cikk még a 2010-es magyarországi parlamenti választások előtt íródott. A szerk.

Ez a cikk az Éva 2010. áprilisi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Tovább olvasok
Kép
Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Kép
Amikor a tehén duettet énekel a gazdájával (komolyan!)

Nehéz szavakba önteni, hogy az alábbi videón mi történik. De azért mégiscsak megpróbáljuk: egy brazil nő és egy tehén duettet énekel. Mutatjuk.

Kép
Napi horoszkóp július 8.: a Rákok hasznos tanáccsal szolgálhatnak, az Oroszlánok komoly eredményeket érhetnek el

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Borban a szépség – Avagy vinoterápiával a bársonyos bőrért

Baráti beszélgetések, romantikus esték, egy finom vacsora (és néhány korty belőle a vacsorába is) – életünk minden egyes eseményét átitathatjuk egy palack finom borral. Akár még a szépségkúránkat is...

Kép
Helló, nyár! – 4 hűsítő borkoktél recept

Egy üveg finom bor, gyümölcsök, zöldfűszerek és egy kis jég… Remek alapanyagok egy frissítő élményhez. Ahogy kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy esnek egyre jobban a hűsítő koktélok. Erre hoztunk most néhány izgalmas variációt – természetesen borrajongók ízlésére szabva.

Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem