Már a tavasszal szemezünk

Borítókép: Már a tavasszal szemezünk
Búcsúzunk a téltől, finoman és elegánsan, a tulipánok és a nárciszok mértéktartásával, a gyöngyikék kedvességével.

Ha akarom, romantikus: fehér tulipán
A fagyos tél után korai virágokkal ad hírt magáról a tavasz. A sok szürkeségre nem ajánlatos sokkterápiát alkalmazni, inkább fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a tónusokhoz, vagyis ne kezdjük a kábítást se tűzpirossal, se naranccsal. Nyugodtan rábízhatjuk magunkat a természetre: a kertekben, erdőkben, tisztásokon felbukkanó első hírnökök is általában fehérek, kékek, legfeljebb halványsárgák.

Egy csokor tulipán, nárcisz és gyöngyike
Az alkalmi virágkötőknek is segít a természet: azok a növények, amelyek egy időben nyílnak, általában társíthatók. Hasonlóak az igényeik, formájuk harmonizál, virágzásuk időtartama megegyezik. A tulipán, a nárcisz és a gyöngyike tökéletes egységet alkot – sőt, egységben nagyobb az erejük, mint külön-külön. Vegyes kompozícióban valahogy meglágyulnak a formák, enyhül a szigorúság, felszabadul a romantika. Persze a kiegészítőkön is múlik, hogy a kívánt irányzat jól érvényesüljön. Minimalizmuspártiak válasszanak egyszerű üvegvázát, sima fényű acéltálat. A biedermeier ízlés hívei kínaiporcelán-vázával, ólomkristállyal, fonott kosárkával hangsúlyozzák gusztusukat.

Gyöngyikehagyma savanyúságnak
A nálunk (is) vadon növő üstökös gyöngyikéből – közelebbről a hagymájából – Görögországban savanyúságot készítenek. Tavasszal összegyűjtik, kifőzik belőle a keserű ízt, és elteszik télire. Az élénkítő és vizelethajtó hatású növény fogyasztása azonban tapasztalat nélkül nem ajánlatos.

Szöveg: Németh Anikó, Fotó: Batár Zsolt, Stylist: Kiss Heni, Köszönjük a Kata Virág segítségét.