Hazahozzuk-e a táborból?

Hazahozzuk-e a táborból?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy megtörtént sztori kapcsán Nemes Andrea gyerekpszichológust kérdeztük, mit tegyünk, ha gyereknek nem tetszik a tábor.

Az ötbetűs szóról (tábor) nincsenek jó emlékeink. Tavaly ilyenkor még lelkesen készültünk egy kézművestáborra. Gyöngyfűzés, batikolás, vetélkedők – olvashattuk a tájékoztatóban.

Otthon ki is próbáltunk sok mindent előre, egy szem Panna lányunk, barátnőjével, Klárival együtt izgatottan készült a nagy kalandra. Igaz, amikor tábortüzet kívántak rakni a nappali közepén, fölhívtam rá a figyelmüket, hogy éppen az a jó a táborban, hogy nem azt csinálják, amit otthon. Később beütött a krach: Klári közvetlenül a tábor előtt megbetegedett, nem utazhatott el. Pannát ez elég rosszul érintette, de megbeszéltük a dolgot, és úgy döntött, egyedül is elmegy.

Kamu
Hogy aztán pontosan mi történt, az örök rejtély marad. Tény, hogy Panna a tábor másnapján fölhívott telefonon, és azt mondta, haza akar jönni. Kérdeztem, történt-e valami, de csak azt mondta, egyedül érzi magát, mindenki hülye, és nem akar ott maradni. Végül megegyeztünk, hogy marad még egy napot, és ha huszonnégy óra elteltével is ugyanezt gondolja, akkor elmegyek érte. Pannát ismerve azonban attól tartottam, hogy ragaszkodni fog az elhatározásához, ezért fölhívtam a tábor vezetőit, és megkértem őket, figyeljenek oda egy kicsit a gyerekre. Nagyon kedvesek voltak, és megígérték, azon lesznek, hogy felvidítsák fancsali kislányomat.

Táborlista 2013: kattints ide, válogass és küldd be a saját táborod adatait!

Kicsit megnyugodtam, és úgy döntöttem, ha Panna fölhív másnap, akkor megpróbálok kicsikarni belőle még egy nap haladékot. Panna pedig hívott. Elkezdtem sorolni neki, mennyi klassz dolog történhet még ott vele, és akár életre szóló barátságokat is köthet. Mondanom se kell, szavaim leperegtek konok lányomról, és mielőtt még alaposabban megkeményíthettem volna szívemet, Panna sírni kezdett. És ezzel az ügy el is volt intézve. Indultam érte. A táborvezetők megilletődve fogadtak, és nem teljesen értették, hogy mi baja a kislánynak. Mint ahogy én sem. Lehet, hogy valamelyik gyerek beszólt neki, és ezt Panna zokon vette, vagy egyszerűen úgy döntött, hogy ő nem fogja élvezni a tábort. Ki tudja. Nem nagyon akart beszélni róla. Így aztán soha nem fog kiderülni, jól tettem-e, hogy magzatomat anyatigrisként kimenekítettem a gyerekparadicsomból.

A frankó
Nemes Andrea gyerekpszichológus szerint ha a gyerek haza akar jönni a táborból, annak számtalan oka lehet. A leggyakoribb talán az elválástól való szorongás (amelyet néha szeparációs szorongásnak is hívnak): ez a szülőről, az anyáról való leválási probléma megnyilatkozása. Ezt sokszor (általában tudattalanul) maga a szülő gerjeszti. A szülők gyakran saját rossz élményeik miatt félnek vagy féltik gyermeküket a függetlenedéstől. Ezt a szorongást enyhítheti a megfelelő előkészítés: beszéljük meg részletesen a gyerekkel, hogy mi vár rá, és legyen tudatában annak, hogy maga is részt vehet a döntésben. Fontos szerepük lehet a megerősítésben a gyerekekre vigyázó pedagógusoknak, sőt a gyermek magával vitt személyes tárgyainak is. Ha már elment a gyerek a táborba, akkor a legtöbb esetben (persze nem mindig) jobb, ha marad is. Ahogy Nemes Andrea mondja: „Sok esetben, ha elvisszük a gyereket, inkább megerősítjük a negatív tábori élményei átélését, és a megküzdési kapacitásait gyengítjük.” Nem egyszer épp a tábor segít abban, hogy valaki nyíltabbá váljon, előjöjjenek rejtett képességei. Új, számára addig ismeretlen helyzetekben ugyanis jobban megismerheti saját magát, és másokat is.

Szöveg: Hárs Anna, fotó: photolibrary.com.

Tovább olvasok
Konyhai kütyük – ha szeretsz főzni, de utálsz mosogatni

A főzés sokszor óriási kupival jár: szanaszét heverő zöldséghéjak, lecsöpögött szószok, piszkos edények és fakanalak mindenütt. Ezt megelőzendő mutatunk néhány hasznos kütyüt.

Napi horoszkóp június 18.: a Szüzek bizonyítani szeretnének, a Halakra nagy kihívás vár

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, mert izgalmas dolgokat tudhatsz meg az egyes csillagjegyekből!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem